ΓΔ: 798.11 -2.39% Τζίρος: 59.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
European Commision-Eurostat
Φωτο: Shutterstock

Κομισιόν: Πράσινο φως σε ελληνικό καθεστώς στήριξης επιχειρήσεων

Σύμφωνα με γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η στήριξη των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού είναι σύμφωνη με τους κανόνες της Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι τροποποιήσεις του υφιστάμενου ελληνικού καθεστώτος επιστρεπτέων προκαταβολών για τη στήριξη των εταιρειών που πλήττονται από την επιδημία του κορονοϊού συνάδουν με το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων.

Η Επιτροπή ενέκρινε το αρχικό καθεστώς στις 7 Απριλίου 2020 (SA.56815) και τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις του τον Ιούλιο του 2020 (SA.58047), τον Νοέμβριο του 2020 (SA.59069), τον Δεκέμβριο του 2020 (SA.59900), τον Ιούλιο του 2021 (SA. 62081), τον Αύγουστο του 2021 (SA. 64273) και τον Νοέμβριο του 2021 (SA.100637).

Η Ελλάδα κοινοποίησε τις ακόλουθες περαιτέρω τροποποιήσεις του καθεστώτος:

  • τη θέσπιση δύο νέων γύρων ενισχύσεων, χάρη στους οποίους οι επιχειρήσεις θα μπορούν να λάβουν ενισχύσεις για την περίοδο Ιανουάριος - Μάρτιος 2021·
  • την αύξηση του προϋπολογισμού κατά 1,55 δισ. ευρώ για αυτούς τους δύο νέους γύρους ενισχύσεων, με την οποία ο συνολικός προϋπολογισμός του καθεστώτος διαμορφώνεται στα 8,75 δισ. ευρώ·
  • την παράταση της περιόδου, σε σχέση με την οποία μπορούν να χορηγηθούν οι ενισχύσεις, ως τις 30 Ιουνίου 2022 (δηλ. ως την ημερομηνία λήξης του προσωρινού πλαισίου)· και iv) μεταβολή των απαιτήσεων αποπληρωμής, δηλαδή παράταση της περιόδου χάριτος, και του αριθμού των δόσεων, καθώς και δυνατότητα έκπτωσης λόγω πρόωρης πληρωμής.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τροποποιημένο καθεστώς παραμένει αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες προτάσεις της Κομισιόν για το αέριο, αλλά δεν περιλαμβάνουν πλαφόν

Η ενεργειακή κρίση θα αποτελέσει βασικό θέμα κατά τη διάρκεια μιας άτυπης συνάντησης των ηγετών της ΕΕ στην Πράγα στις 7 Οκτωβρίου και της τακτικής Συνόδου Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 20 - 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μ. Σχινάς: Πρόταση της Κομισιόν για την κυβερνοασφάλεια των καταναλωτών

Με τους νέους κανόνες η ευθύνη θα μεταφερθεί στους κατασκευαστές, οι οποίοι πρέπει να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις ασφάλειας των προϊόντων με ψηφιακά στοιχεία που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ.
Ursula Von Der Leyen, Commision, Evropaiki Epitropi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διχασμό στην ΕΕ προκαλούν οι προτάσεις της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση

Αρνητικές εμφανίζονται αρκετές χώρες στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Θετική η αντίδραση για τη φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών.