ΓΔ: 891.3 -0.38% Τζίρος: 65.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Προσγειώνονται» κοντά στο μηδέν και τα επιτόκια 12μήνου των εντόκων

Η απόδοση στη σημερινή δημοπρασία διαμορφώθηκε στο 0,07%, από 0,29% στην αντίστοιχη δημοπρασία στις 11 Σεπτεμβρίου. Αρνητικό το επιτόκιο για τα έντοκα εξαμήνου.

Πολύ κοντά σε αρνητικό επιτόκιο δανεισμού ακόμα και για περίοδο ενός έτους βρίσκεται πια το ελληνικό Δημόσιο, καθώς, μετά την πρώτη έκδοση εντόκων εξάμηνης διάρκειας με αρνητικό επιτόκιο, σήμερα διατέθηκαν ετήσια έντοκα γραμμάτια με επιτόκιο πολύ κοντά στο μηδέν.

Ειδικότερα, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,07%, από 0,29% στην αντίστοιχη δημοπρασία στις 11 Σεπτεμβρίου. Το Δημόσιο άντλησε συνολικά 812,5 εκατ. ευρώ (625 εκατ. ευρώ το ζητούμενο ποσό και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατ. ευρώ), ενώ οι προσφορές που υποβλήθηκαν ανήλθαν σε 1,13 δισ. ευρώ και υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,81 φορές.

Σημειώνεται ότι στην Ευρωζώνη, ακόμα και σε χώρες του Νότου, όπως η Πορτογαλία, τα επιτόκια δανεισμού των κρατών έχουν υποχωρήσει σε αρνητικό έδαφος ακόμα και για μεγάλες διάρκειες τίτλων, τάση που ενισχύεται από την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει για αόριστη χρονική διάρκεια τα μηδενικά επιτόκια και να προχωρήσει από τον Νοέμβριο σε νέες αγορές κρατικών ομολόγων. 

Την περασμένη εβδομάδα όπως έγραφε το Business Daily παρότι αποσύρονται κεφάλαια διεθνώς από τα ομόλογα, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν οι αποδόσεις, οι επενδυτές πληρώνουν για να δανείζουν την Ελλάδα και για διάστημα 6 μηνών (αυτό ήδη συνέβαινε για το 3μηνο), καθώς διατέθηκαν με οριακά αρνητικό επιτόκιο από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έντοκα γραμμάτια αξίας 812,5 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το επιτόκιο διάθεσης των εντόκων την περασμένη εβδομάδα υποχώρησε από το μηδέν της προηγούμενης αντίστοιχης έκδοσης στο -0,02%. Ήταν η πρώτη φορά που δανείζεται το Ελληνικό Δημόσιο για περίοδο έξι μηνών με αρνητικό επιτόκιο, ενώ προηγουμένως είχαν υποχωρήσει σε αρνητικό έδαφος τα επιτόκια των εντόκων τρίμηνης διάρκειας, που διαμορφώθηκαν σε 0,08% στην τελευταία δημοπρασία.

Τα κεφάλαια που προσφέρθηκαν από τους επενδυτές, δηλαδή κυρίως τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και ορισμένους ξένους επενδυτές, υπερκάλυψαν την έκδοση κατά 2,11 φορές, καθώς ανήλθαν σε 1,112 δισ. ευρώ. Στην αμέσως προηγούμενη έκδοση, ο βαθμός υπερκάλυψης ήταν αρκετά υψηλότερος, στις 2,88 φορές.

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν απομακρυνθεί από τα επίπεδα ρεκόρ υψηλής τιμής και χαμηλής απόδοσης, όπου είχαν ανέλθει πρόσφατα, και σήμερα η απόδοση στην 5ετία διαμορφώνεται σε 0,627%, ενώ στη 10ετία σε 1,535%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι προβλέπει το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου για το 2022

Η στόχευση της δανειακής στρατηγικής θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του ΕΔ στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από τη συμμετοχή της χώρας στο PEPP της ΕΚΤ.
Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνω του 6% η ανάπτυξη το 2021, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων

Επιστροφή στα επίπεδα προ πανδημίας εντός του 2021 για την ελληνική οικονομία προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τονίζοντας ότι το χρέος θα μειωθεί περί του 187% του ΑΕΠ το 2022.