ΓΔ: 893.23 1.65% Τζίρος: 80.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Πάρτι» στα ακίνητα των Κυκλάδων με αύξηση συναλλαγών έως 193%

Σε Τήνο και Μύκονο η μεγαλύτερη εκτίναξη αγοραπωλησιών το πρώτο εξάμηνο. Μεγάλη αύξηση συναλλαγών και στην Αθήνα, αλλά καταγράφεται πτώση στις άλλες περιοχές της Αττικής. Ποια γραφειοκρατικά προβλήματα έφεραν αρρυθμίες στην αγορά.

«Καυτό» για τα νησιά των Κυκλάδων, με αυξήσεις αγοραπωλησιών ακινήτων κατά 193% (Τήνος) ή 180% (Μύκονος), ήταν το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς η αγορά ακινήτων ευνοήθηκε από την αναθέρμανση του τουρισμού. Στην Αττική, η αγορά κινήθηκε σε δύο ταχύτητες, με αυξημένες συναλλαγές στον Δήμο Αθηναίων και πτώση στις περισσότερες άλλες περιοχές. Παράλληλα, αρρυθμίες στην αγορά δημιούργησαν τα γραφειοκρατικά προβλήματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της RE/MAX Estate που συγκέντρωσε στοιχεία σχετικά με τις μεταβιβάσεις που έλαβαν χώρα το 1ο εξάμηνο του 2022 συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021 στην Αττική, τα νησιά Αργοσαρωνικού και στις Κυκλάδες, φαίνεται πως το α' εξάμηνο δεν ήταν καλό για την αγορά, καθώς συνολικά οι αγοραπωλησίες μειώθηκαν κατά 12%, ο τζίρος κατά 6% και το συνολικό εμβαδόν των μεταβιβαζόμενων κατοικιών κατά 13%. 

Όπως σημειώνει η έρευνα, κάτι που αξίζει να τονιστεί είναι ότι οι έντονες αυξομειώσεις στις αγοραπωλησίες, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε τοπικά γραφειοκρατικά προβλήματα και καθυστερήσεις στις μεταγραφές συμβολαίων, καθώς και σε αρκετές πωλήσεις που καθυστέρησαν να γίνουν μέσα στο 2021 και πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 2022.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από τον αυξημένο φόρτο των συμβολαιογραφικών γραφείων για την σύνταξη πολλών συμβολαίων (γονικών παροχών, δωρεών, κλπ) μέχρι το τέλος του 202,1 για να αποφευχθεί η αυξημένη φορολόγηση λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Επιπλέον κατά το τέλος του εξαμήνου δεν πραγματοποιήθηκαν αρκετές πράξεις λόγω της απεργίας των συμβολαιογράφων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετές πωλήσεις να μετατεθούν στην αρχή του 2ου εξαμήνου του 2022.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι αυξήσεις στον τζίρο των μεταβιβάσεων οφείλονται κυρίως στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των δηλούμενων αξιών πώλησης.

RE/MAX Estate

 

  • Νότια Προάστια: Πτώση 9% στις αγοραπωλησίες

Στα Νότια Προάστια το σύνολο των αγοραπωλησιών μειώθηκε κατά 9%. Παρομοίως, μειώθηκαν ο τζίρος των πωλήσεων και τα συνολικά τ.μ. των μεταβιβασθέντων ακινήτων (-7% αμφότερα). Τα υψηλότερα αρνητικά ποσοστά συγκεντρώνονται στις περιοχές του Αγίου Δημητρίου, Δάφνης-Υμηττού και Ζωγράφου.

RE/MAX Estate

 

  • Δήμος Αθηναίων: Εκτίναξη κατά 24% του τζίρου

Στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας οι αγοραπωλησίες κατοικιών, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, αυξήθηκε κατά 6%, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Ο τζίρος σημείωσε αύξηση ύψους 24%, ενώ το συνολικό εμβαδόν των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αυξήθηκε κατά 9%.

RE/MAX Estate
  • Δυτικά Προάστια: Πτώση 19% στο συνολικό εμβαδόν

Η κατάσταση που παρατηρούμε στα Δυτικά Προάστια της Αττικής είναι η εξής: οι αγοραπωλησίες και το συνολικό εμβαδόν που μεταβιβάστηκε σημείωσαν πτώση (19% και 18% αντιστοίχως) και ο τζίρος των πωλήσεων μειώθηκε κατά 6%. Στην περιοχή Αγίων Αναργύρων - Καματερού τα αρνητικά ποσοστά κυμαίνονται στο 50%. 

RE/MAX Estate


 

  • Βόρεια Προάστια: Πτώση 22% στις αγοραπωλησίες

Οι αγοραπωλησίες στα Βόρεια Προάστια κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 μειώθηκαν κατά 22% συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2021. Το ίδιο αρνητικό ποσοστό παρατηρούμε και στα συνολικά τ.μ. που μεταβιβάστηκαν (-23%). Παρομοίως, μειώθηκε και ο συνολικός τζίρος (-11%). Οι μεγαλύτερες πτώσεις καταγράφονται στην περιοχή Αγίας Παρασκευής, Νέας Ιωνίας, Παπάγου-Χολαργού και Χαλανδρίου. Ωστόσο, στην Πεντέλη διαπιστώνουμε πως υπάρχει αύξηση σε όλες τις τιμές που εξετάζονται.

