ΓΔ: 2100.46 0.81% Τζίρος: 264.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: Shutterstock

Πώς θα δοθεί στήριξη έως 30.000 ευρώ σε νέους για αναβάθμιση σπιτιών

Παρουσιάζονται την Πέμπτη τα προγράμματα «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» που απευθύνονται σε νέους ηλικίας 18 - 29 ετών και θα προσφέρουν επιδότηση για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης σε ποσοστό έως 85%.

Δύο νέα επιδοτούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών για νέους ηλικίας από 18 ως 29 ετών πρόκειται να ανακοινώσει την Πέμπτη η γενική γραμματέας Eνέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. Βασική προϋπόθεση είναι το ακίνητο να θεωρείται πρώτη κατοικία. Στόχος των προγραμμάτων αυτών θα είναι να δοθεί ώθηση στην αγορά ακινήτων διατηρώντας, παράλληλα, και την εστίαση στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος της χώρας και στην εξοικονόμηση της ενέργειας.

Σχετική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ την περασμένη εβδομάδα ανακοινώνοντας ένα πλέγμα πρωτοβουλιών της κυβέρνησης με στόχο την ενίσχυση των πολιτών και την προώθηση λύσεων για το ζήτημα του στεγαστικού προβλήματος εστιάζοντας, ταυτόχρονα, στην ενίσχυση των νέων, φοιτητών και νέων ζευγαριών. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι «προκειμένου να αυξηθεί η ιδιοκατοίκηση και να ανακαινιστούν τα παλαιότερα σπίτια, δημιουργείται πρόγραμμα "Εξοικονομώ και Ανακαινίζω" για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ».

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες του BD ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας έχουν σχεδιάσει τη βασική τους εισήγηση και οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση τους πρόκειται να ολοκληρωθούν σήμερα Τετάρτη. Με βάση τις σχετικές πληροφορίες πρόκειται για ένα βασικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ για νέους» και ένα συμπληρωματικό «Ανακαινίζω για νέους», που για να συμμετάσχει κάποιος θα πρέπει να είναι δικαιούχος του πρώτου.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το ύψος της επιδότησης εξαρτάται από τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε κτηρίου και η δυνατότητα για τη συμμετοχή κάποιου στο «Εξοικονομώ για νέους», εκτός από τα ηλικιακά κριτήρια, θα έχει κριτήρια ενεργειακά, εισοδηματικά και κοινωνικά. Παράλληλα, θα υπάρχει και μία γεωγραφική κλιμάκωση (πχ άλλες είναι οι ενεργειακές ανάγκες στη Βόρειο Ελλάδα και άλλες στην Αττική ή στα νησιά). Επίσης, το ακίνητο θα πρέπει να έχει τουλάχιστον πιστοποιητικό Γ΄ ενεργειακής απόδοσης και το κτίριο να έχει ηλεκτρονική ταυτότητα.

Στις προβλεπόμενες παρεμβάσεις του προγράμματος εντάσσονται οι αλλαγές κουφωμάτων, η τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης καθώς και αναβάθμιση και αλλαγή των συστημάτων ψύξης - θέρμανσης και ζεστού νερού. 

Όπως έχει συμβεί και στο προηγούμενο «Εξοικονομώ», θα προβλέπονται συγκεκριμένοι στόχοι ενεργειακής αναβάθμισης για την κάθε κατοικία σύμφωνα με προκαθορισμένες κλίμακες. Μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί ο στόχος αυτός, αλλά εάν ακολουθήσει το παράδειγμα του τελευταίου Εξοικονομώ, τότε οι παρεμβάσεις που θα επιλεγούν θα πρέπει να έχουν ένα τελικό αποτέλεσμα αναβάθμισης ενεργειακά της κατοικίας κατά τρεις τουλάχιστον κλίμακες.

Αναφορικά με τις προβλεπόμενες επιδοτήσεις των δικαιούχων του προγράμματος θα διαμορφωθούν ως εξής:για εισοδήματα από 20.000 ως 40.000 ευρώ η επιδότηση θα ανέρχεται στο 50% του κόστους των παρεμβάσεων, για εισοδήματα από 10.000 ως 20.000 στο 60% και για 3.000 ως 10.000 ευρώ οι δικαιούχοι θα επιδοτούνται με 70%. Την υψηλότερη επιδότηση που θα φθάνει στο 85% θα μπορούν να λάβουν δικαιούχοι με εισόδημα κάτω από 3.000 ευρώ.

Τέλος, η ενίσχυση μέσω του προγράμματος «Ανακαινίζω για νέους» θα φθάνει έως τα 10.000 ευρώ, από τα οποία τα 3.000 ευρώ θα είναι η κρατική επιδότηση και τα υπόλοιπα 7.000 ευρώ θα προέρχονται από χαμηλότοκο δάνειο με επιτόκιο περίπου 4%. Όπως προαναφέρθηκε, βασική προϋπόθεση για να ενταχθεί κάποιος στο «Ανακαινίζω» θα είναι να έχει ενταχθεί στους δικαιούχους του «Εξοικονομώ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάυλος Μαρινάκης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Απαντήσεις για Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, αγρότες, ΑμεΑ και ρεύμα

Στο 10ο briefing για τους πολίτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε σε ερωτήσεις για επιδόματα, αγροτικές ενισχύσεις, ακρίβεια, στεγαστική πολιτική και προθεσμίες τελών κυκλοφορίας.
Άτομα από την Helleniq Energy και την BP
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

HELLENiQ ENERGY και bp επεκτείνουν τη στρατηγική συνεργασία έως το 2035

Η HELLENiQ ENERGY και η bp ανακοίνωσαν την επέκταση της συνεργασίας τους έως το 2035, ενισχύοντας τη στρατηγική τους σχέση στη λιανική καυσίμων στην Ελλάδα, με δίκτυο άνω των 700 πρατηρίων bp πανελλαδικά.
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ομολογία αποτυχίας και σκανδάλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ από Παπασταύρου

Πηγές του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι ο Στ. Παπασταύρου παραδέχθηκε αποτυχία και σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα για τις ευθύνες υπουργών και τη γνώση του πρωθυπουργού.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς ρεύμα 180.000 καταναλωτές σε 5 ουκρανικές περιφέρειες μετά από ρωσική επίθεση

Περίπου 180.000 καταναλωτές έμειναν χωρίς ρεύμα σε πέντε περιφέρειες της Ουκρανίας μετά από νυχτερινή ρωσική επίθεση, με 82 drones να εκτοξεύονται και 63 να καταρρίπτονται από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Σημαία του Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

Σουδάν: Πόλεις στο σκοτάδι μετά από χτυπήματα σε σταθμό ρεύματος

Σκοτάδι κάλυψε τις μεγαλύτερες πόλεις του Σουδάν, όπως το Χαρτούμ και το Πορτ Σουδάν, μετά από επιθέσεις με drones σε εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος, που κόστισαν τη ζωή σε δύο διασώστες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βενεζουέλα: Συνεχίζονται ομαλά οι εξαγωγές πετρελαίου παρά τις κυρώσεις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Βενεζουέλας διαβεβαιώνει πως ο ναυτικός αποκλεισμός από τις ΗΠΑ, που καταγγέλλει ο Μαδούρο ως απειλή, δεν έχει επηρεάσει τις πετρελαϊκές εξαγωγές, ενώ τα πλοία κινούνται κανονικά, σύμφωνα με την PdVSA.