ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αύξηση 4% σημείωσαν τα ενεργά ατομικά συμβόλαια Υγείας το 2021

Όπως αναφέρεται σε νέα έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας για τα στατιστικά στοιχεία Ασφαλίσεων Υγείας 2021, το πλήθος των ακυρωθέντων συμβολαίων σημείωσε μείωση της τάξης του 9%.

Τα ενεργά ατομικά συμβόλαια Υγείας το 2021 ξεπέρασαν τις 862.000, σημειώνοντας αύξηση 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το δε πλήθος των ακυρωθέντων συμβολαίων σημείωσε σημαντική μείωση της τάξης του 9%. Συνδυαστικό αποτέλεσμα των δύο προηγούμενων στοιχείων αποτέλεσε, αντίστοιχα, η μείωση της ακυρωσιμότητας των εν λόγω συμβολαίων κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες  το 2021 σε σχέση με το 2020, φθάνοντας, δηλαδή, στο 13%.

Αυτό προκύπτει από τη νέα έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας για τα στατιστικά στοιχεία Ασφαλίσεων Υγείας 2021.

Σε ό,τι αφορά στα ομαδικά συμβόλαια, ανάλογη με των ατομικών υπήρξε και η τάση των ομαδικών συμβολαίων Υγείας, των οποίων ο αριθμός το 2021 έφθασε τα 5.706, σημειώνοντας αύξηση 10% σε σχέση με το 2020. Ταυτόχρονα το πλήθος των ακυρωθέντων ανήλθε σε 505, μειωμένο δηλαδή κατά 6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αντίστοιχο αποτέλεσμα από το συνδυασμό των δύο αυτών στοιχείων αποτέλεσε η περαιτέρω μείωση της ακυρωσιμότητας των εν λόγω συμβολαίων κατά 1 ποσοστιαία μονάδα το 2021 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, φθάνοντας, δηλαδή, στο 9%.

Πλήθος ασφαλισμένων: Ενεργών και ακυρωθέντων συμβολαίων

Κατ' αναλογία προς τα ενεργά συμβόλαια, αύξηση σημειώθηκε και στο πλήθος των συνολικά (ατομικών και ομαδικών ασφαλίσεων, κυρίως ασφαλισμένων και καλυπτόμενων / εξαρτώμενων μελών) δηλωθέντων ενεργών ασφαλισμένων το 2021.

Ειδικότερα, οι δηλωθέντες ενεργοί την 31/12/2021 ασφαλισμένοι των ατομικών ασφαλίσεων Υγείας προσέγγισαν το 1,1 εκατομμύριο, σημειώνοντας αύξηση 6% και οι ασφαλισμένοι των ομαδικών ασφαλίσεων πλησίασαν το 1,3 εκατομμύριο, που ισούται με αύξηση 7% σε σχέση με το 2020.

Από τον ποσοστιαίο επιμερισμό του αθροίσματος των ενεργών ασφαλισμένων αμφοτέρων των γραμμών εργασιών (ατομικών και ομαδικών), προκύπτει ότι οι ομαδικές ασφαλίσεις σημειώνουν μεγαλύτερη διείσδυση στην ελληνική κοινωνία (54% του αθροίσματος των ενεργών ασφαλισμένων) σε σχέση με τις ατομικές (46% του συνόλου).

Ακυρωθέντες Ασφαλισμένοι ατομικών και ομαδικών ασφαλίσεων

Το 2021, το πλήθος των ασφαλισμένων των «ακυρωθέντων» συμβολαίων ανήλθε στις 125,5 χιλιάδες στις ατομικές ασφαλίσεις, σημειώνοντας μείωση, δηλαδή, της τάξης του 9% σε σχέση με το 2020. Αντίθετα, οι ασφαλισμένοι των «ακυρωθέντων» ομαδικών ασφαλίσεων προσέγγισαν τις 86 χιλιάδες, εμφανίζοντας αύξηση 27% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Επιπλέον, διαπιστώνεται ότι, από τον ποσοστιαίο επιμερισμό του αθροίσματος των ασφαλισμένων των «ακυρωθέντων» συμβολαίων αμφοτέρων των γραμμών εργασιών (ατομικών και ομαδικών), διαχρονικά, οι ατομικές ασφαλίσεις διεκδικούν το μεγαλύτερο μερίδιο επί του συνόλου των ‘ακυρωθέντων' ασφαλισμένων, το οποίο ειδικά το 2021 αντιστοιχεί σε 59%, με το υπόλοιπο 41% να προέρχεται από τις ομαδικές ασφαλίσεις.

