ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ακίνητα μεγαλύτερης ηλικίας προτίμησαν οι αγοραστές το α' εξάμηνο

Στα νησιά του Αργοσαρωνικού, το μέσο έτος κατασκευής από 1985 έπεσε στο 1963. Στα νησιά των Κυκλάδων η διαφορά ήταν 10 έτη. Μειώθηκε κατά 33% το εμβαδόν των ακινήτων που πουλήθηκαν στο κέντρο του Πειραιά.

Παλαιότερα και μικρότερα ακίνητα φαίνεται πως επέλεξαν οι αγοραστές στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2022 με την ηλικία και το εμβαδό του ακινήτου να παίζουν το σημαντικότερο ρόλο στην διαδικασία απόφασης. Ενδεικτική της κίνησης της αγοράς είναι η πορεία των αγοραπωλησιών στα νησιά του Αργοσαρωνικού, όπου το μέσο έτος κατασκευής από 1985 έπεσε στο 1963. Στα νησιά των Κυκλάδων η διαφορά ήταν 10 έτη, αφού το 2021 το έτος κατασκευής του μέσου ακινήτου ήταν το 1971 και το 2022 είναι το 1981.

Αντίστοιχα, όπως σημειώνεται σε έκθεση της RE/MAX Estate που συγκέντρωσε στοιχεία σχετικά με τις μεταβιβάσεις που έλαβαν χώρα το 1ο εξάμηνο του 2022 συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021 στην Αττική και στις Κυκλάδες, σε ότι αφορά στο μέγεθος του ακινήτου, το εμβαδόν του μέσου ακινήτου που μεταβιβάστηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους, σημείωσε την πιο έντονη μεταβολή στο κέντρο του Πειραιά (-33%). Πιο αναλυτικά:

  • Νότια Προάστια: Μικρές οι μεταβολές σε αξία, τ.μ. και ηλικία

Όπως παρατηρείται στον παραπάνω πίνακα, η μεταβολή στην αξία ανά τ.μ. της μέσης κατοικίας που μεταβιβάστηκε στα Νότια Προάστια είναι μηδαμινή. Παρομοίως, ελάχιστες μεταβολές συναντώνται και στις τιμές του εμβαδού & ηλικίας του μέσου ακινήτου. Το ποσοστό της αξίας ανά τ.μ. φαίνεται να είναι αρκετά αυξημένο στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου (+58%) και Παλαιού Φαλήρου (+42%). Αντιθέτως, μειώθηκε στη Νέα Σμύρνη (-34%). Επιπλέον, οι αγοραστές προτίμησαν αρκετά νεότερα ακίνητα στην περιοχή Αγίου Δημητρίου (έτος κατασκευής το 1991 το 1ο εξάμηνο 2022 και 1983 το 2021) και της Δάφνης-Υμηττού (έτος κατασκευής το 1985 το 1ο εξάμηνο 2022 έναντι 1977 το 2021).

remax_akinita
  • Δήμος Αθηναίων: Ανοδική πορεία κατά 14% στην αξία του τετραγωνικού

Τα χαρακτηριστικά του μέσου ακινήτου που μεταβιβάστηκε στο Δήμο Αθηναίων δεν σημείωσαν κάποια μεγάλη μεταβολή. Συγκεκριμένα η αξία ανά τ.μ. ανέβηκε κατά 14%, το εμβαδόν σημείωσε αύξηση 3% και η ηλικία “ανέβηκε” κατά 1 έτος.

akinita
  • Δυτικά Προάστια: Ράλι 15% στην αξία ανά τ.μ.

Στα Δυτικά Προάστια η αξία ανά τ.μ. καταγράφηκε στο +15%, ενώ τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά μεταβλήθηκαν ελάχιστα. Στην Αγία Βαρβάρα η αξία ανά τ.μ. αυξήθηκε κατά 53% αλλά το εμβαδόν του μέσου ακινήτου μειώθηκε από 74 τ.μ. σε 68 τ.μ. Στο Χαϊδάρι το ποσοστό μεταβολής της αξίας ανά τ.μ. σημειώθηκε στο 45% και το εμβαδόν της μέσης κατοικίας αυξήθηκε από 80 τ.μ. στα 90 τ.μ. (+14%). Στις περιοχές Αγίων Αναργύρων - Καματερού και Πετρουπόλεως η ηλικία των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν αυξήθηκε κατά 5 και κατά 8 χρόνια αντιστοίχως. 

ακίνητα
  • Βόρεια Προάστια: Στα 36 έτη τα ακίνητα που προτιμώνται 

Στις περιοχές των Βορείων Προαστίων η αξία ανά τ.μ. αυξήθηκε κατά 15% συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2021. Σε γενικές γραμμές, οι αγοραστές κατοικιών στα Βόρεια Προάστια δείχνουν προτίμηση σε σπίτια περίπου 100 τ.μ. και έτους κατασκευής κοντά στο 1986.

akinita
  • Ανατολική Αττική: Μειωμένη κατά 9% η τιμή ανά τ.μ.

Η εικόνα που σχηματίζεται για το μέσο ακίνητο στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής είναι πως η αξία του ανά τ.μ. μειώθηκε κατά 9%, το εμβαδόν του κατά 6% και η ηλικία του μεταβλήθηκε κατά ένα μόνο έτος. Στις περιοχές Κρωπίας και Ωρωπού η αξία του ακινήτου ανά τ.μ. κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση (+128% και 124%). Επιπλέον, στη Ραφήνα μείωση κατέγραψε το εμβαδόν του μέσου ακινήτου που μεταβιβάστηκε (-33%). Στην Παλλήνη, προτιμήθηκαν τα παλαιότερα ακίνητα ενώ στην περιοχή του Μαραθώνα τα νεότερα κατά 15 έτη. 

