ΓΔ: 1220.89 1.54% Τζίρος: 148.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Συνάντηση Σταϊκούρα με τραπεζίτες, στο επίκεντρο τα επιτόκια

Οι επικεφαλής των τραπεζών στη συνάντηση τους με τον υπουργό Οικονομικών επισήμαναν το ενδιαφέρον των δανειοληπτών για το πρόγραμμα επιδότησης που θα καλύπτει το 50% της αύξησης της δόσης.

Με την κατάρρευση των τραπεζών σε ΗΠΑ και Ελβετία να έχουν προκαλέσει ανησυχίες για τις αντοχές του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας συναντήθηκε με τους επικεφαλείς των τραπεζών, έχοντας στο επίκεντρο τα επιτόκια και τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Σύμφωνα με πηγές, η σημερινή συνάντηση ήταν στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί η κυβέρνηση με στόχο να παρακολουθεί τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και να υπάρξει μια γενικότερη επισκόπηση της κατάστασης που επικρατεί. Υπενθυμίζουμε ότι τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών είχε επισημάνει το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ισχυρές και οι καταθέσεις παραμένουν ασφαλείς.

Τα επιτόκια ήταν επίσης ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν, με τους επικεφαλής των τραπεζών να επισημαίνουν το ενδιαφέρον των δανειοληπτών στο πρόγραμμα επιδότησης που θα καλύπτει το 50% της αύξησης της δόσης λόγω της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζιών οι πρώτες επιδοτήσεις θα καταβληθούν εντός του Απριλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανή δημιουργία νέων «κόκκινων δανείων» εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων, που αναμένεται να συνεχιστεί, με τις τράπεζες να εκτιμούν ότι θα ξεπεράσουν το 1 δις. ευρώ. Ο κ. Σταϊκούρας από την πλευρά του προέτρεψε τους τραπεζίτες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν ρυθμίσεις και άλλες επιλογές που θα μπορούσαν να στηρίξουν τα νοικοκυριά και να αποφευχθεί ένα νέο κύμα «κόκκινων δανείων» που θα ξεπερνούσε τις εκτιμήσεις των τραπεζών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xristos Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Διευρύνονται κατά 30% τα κριτήρια για επιδότηση δόσης

Όπως ανέφερε ο υπ. Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τους τραπεζίτες, θα υπάρξει παράταση του προγράμματος έως και τις 31 Ιουλίου. Στα 27.300 ευρώ το όριο για το εισόδημα και στα 234.000 ευρώ για τα περιουσιακά στοιχεία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο φθηνές οι ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων με τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Το υπουργείο Οικονομικών ήρθε σε συμφωνία με τις τράπεζες και τους servicers, με το ετήσιο επιτόκιο να μειώνεται κατά 0,75% για ενυπόθηκα δάνεια και κατά 1,50% για τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις.