ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
inflation-πληθωρισμός
Φωτο: Shutterstock

Νέα ενίσχυση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Ιούλιο στο 8,9%

Για την Ελλάδα η Eurostat τοποθετεί τον δείκτη στο 11,3%. Η μεγαλύτερη συμβολή στην άνοδο του πληθωρισμού προέρχεται από τις τιμές ενέργειας και τροφίμων.

Σταθερά σε ανοδική πορεία παρέμεινε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη και τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat

Βάσει αυτών ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ κινήθηκε ανοδικά, στο 8,9% έναντι 8,6% τον Ιούνιο. Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ποσοστό φτάνει το 9,8% τον Ιούλιο έναντι 9,6% τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Για την Ελλάδα η Eurostat τοποθετεί τον πληθωρισμό στο 11,3%, από 11,6% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.  Μεταξύ των επιμέρους χωρών το μικρότερο ποσοστό καταγράφεται σε Γαλλία και Μάλτα (6,8%) και την Φινλανδία (8%). Το υψηλότερο στην περιοχή της Βαλτικής. Η Εσθονία έχει 23,2%, η Λετονία 21,3% και η Λιθουανία 20,9%.

Για τη συνεχιζόμενη άνοδο του πληθωρισμού η μεγαλύτερη «συνεισφορά» προέρχεται από την ενέργεια που συνέβαλε με 4,2 ποσοστιαίες μονάδες, ακολουθούμενη από τα τρόφιμα και το αλκοόλ με 2,08 ποσοστιαίες μονάδες και τις υπηρεσίες (1,6 ποσοστιαία μονάδα).

Η πορεία του πληθωρισμού στα κράτη - μέλη της ΕΕ

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διολίσθηση της ευρωζώνης σε ύφεση το δ' τρίμηνο αναμένουν οι αναλυτές

Συρρίκνωση στο 0,1% για την ανάπτυξη της ευρωζώνης αναμένουν αναλυτές σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, με «βαρίδι» τη γερμανική οικονομία, που εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί 0,2% στο δ' τρίμηνο.