ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:11:09 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xrimatia, money, metrita, cash, euro, evro
Φωτο: Shutterstock

Αγορές ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου ύψους 17,3 δισ. από την ΕΚΤ

Αντίθετα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τις αγορές ομολόγων ισχυρών κρατών όπως η Γερμανία κατά 18,9 δισ. ευρώ, καθώς εστιάζει σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «ρίχνει» δισεκατομμύρια ευρώ σε αγορές ομολόγων για να θωρακίσουν την Ιταλία και άλλα κράτη του ευρωαϊκού Νότου από τότε που ενεργοποίησαν την πρώτη γραμμή άμυνας τους πριν από ένα μήνα για να κρατήσουν τους κερδοσκόπους μακριά. 

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν υποδεικνύουν σημαντική χρήση των κεφαλαίων που απελευθερώθηκαν από το χρέος που λήγει στο χαρτοφυλάκιο του προγράμματος πανδημίας της, γεγονός που υποδηλώνει τη χρήση ενός εργαλείου που δημιουργήθηκε από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ως αρχική απάντηση σε τυχόν αναταραχή της αγοράς. 

Τα στατιστικά στοιχεία, που είναι διαθέσιμα μόνο σε δίμηνη βάση, δείχνουν ότι οι καθαρές τοποθετήσεις σε γερμανικά, γαλλικά και ολλανδικά ομόλογα μειώθηκαν κατά 18,9 δισ. ευρώ έως τον Ιούλιο. Οι καθαρές αγορές χρέους από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα ανήλθαν σε 17,3 δισ. ευρώ.

Οι αριθμοί είναι τα πρώτα αδιάσειστα στοιχεία που αποκαλύπτουν την παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές χρέους μετά την εκτίναξη των αποδόσεων των ομολόγων τον Ιούνιο, που ανάγκασε την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση, όπου οι αξιωματούχοι συμφώνησαν στην ανάγκη αντίδρασης. 

«Φαίνεται ότι η ΕΚΤ έχει ήδη ενεργοποιήσει την πρώτη γραμμή άμυνάς της», δήλωσε ο Christoph Rieger, επικεφαλής επιτοκίων της Commerzbank AG. «Πρόκειται μακράν για τη μεγαλύτερη μείωση των γερμανικών χαρτοφυλακίων από τότε που η ΕΚΤ ξεκίνησε την ποσοτική χαλάρωση και περισσότερο από ό,τι περιμέναμε».

Για να οργανώσουν την αγορά ομολόγων, οι υπεύθυνοι της ΕΚΤ χώρισαν τη ζώνη του ευρώ σε τρεις κατηγορίες: τους δωρητές που περιλαμβάνουν τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες, τους αποδέκτες που αποτελούνται από την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, και τους λεγόμενους ουδέτερους.

Η Λαγκάρντ περιέγραψε αυτή την ευελιξία ως την πρώτη γραμμή άμυνας της ΕΚΤ έναντι της αστάθειας στις αγορές που απειλεί τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, με ένα νεοσύστατο εργαλείο αγοράς χρέους στο παρασκήνιο σε περίπτωση που χρειαστούν πιο τολμηρές παρεμβάσεις. Η Ιταλία έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών από την εποχή που η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι κατέρρευσε τον περασμένο μήνα και έβαλε τις εκλογές στην ατζέντα για τα τέλη Σεπτεμβρίου. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χλιαρή» παρέμβαση ΕΚΤ για τα ομόλογα, στο μέλλον το νέο εργαλείο

Με αγορές από επανεπένδυση εσόδων του PEPP θα υποστηριχθούν βραχυχρόνια τα ομόλογα της Ιταλίας και των άλλων υπερχρεωμένων οικονομιών. Ειδική επιτροπή θα εισηγηθεί για νέο εργαλείο παρέμβασης. Αρνητική αντίδραση από την αγορά ομολόγων.