ΓΔ: 912.33 0.05% Τζίρος: 280.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
European Commision-Eurostat
Φωτο: Shutterstock

Κομισιόν: Έγκριση κεφαλαίων 900 εκατ. για την Ελλάδα μέσω του SURE

Το δάνειο προς την Ελλάδα θα συμβάλει στην κάλυψη των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν το 2021 για τη συνέχιση ενός συστήματος μειωμένου ωραρίου εργασίας και ενός συστήματος που καλύπτει τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τη διατήρηση της απασχόλησης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε στο Συμβούλιο τρεις προτάσεις αποφάσεων για τη χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης στο πλαίσιο του μέσου «Στήριξη για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» (SURE): επιπλέον 900 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα, με τη συνολική στήριξη προς τη χώρα να ανέρχεται σε 6,2 δισ. ευρώ, επιπλέον 26 εκατ. ευρώ στην Κύπρο, με τη συνολική στήριξη να ανέρχεται σε 632 εκατ. ευρώ, και επιπλέον 300 εκατ. ευρώ στην Πορτογαλία, με τη συνολική στήριξη να ανέρχεται σε 6,2 δισ. ευρώ.

Μόλις το Συμβούλιο εγκρίνει τις προτάσεις, η χρηματοδοτική στήριξη θα δοθεί με τη μορφή δανείων που χορηγούνται με ευνοϊκούς όρους. Τα δάνεια προς τις τρεις χώρες θα χρηματοδοτήσουν προηγούμενες δαπάνες για τη συνέχιση των μέτρων που θεσπίστηκαν με στόχο την αντιμετώπιση των σοβαρών κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού.

Το δάνειο προς την Ελλάδα θα συμβάλει στην κάλυψη των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν το 2021 για τη συνέχιση ενός συστήματος μειωμένου ωραρίου εργασίας και ενός συστήματος που καλύπτει τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τη διατήρηση της απασχόλησης.

Το δάνειο προς την Κύπρο θα συμβάλει στη χρηματοδότηση των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν το 2021 για τη συνέχιση ενός συστήματος μειωμένου ωραρίου εργασίας και παρόμοιων μέτρων για τους αυτοαπασχολουμένους και συγκεκριμένους τομείς του τουριστικού κλάδου.

Το δάνειο προς την Πορτογαλία θα συμβάλει κυρίως στη χρηματοδότηση των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν έως τον Μάιο του 2022 για τη συνέχιση της εφαρμογής πολυάριθμων μέτρων για την αγορά εργασίας και την υγεία.

Σήμερα, δέκα κράτη-μέλη έχουν ζητήσει πρόσθετη στήριξη στο πλαίσιο του SURE, επιπλέον της στήριξης που είχε ήδη εγκρίνει το Συμβούλιο το 2020. Πρόκειται για το Βέλγιο, την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, την Κροατία και την Πορτογαλία. Το SURE αποτελεί καίριο στοιχείο της ολοκληρωμένης στρατηγικής της ΕΕ για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων, στο πλαίσιο της αντίδρασης στην πανδημία του κορονοϊού. Με τη σημερινή πρόταση, εάν εγκριθεί, η συνολική χρηματοδοτική στήριξη που χορηγείται στο πλαίσιο του SURE θα ανέλθει στο ποσό των 95,7 δισ. ευρώ. Η Επιτροπή έχει ήδη εκταμιεύσει 91,8 δισ. ευρώ σε 19 κράτη-μέλη στο πλαίσιο του SURE και αναμένει να αναλάβει τις υπόλοιπες δανειοληπτικές πράξεις κατά τους προσεχείς μήνες, ενώ 4,3 δισ. ευρώ εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του SURE για πιθανά μελλοντικά αιτήματα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metrita, Xrimata, Cash, Money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχές του 2023 εκταμιεύονται 3,6 δισ. για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο που έχει καταγράψει η Ελλάδα. Στα 11,1 δισ. ευρώ φτάνει η συνολική απορρόφηση των πόρων από την Ελλάδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχές Δεκεμβρίου οι αποφάσεις για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Έντονες οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών - μελών, με 15 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να τονίζουν ότι η ενεργοποίηση του πλαφόν θα πρέπει να τοποθετηθεί σε τιμή μεταξύ 150 και 180 ευρώ η μεγαβατώρα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο» από Κομισιόν για ελάφρυνση χρέους, τι λέει για τα προαπαιτούμενα

Η Επιτροπή διαπιστώνει πρόοδο για τα προαπαιτούμενα, προβλέπει μεγάλη μείωση του χρέους και εκτιμά ότι βελτιώνεται η εικόνα του τραπεζικού τομέα. Ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή κερδών των κεντρικών τραπεζών και μείωση τόκων του χρέους.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Άνοιξε ο δρόμος για νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Σταθμό χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών την πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση των Θεσμών για τη χώρα. Ανοίγει τον δρόμο για επιστροφή κερδών από κεντρικές τράπεζες, αλλά και για μόνιμη μείωση του πρόσθετου περιθωρίου στα δάνεια.
Oikonomia, Economy, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο φως» από Κομισιόν για την εκταμίευση των 748 εκατ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά στο eurogroup να εγκρίνει και την τελευταία δόση που σχετίζεται με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά το κομμάτι των μεταρρυθμίσεων.
fysiko aerio,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο από 1η Ιανουαρίου ζητά η Κομισιόν

Το ακριβές ύψος δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, με Ευρωπαίο διπλωμάτη να δηλώνει στο Reuters ότι θα πρέπει να κυμανθεί μεταξύ 150 - 180 ευρώ προκειμένου να υπάρχει και ενδεχόμενο ενεργοποίησής του.