ακίνητα
  • Δυτική Αττική: Πτώση κατά 18% στην τιμή ανά τ.μ.

Η αξία ανά τ.μ. στις περιοχές της Δυτικής Αττικής μειώθηκε κατά 18% ενώ τα τ.μ. του μέσου ακινήτου αυξήθηκαν κατά 7% (83 τ.μ. από 78 τ.μ.). Στην περιοχή του Ασπροπύργου η αξία ανά τ.μ. των ακινήτων έπεσε κατά 52% και παράλληλα ο μέσος όρος του έτους κατασκευής των ακινήτων από 1994 που ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2021, μειώθηκε στο 1986. Παλαιότερα ακίνητα μεταβιβάστηκαν και στην Ελευσίνα. 

ακίνητα
  • Πειραιάς: Ράλι 35% στην αξία ανά τ.μ.

Στο κέντρο του Πειραιά η αξία ανά τ.μ. διαμορφώθηκε στο +35%. Ωστόσο, το εμβαδόν του μέσου ακινήτου από 100 τ.μ. σημειώθηκε στα 67 τ.μ. Δεν παρατηρείται κάποια διαφορά στην ηλικία του μέσου ακινήτου.

ακίνητα
  • Προάστια Πειραιά: Αύξηση 28% της τιμής τετραγωνικού και στροφή στις νεότερες κατοικίες

Τα προάστια Πειραιά σημειώνουν αύξηση 28% στη μέση τιμή της αξίας των ακινήτων ανά τ.μ. και ταυτόχρονα, το εμβαδόν μέσου ακινήτου έμεινε στάσιμο μεταξύ των δύο εξαμήνων στα 70 τ.μ. Οι αγοραστές φαίνεται να προτίμησαν ελαφρώς νεότερες κατοικίες (έτος κατασκευής: 1986). Στην περιοχή του Κερατσινίου το ποσοστό της αξίας ανά τ.μ. αυξήθηκε κατά 53%. 

RE/MAX Estate
  • Νησιά Αργοσαρωνικού: 22 ετών παλαιότερα τα ακίνητα που πωλήθηκαν

Στα νησιά Αργοσαρωνικού ενώ η αξία ανά τ.μ. και το εμβαδόν δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά (-3% και -1% αντιστοίχως), σημειώθηκε μεγάλη διαφορά στο έτος κατασκευής των ακινήτων. Συγκεκριμένα, το 2021 η μέση χρονολογία κατασκευής είναι το 1985 και φέτος τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν είναι κατά 22 έτη παλαιότερα (έτος κατασκευής: 1963).

RE/MAX Estate
  • Κυκλάδες: Αύξηση 3% στις τιμές ανά τ.μ.

Οι τιμές που καταγράφηκαν στις Κυκλάδες σχετικά με την αξία ανά τ.μ. των κατοικιών που μεταβιβάστηκαν, σημείωσαν αύξηση κατά 3%. Το θετικό ποσοστό εκτοξεύθηκε στο 224% στο νησί της Νάξου και 84% στην Πάρο. Ωστόσο, μειώθηκε κατά 39% στην Τήνο.

Το εμβαδόν των κατοικιών αυξήθηκε κατά 62% στη Θήρα και κατέγραψε πτώση στην Νάξο (-41%) και στην Κέα (-31%).

Στην Τήνο αυξήθηκε η ηλικία των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν κατά 17 έτη (έτος κατασκευής 1957 από 1975) αλλά μειώθηκε στη Νάξο κατά 25 έτη και στην Κέα κατά 20.

RE/MAX Estate
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρότητες μέχρι 83% στα ακίνητα Airbnb ακόμη και μέσα στον Οκτώβριο

Σύμφωνα με έρευνα της AirDNA, η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά τη θερινή περίοδο καταγράφει αύξηση 26,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, αποτελώντας την κορυφαία επίδοση πανευρωπαϊκά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενοίκια πάνω από 600 ευρώ ζητούν για το 80% των σπιτιών στην Αθήνα

Χάθηκαν από τις αγγελίες οι κατοικίες με «λογικά» ζητούμενα μισθώματα στην Αθήνα, ακόμη σοβαρότερο το πρόβλημα σε βόρεια και νότια προάστια. Πάνω από 800 ευρώ τα ενοίκια για οικογενειακή κατοικία, στα ύψη η φοιτητική στέγη.
Mykonos, Cyclades
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε επίπεδα ρεκόρ οι προ-κρατήσεις για βραχυχρόνιες μισθώσεις, υψηλότερες του '19

Σύμφωνα με έρευνα της AirDNA, προκύπτει ότι η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά τη θερινή περίοδο καταγράφει αύξηση της τάξεως του 26,5% σε σύγκριση με το 2019. Διπλασιασμός για το Δεκαπενταύγουστο.
Ακίνητα, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί συνεχίζεται το ράλι των τιμών στην ελληνική αγορά ακινήτων

Όπως τονίζει η Alpha Bank, από το 2018 και έως το 2021, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν σωρευτικά κατά περίπου 20%, ανακτώντας εν μέρει τις απώλειες από την παρατεταμένη πτωτική πορεία της περιόδου 2009-2017, της τάξης του 40%.
panathinaikos_gipedo
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση στο γήπεδο Παναθηναϊκού, «ξεκλειδώνει» η Διπλή Ανάπλαση

Για άλλα δέκα χρόνια παρατείνεται η άδεια κατεδάφισης και η νόμιμη λειτουργία του γηπέδου του Παναθηναϊκού με τροπολογία στο κλιματικό νομοσχέδιο, που ανοίγει τον δρόμο στη Διπλή Ανάπλαση σε Βοτανικό και Λ. Αλεξάνδρας.