ΓΔ: 891.3 -0.38% Τζίρος: 65.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bonds

Πληρώνουν για να δανείζουν την Ελλάδα και για 6 μήνες

Αρνητικό το επιτόκιο στη δημοπρασία 6μηνων εντόκων, υποχώρησε από το μηδέν σε -0,02%. Το Δημόσιο άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές προσφορές από τους επενδυτές έφθασαν τα 1,112 δισ. ευρώ.

Παρότι αποσύρονται κεφάλαια διεθνώς από τα ομόλογα, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν οι αποδόσεις, οι επενδυτές από σήμερα πληρώνουν για να δανείζουν την Ελλάδα και για διάστημα 6 μηνών (αυτό ήδη συνέβαινε για το 3μηνο), καθώς διατέθηκαν με οριακά αρνητικό επιτόκιο από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έντοκα γραμμάτια αξίας 812,5 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το επιτόκιο διάθεσης των εντόκων σήμερα υποχώρησε από το μηδέν της προηγούμενης αντίστοιχης έκδοσης στο -0,02%. Είναι η πρώτη φορά που δανείζεται το Ελληνικό Δημόσιο για περίοδο έξι μηνών με αρνητικό επιτόκιο, ενώ προηγουμένως είχαν υποχωρήσει σε αρνητικό έδαφος τα επιτόκια των εντόκων τρίμηνης διάρκειας, που διαμορφώθηκαν σε 0,08% στην τελευταία δημοπρασία.

Τα κεφάλαια που προσφέρθηκαν από τους επενδυτές, δηλαδή κυρίως τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και ορισμένους ξένους επενδυτές, υπερκάλυψαν την έκδοση κατά 2,11 φορές, καθώς ανήλθαν σε 1,112 δισ. ευρώ. Στην αμέσως προηγούμενη έκδοση, ο βαθμός υπερκάλυψης ήταν αρκετά υψηλότερος, στις 2,88 φορές.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η Ελλάδα έχει ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσει για να συγκλίνουν τα επιτόκια δανεισμού με τα αντίστοιχα στην ευρωζώνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποδόσεις των πορτογαλικών τίτλων στη δευτερογενή αγορά είναι αρνητικές ακόμη και διάρκεια 5 ετών.

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν απομακρυνθεί από τα επίπεδα ρεκόρ υψηλής τιμής και χαμηλής απόδοσης, όπου είχαν ανέλθει πρόσφατα, και σήμερα η απόδοση στην 5ετία διαμορφώνεται σε 0,627%, ενώ στη 10ετία σε 1,535%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bonds-omologa-ekt
ΑΓΟΡΕΣ

Υποχώρησαν τα ομόλογα τον Σεπτέμβριο, διατηρείται χαμηλά το spread

Το spread παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα της τιμής που δικαιολογείται από τα θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας. Οι αγορές τιμολογούν συνέχεια στη στήριξη από την ΕΚΤ, όπως τονίζει η Τρ. Πειραιώς.
ΑΓΟΡΕΣ

Υψηλό 2μηνου για αποδόσεις ομολόγων και πτώση για μετοχές λόγω πληθωρισμού

Η διαμόρφωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 3% τον Αύγουστο σε συνδυασμό με δημοσίευμα που φέρει την ΕΚΤ έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο οδηγεί σε ράλι τις ομολογιακές αποδόσεις.
ΑΓΟΡΕΣ

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ οι αγορές ομολόγων

Οι επενδυτές αναμένουν την Πέμπτη η ΕΚΤ να καθορίσει τον ρυθμό με τον οποίο θα κινηθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας (το γνωστό ΡΕΡΡ στο οποίο μετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα) για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.