ΓΔ: 906.57 0.50% Τζίρος: 49.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

ΔΝΤ: Στο 30% του ΑΕΠ η παραοικονομία στην Ελλάδα

Το ποσοστό της παραοικονομίας κυμαίνεται από 10% έως πάνω από 40% του ΑΕΠ στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σύμφωνα με νέα έκθεση του ΔΝΤ.

Μείωση στο μέγεθος της παραοικονομίας σε ολόκληρη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια δείχνει η νέα έκθεση του ΔΝΤ. Παραμένει ωστόσο σημαντικό πρόβλημα κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη και στην Ελλάδα. Το ποσοστό της παραοικονομίας κυμαίνεται από 10% έως πάνω από 40% του ΑΕΠ στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. H Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο 30%, πράγμα που σημαίνει ότι επηρεάζονται αρνητικά η φορολογία, οι κοινωνικές παροχές και η απασχόληση.

Η έκθεση τονίζει ότι είναι απαραίτητη μια ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων με ειδικούς για κάθε χώρα οδηγούς για να καταπολεμηθεί με επιτυχία η παραοικονομία, ώστε να μειωθεί και η φορολογία.

Το υψηλότερο επίπεδο παραοικονομίας είδαν οι αναδυόμενες οικονομίες με 30% με 35% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο. Στα ίδια  επίπεδα στα μέσα της δεκαετίας του 2000 παρέμεινε το μέσο μέγεθος της παραοικονομίας στην Ευρώπη. Στην αρχή της δεκαετίας του 2000, Κροατία, Κύπρος, Ελλάδα και Σερβία είδαν την παραοικονομία να αυξάνεται σε αντίθεση με την Τσεχία και τη Β. Μακεδονία που παρουσίασε μειωμένα ποσοστά στα χρόνια αυτά. 
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα από δανειολήπτης περνάει στην πλευρά του πιστωτή

Μέχρι σήμερα 38 κράτη και οργανισμοί συμφώνησαν να παράσχουν πόρους στο Ταμείο, ενώ το ποσό της ελληνικής συμμετοχής ανέρχεται στα 2 δισ., επεσήμανε ο υπουργός σχετικά με την κύρωση της απόφασης για τις Νέες Διευθετήσεις Δανεισμού του ΔΝΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή σε πλεόνασμα το 2023 αναμένει για την Ελλάδα το ΔΝΤ

Σύμφωνα με το Ταμείο το έλλειμμα θα φθάσει φέτος στο 10,2% του ΑΕΠ και το χρέος στο 206,7% του ΑΕΠ με σταδιακή υποχώρηση τα επόμενα χρόνια. Στροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 που θα αγγίξει το 0,2% του ΑΕΠ.
staikouras, YPOIK, epistreptea
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τραπέζας ο Χρ. Σταϊκούρας

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός θα πραγματοποιήσει και διακριτές διαδικτυακές συναντήσεις με επενδυτικούς και τραπεζικούς ομίλους, μεταξύ άλλων, η Nomura, η Société Générale, η HSBC και η Commerzbank.