ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Πώς θα δοθεί στήριξη έως 30.000 ευρώ σε νέους για αναβάθμιση σπιτιών

Παρουσιάζονται την Πέμπτη τα προγράμματα «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» που απευθύνονται σε νέους ηλικίας 18 - 29 ετών και θα προσφέρουν επιδότηση για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης σε ποσοστό έως 85%.

Δύο νέα επιδοτούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών για νέους ηλικίας από 18 ως 29 ετών πρόκειται να ανακοινώσει την Πέμπτη η γενική γραμματέας Eνέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. Βασική προϋπόθεση είναι το ακίνητο να θεωρείται πρώτη κατοικία. Στόχος των προγραμμάτων αυτών θα είναι να δοθεί ώθηση στην αγορά ακινήτων διατηρώντας, παράλληλα, και την εστίαση στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος της χώρας και στην εξοικονόμηση της ενέργειας.

Σχετική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ την περασμένη εβδομάδα ανακοινώνοντας ένα πλέγμα πρωτοβουλιών της κυβέρνησης με στόχο την ενίσχυση των πολιτών και την προώθηση λύσεων για το ζήτημα του στεγαστικού προβλήματος εστιάζοντας, ταυτόχρονα, στην ενίσχυση των νέων, φοιτητών και νέων ζευγαριών. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι «προκειμένου να αυξηθεί η ιδιοκατοίκηση και να ανακαινιστούν τα παλαιότερα σπίτια, δημιουργείται πρόγραμμα "Εξοικονομώ και Ανακαινίζω" για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ».

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες του BD ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας έχουν σχεδιάσει τη βασική τους εισήγηση και οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση τους πρόκειται να ολοκληρωθούν σήμερα Τετάρτη. Με βάση τις σχετικές πληροφορίες πρόκειται για ένα βασικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ για νέους» και ένα συμπληρωματικό «Ανακαινίζω για νέους», που για να συμμετάσχει κάποιος θα πρέπει να είναι δικαιούχος του πρώτου.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το ύψος της επιδότησης εξαρτάται από τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε κτηρίου και η δυνατότητα για τη συμμετοχή κάποιου στο «Εξοικονομώ για νέους», εκτός από τα ηλικιακά κριτήρια, θα έχει κριτήρια ενεργειακά, εισοδηματικά και κοινωνικά. Παράλληλα, θα υπάρχει και μία γεωγραφική κλιμάκωση (πχ άλλες είναι οι ενεργειακές ανάγκες στη Βόρειο Ελλάδα και άλλες στην Αττική ή στα νησιά). Επίσης, το ακίνητο θα πρέπει να έχει τουλάχιστον πιστοποιητικό Γ΄ ενεργειακής απόδοσης και το κτίριο να έχει ηλεκτρονική ταυτότητα.

Στις προβλεπόμενες παρεμβάσεις του προγράμματος εντάσσονται οι αλλαγές κουφωμάτων, η τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης καθώς και αναβάθμιση και αλλαγή των συστημάτων ψύξης - θέρμανσης και ζεστού νερού. 

Όπως έχει συμβεί και στο προηγούμενο «Εξοικονομώ», θα προβλέπονται συγκεκριμένοι στόχοι ενεργειακής αναβάθμισης για την κάθε κατοικία σύμφωνα με προκαθορισμένες κλίμακες. Μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί ο στόχος αυτός, αλλά εάν ακολουθήσει το παράδειγμα του τελευταίου Εξοικονομώ, τότε οι παρεμβάσεις που θα επιλεγούν θα πρέπει να έχουν ένα τελικό αποτέλεσμα αναβάθμισης ενεργειακά της κατοικίας κατά τρεις τουλάχιστον κλίμακες.

Αναφορικά με τις προβλεπόμενες επιδοτήσεις των δικαιούχων του προγράμματος θα διαμορφωθούν ως εξής:για εισοδήματα από 20.000 ως 40.000 ευρώ η επιδότηση θα ανέρχεται στο 50% του κόστους των παρεμβάσεων, για εισοδήματα από 10.000 ως 20.000 στο 60% και για 3.000 ως 10.000 ευρώ οι δικαιούχοι θα επιδοτούνται με 70%. Την υψηλότερη επιδότηση που θα φθάνει στο 85% θα μπορούν να λάβουν δικαιούχοι με εισόδημα κάτω από 3.000 ευρώ.

Τέλος, η ενίσχυση μέσω του προγράμματος «Ανακαινίζω για νέους» θα φθάνει έως τα 10.000 ευρώ, από τα οποία τα 3.000 ευρώ θα είναι η κρατική επιδότηση και τα υπόλοιπα 7.000 ευρώ θα προέρχονται από χαμηλότοκο δάνειο με επιτόκιο περίπου 4%. Όπως προαναφέρθηκε, βασική προϋπόθεση για να ενταχθεί κάποιος στο «Ανακαινίζω» θα είναι να έχει ενταχθεί στους δικαιούχους του «Εξοικονομώ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικό drone συνετρίβη κοντά στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια

Ένα ουκρανικό drone έπεσε κοντά σε εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια υπό ρωσικό έλεγχο, χωρίς να προκληθεί έκρηξη. Η διοίκηση που έχει τοποθετήσει η Μόσχα αναφέρει πως ο σταθμός λειτουργεί κανονικά.
Βαρέλια πετρελαίου και γράφημα
ΔΙΕΘΝΗ

HAE: Η αποχώρηση από ΟΠΕΚ και ΟΠΕΚ+ ήταν στρατηγική επιλογή

Τα ΗΑΕ αποχώρησαν από τον ΟΠΕΚ και τον ΟΠΕΚ+ μετά από συνολική αξιολόγηση της πετρελαϊκής τους πολιτικής και δυνατοτήτων, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, διευκρινίζοντας πως η απόφαση δεν είχε πολιτικά κίνητρα ή σχέση με διαφωνίες.
πύργος ηλεκτρικής ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Κούβα: Επαναφορά ρεύματος στη μεγαλύτερη περιοχή της χώρας

Η Κούβα αποκατέστησε την ηλεκτροδότηση σε όλη τη χώρα μετά το πρόσφατο μπλακ άουτ, με διακοπές ρεύματος να παραμένουν τοπικά λόγω περιορισμένης παραγωγής. Η ενεργειακή κρίση εντείνεται εξαιτίας και του πετρελαϊκού εμπάργκο των ΗΠΑ.
Βιομηχανική φωτιά διυλιστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι τραυματίες από φωτιά σε πλατφόρμα φυσικού αερίου στη Βενεζουέλα

Έξι εργαζόμενοι τραυματίστηκαν από πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη Λίμνη Μαρακαΐμπο, Βενεζουέλα. Δύο νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα, ενώ συχνά καταγράφονται τέτοια ατυχήματα λόγω παλαιότητας υποδομών.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ εξετάζει άρση κυρώσεων σε κινεζικές εταιρείες για ιρανικό πετρέλαιο

Ο Τραμπ εξετάζει άρση κυρώσεων σε κινεζικές εταιρείες που αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο και θα αποφασίσει σύντομα. Επίσης, θα δεχόταν 20ετή παύση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, αρκεί να υπάρξει σαφής δέσμευση από το Ιράν.