ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
Φώτο: Shutterstock

Πάνε για τον Αύγουστο οι δηλώσεις, «έμφραγμα» στα λογιστικά γραφεία

Απομένουν μόνο 17 ημέρες για τη λήξη προθεσμίας και «λείπουν» 1,85 εκατομμύρια δηλώσεις. Πρωτοφανή φόρτο εργασίας επικαλούνται οι λογιστές, που έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές ανοικτές πλατφόρμες ταυτόχρονα.

Ο αργός ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και το «σκηνικό πολέμου» στα λογιστικά και φοροτεχνικά γραφεία υποχρεώνουν το υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει το ενδεχόμενο νέας παράτασης στην προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από φυσικά και νομικά πρόσωπα έως το τέλος Αυγούστου αντί στις 29 Ιουλίου που λήγει κανονικά.

Το σενάριο προβλέπει καταβολή δύο δόσεων του φόρου εισοδήματος τον επόμενο μήνα χωρίς να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες 6 μηνιαίες δόσεις με τη τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023. Ο νόμος προβλέπει ότι αν ο φόρος πληρωθεί εφάπαξ έως τις 29 Ιουλίου παρέχεται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού της οφειλής.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι 17 ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας 1.856.610 φορολογούμενοι «δεν έχουν πατήσει το κουμπί», καθώς μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 4.529.658 δηλώσεις Ε1 σε σύνολο 6.386.268 το 2021 ενώ ο ημερήσιος ρυθμός υποβολής είναι χαμηλός συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια κάτω από τις 70.000 δηλώσεις.

Την ίδια ώρα, λογιστές και φοροτεχνικοί επικαλούνται αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των νέων υποχρεώσεων (επικαιροποίηση στοιχείων επικοινωνίας, αιτήσεις για fuel pass, power pass και αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών κ.α.) και σε επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών κάνουν λόγο για «σκηνικό πολέμου» ζητώντας τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων στις 30 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι που αδυνατούν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών μπορούν να εντάξουν την οφειλή από το φόρο εισοδήματος στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει εξόφληση σε 12 δόσεις με επιτόκιο στο 4,5% ή σε 24 δόσεις με πάνω από 6% ή να την αποπληρώσουν με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις

Όσον αφορά στο λογαριασμό για τον φόρο εισοδήματος από τα 5.453.253 εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής προκύπτουν τα εξής:

  • Τρεις στους δέκα φορολογούμενους ή το 32,89% του συνόλου έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα για τα εισοδήματα που απέκτησαν το προηγούμενο έτος. Πρόκειται για 1.489.804 φορολογουμένους που καλούνται να πληρώσουν κατά μέσον όρο 1.016 ευρώ ο καθένας με το συνολικό ποσό του φόρου να ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ.
  • Ένας στους επτά ή 626.451 φυσικά πρόσωπα έχουν μέση επιστροφή φόρου 367,6 ευρώ και το συνολικό ύψος των επιστροφών ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ.
  • Για το 53,28% η για 2.413.401 φορολογούμενους το εκκαθαριστικό σημείωμα είναι μηδενικό.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Foroi, Forologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς γλιτώνουν το τέλος επιτηδεύματος 900.000 επιχειρήσεις - επαγγελματίες

Από την 1η Σεπτεμβρίου άρχισε να «τρέχει» ο χρόνος για να εξασφαλίσουν απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος όσοι προχωρήσουν σε αύξηση της απασχόλησης. Ποιοι είναι οι όροι. Αναμένεται υπουργική απόφαση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυνηγοί αποδείξεων - μαϊμού οι Έλληνες για να πάρουν αμοιβή έως 2.000 ευρώ

Καταιγισμός μηνυμάτων για ύποπτες συναλλαγές, καθώς 20.000 άτομα έχουν ήδη κατεβάσει την ειδική εφαρμογή appodixi για να «σκανάρουν» αποδείξεις λιανικής. Βαρύτατες κυρώσεις προβλέπονται για επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέοι απλήρωτοι φόροι 4,4 δισ. φέτος, στα 87,1 δισ. το σύνολο των οφειλών

Το 0,2% των οφειλετών ή 8.825 φορολογούμενοι χρωστούν το 80% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στην κατηγορία αυτή η βασική πηγή χρέους προέρχεται από τα νομικά πρόσωπα, καθώς οι οφειλές τους αγγίζουν τα 66 δισ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βίλες στην Κηφισιά και στο Καστρί βγάζει «στο σφυρί» η εφορία

Επιταχύνονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων για να σφίξει ο κλοιός στους έχοντες που αρνούνται να πληρώσουν φόρους. Ακίνητα αξίας 1,2 εκατ. στην Κηφισιά και 2,2 εκατ. στο Καστρί προγραμματίζεται να εκποιηθούν.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για το χαρτόσημο στα έντοκα δάνεια μεταξύ επιχειρήσεων

Με νέα διάταξη επιβάλλεται αναδρομικά χαρτόσημο 2,4% στα έντοκα δάνεια μεταξύ επιχειρήσεων και τελειώνει η αβεβαιότητα που είχε δημιουργηθεί από αντικρουόμενες αποφάσεις της εφορίας και του Συμβουλίου της Επικρατείας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται ο «κρατικός Τειρεσίας» για δάνεια, βαριές κυρώσεις για το myData

Κρατικός φορέας θα χορηγεί πιστοποιητικά πιστοληπτικής αξιολόγησης για να χορηγούνται δάνεια. Ποια θα είναι τα πρόστιμα για τη μη διαβίβαση στοιχείων στο myData. Τι αλλάζει για γονικές παροχές και δωρεές. Το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών.