ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΕΥ: Τα θέματα ESG σε κρίσιμη καμπή λόγω πληθωρισμού και πολέμου

Οι εντεινόμενοι  προβληματισμοί για τη διατύπωση ανακριβών ή υπερβολικών ισχυρισμών ως προς τα βιώσιμα χαρακτηριστικά προϊόντων ή επιχειρήσεων αποτελούν σήμερα μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την αξιοπιστία και την επιτυχία του ESG.

Σύμφωνα με το The Emerging Sustainability Information Ecosystem, μια νέα έκθεση που παρουσιάστηκε από την EY και την Oxford Analytica, η δημοσιοποίηση πληροφοριών, αλλά και οι επενδύσεις που αφορούν σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG), αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις που σχετίζονται με την έλλειψη τυποποίησης, ρυθμιστικού πλαισίου και κοινού σκοπού. Οι προκλήσεις αυτές επιδεινώνονται από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως αναδεικνύει η έκθεση της ΕΥ, οι εντεινόμενοι  προβληματισμοί για τη διατύπωση ανακριβών ή υπερβολικών ισχυρισμών ως προς τα βιώσιμα χαρακτηριστικά προϊόντων ή επιχειρήσεων ( το λεγόμενο greenwashing), αποτελούν σήμερα μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την αξιοπιστία και την επιτυχία του ESG. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης είναι ευθύνη όλων των μερών που διαμορφώνουν το οικοσύστημα βιώσιμης ανάπτυξης, προκειμένου τα ενδιαφερόμενα μέρη να αντιμετωπίσουν το ESG σε ισότιμη βάση με το πιο καταξιωμένο οικοσύστημα χρηματοοικονομικών αναφορών.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι υπάρχει σήμερα διάσταση απόψεων ως προς το τι πρέπει να περιλαμβάνει το ESG, τον τρόπο εφαρμογής των δεικτών μέτρησης και τον καλύτερο τρόπο χρήσης της διαθέσιμης πληροφορίας. Για να οικοδομηθεί μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο ESG, η έκθεση αναλύει πέντε βασικές περιοχές προς αντιμετώπιση:

  1.  Αυξημένη διαφάνεια στις αξιολογήσεις (ratings) ESG.
  2.  Αυξημένη κατανόηση των διαφορετικών χρήσεων της πληροφορίας που αφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη.
  3.  Ανεξάρτητη εξωτερική διασφάλιση, παράλληλα με τη βελτίωση των προτύπων αναφοράς  και την επίδειξη αυστηρότητας, σε     αντιστοιχία με την οικονομική πληροφόρηση.
  4. Ανάπτυξη συμφωνημένων ταξινομήσεων για τις βιώσιμες χρηματοδοτήσεις, ώστε να εξαλειφθεί η σύγχυση σχετικά με το τι θεωρείται βιώσιμο ή όχι.
  5. Μείωση των εμποδίων εισόδου για τις αναδυόμενες οικονομίες.

Η έκθεση αναδεικνύει την ανάγκη για μεγαλύτερη κατανόηση των αξιολογήσεων (ratings) ESG και της ουσιαστικότητας – συμπεριλαμβανομένων των ποικίλων χρήσεων των πληροφοριών βιώσιμης ανάπτυξης και των συνθηκών που απαιτούνται για να καταστεί δυνατή η διασφάλιση. Ενώ αυξάνεται η σύνδεση μεταξύ ESG και χρηματοοικονομικών αναφορών, η έκθεση προσδιορίζει τις πρόσθετες απόψεις και προοπτικές που διαμορφώνουν το οικοσύστημα ESG, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών και των εργαζόμενων. Επίσης, ζητά μεγαλύτερη συμμετοχή των ομάδων αυτών για την ανάπτυξη προτύπων αναφοράς και γνωστοποίησης, ταξινόμησης για βιώσιμες χρηματοδοτήσεις και αξιολογήσεων ESG, που εξυπηρετούν τους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επικεντρώνονται στους χρηματοοικονομικούς κινδύνους και τον κοινωνικό αντίκτυπο.

Αναφερόμενη στα συμπεράσματα της έκθεσης, η κα Κιάρα Κόντη, Εταίρος και Επικεφαλής Υπηρεσιών Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΕΥ Ελλάδος, δήλωσε: «Ενώ εντείνεται η απαίτηση για συμμόρφωση των επιχειρήσεων με πρακτικές ESG, δεν έχει οικοδομηθεί ακόμη η αναγκαία εμπιστοσύνη ως προς την αξιοπιστία, τη διαφάνεια και την πληρότητα των σχετικών αναφορών. Η έμφαση στη σύγκληση και τυποποίηση των προτύπων αναφοράς ESG που αναμένεται μέσω της νέας Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις Εκθέσεις Εταιρικής Βιωσιμότητας (CSRD) θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις, τόσο να αυξήσουν την εμπιστοσύνη των ενδιαφερομένων τους μερών, όσο και να ενσωματώσουν καλύτερα στο επιχειρηματικό τους μοντέλο τη διαχείριση των κινδύνων και ευκαιριών από τις προκλήσεις βιώσιμης ανάπτυξης που αντιμετωπίζουν».   
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Apasxolisi, Ergasia, Job, Employment
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορυφαία πρόκληση για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα η έλλειψη προσωπικού

Σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΒ και της ΕΥ για τη βιομηχανία που πραγματοποιήθηκε εφέτος η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η μεταποίηση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EY: Τα μισά πανεπιστήμια δεν συνδέονται με την παραγωγική διαδικασία

Σύμφωνα με την μελέτη της ΕΥ, από τα 430 πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας μόλις τα 219 προσφέρουν στους αποφοίτους τους άμεσες προοπτικές απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Στην Πληροφορική οι μεγαλύτερες ανάγκες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EY: Αυξημένες ανησυχίες των επιχειρήσεων για διπλή φορολόγηση

Οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι εισέρχονται σε μία περίοδο αβεβαιότητας με την παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση που επέρχεται μέσω της εφαρμογής της δέσμης μέτρων για την αποφυγή της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης των κερδών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Επιχειρηματίας της Χρονιάς»: Οι τέσσερις νικητές στις επιμέρους κατηγορίες

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται για ένατη φορά από την EY Ελλάδος, με στόχο να αναδείξει την επιχειρηματική αριστεία και να τιμήσει τους επιχειρηματίες που δημιουργούν μακροπρόθεσμη αξία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαδημητρίου: Οι προκλήσεις του νέου έτους για οικονομία και επιχειρήσεις

Οι θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα, δεν πρέπει να οδηγήσουν σε εφησυχασμό, καθώς η οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, σύμφωνα με όσα επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος EY Ελλάδος.