RE/MAX Estate
  • Ανατολική Αττική: Βουτιά άνω του 40% στον τζίρο

Το σύνολο των αγοραπωλησιών στην Ανατολική Αττική σημείωσε πτώση 30% το πρώτο εξάμηνο του έτους που διανύουμε. Ταυτόχρονα, “έπεσε” και το ποσοστό του τζίρου στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής κατά 41%. Παρόμοιο αρνητικό ποσοστό σημειώθηκε και στο σύνολο των τ.μ. (-35%). Στην κορυφή της αρνητικής κατάταξης συναντάμε τις περιοχές Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και Διονύσου, όπου τα ποσοστά κυμαίνονται στο -50% έως -70%. Ωστόσο, στην περιοχή Κρωπίας οι τιμές έχουν πάρει ανοδική πορεία, όπως συμβαίνει στην Παιανία και στην Παλλήνη.

RE/MAX Estate
  • Δυτική Αττική: Πτώση στον τζίρο κατά 21%

Όπως φαίνεται από τον πίνακα, οι αγοραπωλησίες στην περιοχή της δυτικής Αττικής σημείωσαν πτώση 10%, το συνολικό εμβαδόν των κατοικιών μειώθηκε κατά 4% και παραλλήλως, ο συνολικός τζίρος καταγράφηκε στο -21%. Σημαντικές αυξήσεις, ωστόσο, παρατηρούνται στην περιοχή Μάνδρας-Ειδυλλίας, στην οποία οι αγοραπωλησίες αυξήθηκαν 82%, ο τζίρος 102% και τα συνολικά τ.μ. 112%.

RE/MAX Estate
  • Πειραιάς: Βουτιά του τζίρου κατά 39%

Το σύνολο των αγοραπωλησιών που έλαβαν χώρα στο κέντρο του Πειραιά την περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2022 μειώθηκε κατά 33% και ο τζίρος κατά 39% συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2021. Το ίδιο διάστημα, τα συνολικά τετραγωνικά μέτρα που μεταβιβάστηκαν σημείωσαν 55% πτώση.

RE/MAX Estate
  • Προάστια Πειραιά: Πτώση 8% στον τζίρο

Στα προάστια του Πειραιά οι αγοραπωλησίες και τα συνολικά τετραγωνικά μέτρα σημείωσαν πτώση αμφότερα 28%. Ο συνολικός τζίρος των αγοραπωλησιών “έπεσε” κατά 8%. Τα υψηλότερα αρνητικά ποσοστά συναντώνται στην περιοχή Περάματος, που κυμαίνονται περίπου -60% έως -80%.

RE/MAX Estate
  • Νησιά Αργοσαρωνικού: Αύξηση 13% στα τετραγωνικά

Στα νησιά του Αργοσαρωνικού οι αγοραπωλησίες σημείωσαν αύξηση 14%. Παρόμοια αύξηση παρατηρούμε και στο ποσοστό που αντιστοιχεί στο συνολικό εμβαδόν των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν (+13%) και μικρότερο αλλά θετικό ποσοστό καταγράφεται και στο τζίρο (+9%). 

RE/MAX Estate
  • Κυκλάδες; Αύξηση 44% του τζίρου

Στον νομό Κυκλάδων παρατηρούμε αρκετά υψηλά ποσοστά αύξησης για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Συγκεκριμένα, οι αγοραπωλησίες αυξήθηκαν κατά 33%, ο τζίρος των αγοραπωλησιών κατά 44% και τα συνολικά τετραγωνικά μέτρα κατά 40%. 

RE/MAX Estate
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φυλλοροεί» το πρόγραμμα golden visa, πρώτη φορά μειώθηκαν οι επενδυτές

Το πρώτο εξάμηνου του έτους ο αριθμός των αδειών μειώθηκε για πρώτη φορά κατά 539, με μεγάλο αριθμό αποχωρήσεων Κινέζων και Ρώσων επενδυτών. Μόνο Αμερικανοί και Ιρανοί πρόσθεσαν άδειες golden visa.
moxy-hotel
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απότομη αύξηση των ξενοδοχείων που διατίθενται μέσα από αγγελίες

Περισσότερες από 200 μικρές ξενοδοχειακές μονάδες σε πολλές περιοχές της χώρας διατίθενται μέσω αγγελιών, καθώς η ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού δημιουργεί προσδοκίες για ικανοποιητικές τιμές πώλησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη οι τιμές εξοχικών κατοικιών, από ξένους το 46% των αγορών

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας. Από Γερμανούς οι περισσότερες αγορές στη βόρεια Ελλάδα, από Ισραηλινούς στη νότια. Πώς επηρεάζουν τη ζήτηση τα έργα υποδομής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοιτητικά διαμερίσματα συγκατοίκησης: Τα ενοίκια σε δημοφιλείς περιοχές

Πώς διαμορφώνονται τα ζητούμενα ενοίκια φέτος σε 22 περιοχές που προσφέρονται για αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας με σκοπό τη συγκατοίκηση. Γιατί αναμένεται φέτος μεγάλη αύξηση της ζήτησης που θα εκτινάξει τα ενοίκια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Οι 15 «καυτές» περιοχές με τιμές έως 8.000 ευρώ/τ.μ.

Στα ύψη οι τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων στα νότια προάστια, ενόψει της επένδυσης στο Ελληνικό, έντονη κατασκευαστική δραστηριότητα. Σταθερά υψηλές οι τιμές για ακίνητα σε Κολωνάκι, βόρεια προάστια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Ποιες είναι οι 12 περιοχές που υπόσχονται «χρυσές» αποδόσεις

«Ξεχασμένες» ή υποβαθμισμένες περιοχές Αθήνας και Πειραιώς μεταμορφώνονται τα επόμενα χρόνια με αναπλάσεις και έργα υποδομών δισεκατομμυρίων, δημιουργώντας ευκαιρίες για όσους επενδύσουν έγκαιρα.