bd-sprite
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Προτροπή Σταϊκούρα στις τράπεζες: Αυξήστε τις ρυθμίσεις οφειλών

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως έχει συντελεστεί η ρύθμιση μέσω του Εξωδικαστικού μηχανισμού δανείων αξίας πάνω από 3 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 6.500 οριστικές αιτήσεις.

Σημαντική πρόοδο διαπιστώνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όσον αφορά την πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών αλλά ασκεί αυστηρή κριτική στις τράπεζες και τις καλεί τις τράπεζες να εγκρίνουν περισσότερα αιτήματα για ρυθμίσεις δεδομένου ότι τα ποσοστά έγκρισης είναι μόνο 46%.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως έχει συντελεστεί η ρύθμιση μέσω του Εξωδικαστικού μηχανισμού δανείων αξίας πάνω από 3 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 6.500 οριστικές αιτήσεις και παρατηρείται επιτάχυνση κατά τις τελευταίες εβδομάδες, σε συνέντευξη Τύπου μαζί με την αρμόδια Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους  Μαριαλένα Αθανασοπούλου για την πορεία υλοποίησης του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.  Ο ίδιος έθεσε ως στόχο τον διπλασιασμό των ρυθμίσεων σε 2-3 μήνες.

Όπως σημείωσε ο Χρ. Σταϊκούρας εκκρεμούν στους χρηματοδοτικούς φορείς 1.200 ολοκληρωμένες αιτήσεις ρύθμισης οφειλών, που αντιστοιχούν σε πάνω από 1 δισ. ευρώ οφειλές, και οι οποίες προσδοκούμε να ολοκληρωθούν σύντομα. Επίσης το 46% στα ποσοστά έγκρισης ρυθμίσεων «μας ανησυχεί, με δεδομένο ότι ο αλγόριθμος – και επομένως οι ρυθμίσεις που αυτόματα βγάζει – ήταν αποτέλεσμα συνεννόησης της πολιτείας με τους πιστωτές, χτίζοντας στα βέλτιστα διεθνή πρότυπα. Παράλληλα, και οι οφειλέτες απορρίπτουν μεγάλο ποσοστό προτάσεων ρύθμισης οφειλών, ενώ παρουσιάζουν και καθυστέρηση στις διαδικασίες ολοκλήρωσης των αιτήσεών τους».

 

Ο Χρ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι παρά την πραγματική πρόοδο που έχει συντελεστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, κυρίως από την πλευρά των χρηματοδοτικών φορέων. «Εμείς, ως Πολιτεία, αναλαμβάνουμε συνεχείς δράσεις για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει ο εξωδικαστικός μηχανισμός. Οφείλουν τράπεζες και διαχειριστές δανείων να συμπλεύσουν με την πολιτεία, έχοντας πλήρη συναίσθηση των νέων προκλήσεων που αναδύονται για όλους μας. Εκτιμούμε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, θα επιδείξουν τη δέουσα υπευθυνότητα», τόνισε και συμπλήρωσε ότι η πλήρης εφαρμογή του νόμου θα μπορούσε να αποφέρει βιώσιμη λύση σε πάνω από 3.000 δανειολήπτες τους επόμενους 2 με 3 μήνες, δηλαδή να ρυθμιστούν οφειλές πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. 

 

Από την πλευρά της, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Μαριαλένα Αθανασοπούλου ανέφερε ότι η βασική πρόκληση που συνδέεται με το ιδιωτικό χρέος δεν αφορά στον όγκο αλλά στην εύρυθμη εξυπηρέτηση των δανείων. Όπως εξήγησε, το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα είναι 383 δισ. ευρώ, ή 125% του ΑΕΠ, πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (139%). Παρ’ όλα αυτά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη φτάνουν τα 251 δισ. ευρώ (με πάνω από 150 δισ. ευρώ σε δημόσιους φορείς) και παραμένουν βασικό βάρος στην ελληνική οικονομία.

Επίσης πρόσθεσε ότι «τα εισοδήματα και η δυναμική της οικονομίας επανέρχονται, αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμα στα προ-κρίσης επίπεδα. Οι περισσότεροι δανειολήπτες αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την εξυπηρέτηση των δανείων τους».

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η Μ. Αθανασοπούλου, «μέχρι χθες (19/07), έχουμε 55.142 αιτήσεις μέσα στον εξωδικαστικό, από τις οποίες γύρω στις 11.000 είναι σε πολύ αρχικό στάδιο, 37.726 αιτήσεις έχουν άντληση στοιχείων, ενώ 6.521 αιτήσεις έχουν οριστικά υποβληθεί.

Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 24 δισ. ευρώ δανείων βρίσκονται στα τελικά στάδια του μηχανισμού, εκ των οποίων πάνω από 3 δισ. ευρώ έχουν οριστικά υποβληθεί. Είναι, λοιπόν, ενδεικτικό ότι η πλήρης εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού αποτελεί έναν βασικό πυλώνα της επίλυσης του προβλήματος εξυπηρέτησης των δανειοληπτών που αφορά όλη την οικονομία και είναι προτεραιότητά μας να επιλυθεί άμεσα».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Διευρύνονται κατά 30% τα κριτήρια για επιδότηση δόσης

Όπως ανέφερε ο υπ. Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τους τραπεζίτες, θα υπάρξει παράταση του προγράμματος έως και τις 31 Ιουλίου. Στα 27.300 ευρώ το όριο για το εισόδημα και στα 234.000 ευρώ για τα περιουσιακά στοιχεία.