Πληρωθείσες Αποζημιώσεις

Οι συνολικές αποζημιώσεις Υγείας (ατομικών και ομαδικών ασφαλίσεων, εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής κάλυψης), που κατεβλήθησαν το 2021 από τις εταιρίες που συμμετείχαν στην παρούσα έρευνα, προσέγγισαν τα 589 εκατομμύρια ευρώ σημειώνοντας αύξηση 2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Η αύξηση αυτή οφείλεται αποκλειστικά στις ομαδικές ασφαλίσεις, οι οποίες, γράφοντας αύξηση 10%, έφθασαν τα 180 εκατ ευρώ, αντιστοιχώντας στο 31% των συνολικών πληρωθεισών αποζημιώσεων Υγείας το 2021. Αντιθέτως, οι αποζημιώσεις των ατομικών ασφαλίσεων Υγείας, αντιστοιχώντας στο 69% των συνολικών, εμφάνισαν οριακή μείωση της τάξης του 1%, προσεγγίζοντας τα 409 εκατ. ευρώ το 2021.

Συμπεράσματα

Τα βασικότερα συμπεράσματα που εξάγονται από τα συλλεγέντα στοιχεία σχετικά με τη ‘μέση αποζημίωση' και τη συχνότητα ζημιών, θα μπορούσαν να συνοψιστούν στα εξής:

  • Στα «συμμετοχικά/απαλλαγής» προγράμματα, η «μέση αποζημίωση», τουλάχιστον κατά το 2021, φαίνεται να διαφοροποιείται σε ικανό βαθμό με βάση το ανώτατο κεφάλαιο κάλυψης, όχι όμως και η συχνότητα, η οποία ήταν της τάξης 8%-9% καθ' όλη την ερευνηθείσα τριετία 2019-2021.
  • Στα «100% κάλυψης/κάλυψης από το πρώτο ευρώ» προγράμματα, σε όλη την ερευνώμενη περίοδο 2019-2021 προκύπτει ότι η «μέση αποζημίωση» σαφώς διαφοροποιείται αναλόγως του ανώτατου κεφαλαίου κάλυψης. Αντίθετα, η συχνότητα εμφανίζει διαφοροποίηση, κυρίως, συγκρινόμενη με εκείνη των «συμμετοχικών/απαλλαγής» προγραμμάτων (συχνότητα της τάξης 12%-16% καθ' όλα τα ερευνηθέντα έτη και για τις δύο κατηγορίες των «100% κάλυψης/ κάλυψης από το πρώτο ευρώ» προγραμμάτων).
  • Από την ανάλυση των στοιχείων που αφορούν το 2021 σε σύγκριση με το 2020 διακρίνεται σημαντική αύξηση της «μέσης αποζημίωσης» σε όλους τους ερευνώμενους στην προκείμενη ενότητα τύπους και κατηγορίες προγραμμάτων, πλην των «συμμετοχικών/απαλλαγής» με ανώτατο κεφάλαιο κάλυψης 150.000 ευρώ.
  • Η κατά το ίδιο έτος αύξηση της «μέσης αποζημίωσης», σε συνδυασμό με τη μείωση της συχνότητας στους ίδιους τύπους και κατηγορίες προγραμμάτων ερμηνεύεται, μάλλον, ως αύξηση της σφοδρότητας των περιστατικών νοσηλείας, παρά ως πληθωριστικό αποτύπωμα στο κόστος των υπηρεσιών υγείας.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο αυξάνονται οι εισφορές των επαγγελματιών από πρώτης Ιανουαρίου

Η αύξηση αυτή φέρνει επιβαρύνσεις 20 ευρώ στην κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία από τα 210 στα 230 ευρώ. Την κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία έχει επιλέξει πάνω από το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Ασφαλιστικές και εταιρείες security παίρνουν σειρά

Στις 23 Ιανουαρίου, θα υπάρξει συνάντηση μετά τους εκπροσώπους ασφαλιστικών εταιρειών και με εκπροσώπους εταιρειών παροχής υπηρεσιών φύλαξης και προστασίας, καθώς οι δύο αυτοί κλάδοι «παίρνουν σειρά».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα γίνεται πιο βιώσιμο

H μετάβαση από το υφιστάμενο σύστημα επικουρικής ασφάλισης στο νέο θα επιφέρει «ένα μέτριο δημοσιονομικό κόστος, το οποίο αναμένεται να αυξάνεται σταδιακά και να κορυφωθεί στα μέσα του αιώνα», αναφέρει ο Οργανισμός.
ypourgeio-ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγώνουν» για 12 μήνες τα επιτόκια των οφειλών σε ρύθμιση προς ασφαλιστικά ταμεία

Συγκεκριμένα «παγώνουν» αναδρομικά από τις 13 Σεπτεμβρίου 2022 και για έναν χρόνο τα επιτόκια, με τα οποία επιβαρύνονται οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που υπάγονται προς ρύθμιση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 3,4% στο ενεργητικό των ασφαλιστικών εταιρειών για το 2021

Από την έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων του κλάδου το 2021, προκύπτει ότι το σύνολο του ενεργητικού ανήλθε σε 20,8 δισ. ευρώ (+3,4% από το 2020).