ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:45:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
inflation-πληθωρισμός
Φωτο: Shutterstock

Στο 9,1% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη για τον Αύγουστο, πτώση στο 11,1% για Ελλάδα

Το κόστος της ενέργειας, με αύξηση σε ετήσια βάση κατά 38,3% αποτέλεσε τον βασικό τροφοδότη για τις πληθωριστικές πιέσεις, διατηρώντας τον δείκτη τιμών καταναλωτή σε υψηλό αρκετών δεκαετιών.

Σταθερά σε ανοδική πορεία αναμένεται ότι θα κινηθεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη και τον Αύγουστο, καθώς η Eurostat εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 9,1% από 8,9% που ήταν τον Ιούλιο, παραμένοντας στο υψηλότερο επίπεδο αρκετών δεκαετιών. 

Για την Ελλάδα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία αναμένει ότι θα φθάσει στο 11,1%, χαμηλότερα από 11,3% τον Ιούλιο και 11,6% που ήταν τον Ιούνιο. Σημειώνεται ότι τα επίσημα στοιχεία για τον ελληνικό πληθωρισμό Αυγούστου θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 9 Σεπτεμβρίου. 

Για έναν ακόμη μήνα ο βασικός τροφοδότης των πληθωριστικών πιέσεων αποτέλεσε ο ενεργειακός τομέας καθώς οι τιμές της αυξήθηκαν, σε ετήσια βάση, κατά 38,3%, χαμηλότερα, όμως, από το 39,6% του Ιουλίου. Ακολουθούν τρόφιμα και ποτά (10,6%), μη ενεργειακή βιομηχανικά αγαθά (5%) και υπηρεσίες (3%). 

Οι εκτιμήσεις της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Συρρίκνωση της οικονομίας 2% το 2023 αναμένουν οι καταναλωτές

Αποκλιμακώθηκαν και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, με τους Ευρωπαίους να αναμένουν να διαμορφωθεί στο 5% για το επόμενο 12μηνο. Δεν θα υποχωρήσει στο 2% πριν από το 2025 έχει προειδοποιήσει η ΕΚΤ.