ΓΔ: 1217.75 1.48% Τζίρος: 81.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Χρ. Σταϊκούρας: Δεν πρέπει να υπάρξει νέα γενιά «κόκκινων» δανείων

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως μαζί με το τραπεζικό σύστημα αναζητείται λύση για τις πιέσεις που δημιουργούνται στους δανειολήπτες από την αύξηση των επιτοκίων.

Οριζόντιο πάγωμα της αύξησης των κυμαινόμενων επιτοκίων για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια θα ανακοινώσουν οι τράπεζες την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που σημείωσε ότι ότι η παρέμβαση αυτή θα έχει διάρκεια καθώς θα είναι επωφελές για όλους να μην δημιουργηθεί μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων, ενώ υπογράμμισε ότι οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος δεν είναι ρεαλιστικές.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η πορεία της οικονομίας είναι πολύ καλή, οι δείκτες είναι θετικοί και καλύτεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όμως υπάρχουν και προβλήματα από εξωγενείς κρίσεις. Σημείωσε πως το 2022, που υπήρξε μια δύσκολη χρονιά, οι πολίτες σε ποσοστό 84% ήταν συνεπείς με όλες τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ την τελευταία τετραετία αν και έχουν αυξηθεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο αριθμός των φορολογουμένων που χρωστούν είναι 400.000 λιγότεροι από το 2018. Πρόσθεσε επίσης ότι το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος είναι στο 62% του συνολικού χρέους, υποχωρώντας από το 70%.

Για τα «κόκκινα» δάνεια είπε ότι η μία κατηγορία είναι αυτά που έχουν «κοκκινίσει» και η δεύτερη αυτά που κινδυνεύουν να «κοκκινίσουν» εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων καθώς αυξάνονται οι δόσεις, επισημαίνοντας ότι «μελλοντικά το φαινόμενο θα γίνει ακόμη χειρότερο γιατί φαίνεται ότι δεν έχει τελειώσει η αύξηση των επιτοκίων και με το τραπεζικό σύστημα προσπαθούμε να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις».

Τόνισε πως δεν μπορούσε η κυβέρνηση να καταβάλλει στους δανειολήπτες την αύξηση των δόσεων, γιατί με βάση του κανόνες της ΕΚΤ κάτι τέτοιο θα αυξήσει τον όγκο των κόκκινων δανείων, ενώ για την παρέμβαση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είπε ότι στόχος είναι να πιάνει την περίμετρο των δανειοληπτών αυτών που έχει αυξηθεί η δόση τους, εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων.

«Η περίμετρος αυτών που φαίνεται να έχουν αύξηση είναι περίπου 80.000 δανειολήπτες», είπε ο κ. Σταϊκούρας και αναφέρθηκε στα διευρυμένα κριτήρια για ευάλωτους και ενήμερους δανειολήπτες προσθέτοντας ότι το 50% της αύξησης των δόσεων το πληρώνουν οι τράπεζες.

Αναφορικά με τον όγκο των κόκκινων δανείων είπε ότι οι τράπεζες έχουν το 9%, τα άλλα είναι στους διαχειριστές δανείων. Για τους διαχειριστές δανείων είπε ότι οφείλουν να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα, καθώς πολλοί που έχουν κάνουν ρύθμιση δεν μπορούν να την τηρήσουν λόγω ακρίβειας που έχει προκύψει εξωγενώς.

Για την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τα χρέη είπε ότι «δεν είναι ρεαλιστική, επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί» υπογραμμίζοντας ότι η λύση είναι να βοηθήσεις την κοινωνία να ρυθμίσει τις οφειλές, όπως με τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τις διμερείς συμβάσεις.

Τέλος, σημείωσε ότι και το 2023 θα υπάρξει οριζόντια αύξηση τιμών, τονίζοντας ότι αυτή η παράμετρος κάνει ακόμη πιο ανεδαφική την πρόταση της αντιπολίτευσης. «Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς, μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν» κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xristos Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Διευρύνονται κατά 30% τα κριτήρια για επιδότηση δόσης

Όπως ανέφερε ο υπ. Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τους τραπεζίτες, θα υπάρξει παράταση του προγράμματος έως και τις 31 Ιουλίου. Στα 27.300 ευρώ το όριο για το εισόδημα και στα 234.000 ευρώ για τα περιουσιακά στοιχεία.
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευελίξια στα δάνεια προς ΜμΕ ζητά από τις τράπεζες ο υπ. Οικονομικών

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προσαρμόσουν τα πιστωτικά κριτήρια δίνοντας βάρος στις προοπτικές των επιχειρήσεων, με τέτοιο τρόπο όμως ώστε να μη δημιουργηθεί μία νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οίκοι αξιολόγησης: Ψήφος εμπιστοσύνης στην προοπτική των τραπεζών

Οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών εκτιμούν ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει γυρίζει σελίδα και είναι σε θέση να κοιτάζει το μέλλον και να στρέφει τις προσπάθειές του στην ανάπτυξη και όχι πια στην επιβίωση.