ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
European Commision-Eurostat
Φωτο: Shutterstock

Κομισιόν: Έγκριση κεφαλαίων 900 εκατ. για την Ελλάδα μέσω του SURE

Το δάνειο προς την Ελλάδα θα συμβάλει στην κάλυψη των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν το 2021 για τη συνέχιση ενός συστήματος μειωμένου ωραρίου εργασίας και ενός συστήματος που καλύπτει τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τη διατήρηση της απασχόλησης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε στο Συμβούλιο τρεις προτάσεις αποφάσεων για τη χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης στο πλαίσιο του μέσου «Στήριξη για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» (SURE): επιπλέον 900 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα, με τη συνολική στήριξη προς τη χώρα να ανέρχεται σε 6,2 δισ. ευρώ, επιπλέον 26 εκατ. ευρώ στην Κύπρο, με τη συνολική στήριξη να ανέρχεται σε 632 εκατ. ευρώ, και επιπλέον 300 εκατ. ευρώ στην Πορτογαλία, με τη συνολική στήριξη να ανέρχεται σε 6,2 δισ. ευρώ.

Μόλις το Συμβούλιο εγκρίνει τις προτάσεις, η χρηματοδοτική στήριξη θα δοθεί με τη μορφή δανείων που χορηγούνται με ευνοϊκούς όρους. Τα δάνεια προς τις τρεις χώρες θα χρηματοδοτήσουν προηγούμενες δαπάνες για τη συνέχιση των μέτρων που θεσπίστηκαν με στόχο την αντιμετώπιση των σοβαρών κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού.

Το δάνειο προς την Ελλάδα θα συμβάλει στην κάλυψη των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν το 2021 για τη συνέχιση ενός συστήματος μειωμένου ωραρίου εργασίας και ενός συστήματος που καλύπτει τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τη διατήρηση της απασχόλησης.

Το δάνειο προς την Κύπρο θα συμβάλει στη χρηματοδότηση των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν το 2021 για τη συνέχιση ενός συστήματος μειωμένου ωραρίου εργασίας και παρόμοιων μέτρων για τους αυτοαπασχολουμένους και συγκεκριμένους τομείς του τουριστικού κλάδου.

Το δάνειο προς την Πορτογαλία θα συμβάλει κυρίως στη χρηματοδότηση των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν έως τον Μάιο του 2022 για τη συνέχιση της εφαρμογής πολυάριθμων μέτρων για την αγορά εργασίας και την υγεία.

Σήμερα, δέκα κράτη-μέλη έχουν ζητήσει πρόσθετη στήριξη στο πλαίσιο του SURE, επιπλέον της στήριξης που είχε ήδη εγκρίνει το Συμβούλιο το 2020. Πρόκειται για το Βέλγιο, την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, την Κροατία και την Πορτογαλία. Το SURE αποτελεί καίριο στοιχείο της ολοκληρωμένης στρατηγικής της ΕΕ για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων, στο πλαίσιο της αντίδρασης στην πανδημία του κορονοϊού. Με τη σημερινή πρόταση, εάν εγκριθεί, η συνολική χρηματοδοτική στήριξη που χορηγείται στο πλαίσιο του SURE θα ανέλθει στο ποσό των 95,7 δισ. ευρώ. Η Επιτροπή έχει ήδη εκταμιεύσει 91,8 δισ. ευρώ σε 19 κράτη-μέλη στο πλαίσιο του SURE και αναμένει να αναλάβει τις υπόλοιπες δανειοληπτικές πράξεις κατά τους προσεχείς μήνες, ενώ 4,3 δισ. ευρώ εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του SURE για πιθανά μελλοντικά αιτήματα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Paolo Gentiloni, Tzentiloni, European Commission, Evropaiki Epitropi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζεντιλόνι: «Μοντέλο» για την αντιμετώπιση κρίσεων το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Οικονομίας υπογράμμισε, ακόμη, ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα μετά την κρίση χρέους, αποτελώντας μία από τις χώρες που προωθούν και την πράσινη μετάβαση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αιβαλιώτης: Η νέα Κομισιόν να παραμείνει στη κούρσα της πράσινης μετάβασης

Ο Γ.Γ. του ΥΠΕΝ αναφέρθηκε στις απαιτήσεις που συνεπάγεται μια «τροχιά» επίτευξης των στόχων κλιματικής ουδετερότητας, εστιάζοντας στον τομέα της εξοικονόμησης και της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΕΘΟ: Η Ελλάδα πρώτη στην αύξηση του κατά κεφαλή ΑΕΠ στην Ευρώπη

Την περίοδο 2019-2023 το πραγματικό κατά κεφαλή διαθέσιμο εισόδημα στην Ελλάδα αυξάνεται με ρυθμό υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, την δε περίοδο που ακολούθησε το ξέσπασμα της πανδημίας (2021-2023) η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδόν 225 δισ. έχουν εκταμιευθεί στα κράτη - μέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης

Παρουσιάζοντας την ενδιάμεση αξιολόγηση του RRF, ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, τόνισε ότι «έχει επιτευχθεί πρόοδος» και «μέχρι στιγμής έχουν γίνει πολλά», αλλά παραδέχτηκε ότι υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης.