ΓΔ: 2062.73 1.10% Τζίρος: 220.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Τρεις δράσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ξενοδοχείων

Μία από τις δράσεις είναι το νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Επιχειρώ», που παρουσιάστηκε πρόσφατα και αναμένεται να υλοποιηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Τρεις παρεμβάσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ξενοδοχείων συζητήθηκαν σήμερα σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος.

Πρόκειται για το νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Επιχειρώ», που παρουσιάστηκε πρόσφατα και αναμένεται να υλοποιηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Το Πρόγραμμα αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και περιλαμβάνει ειδικό κονδύλι 100 εκατ. ευρώ για τον κλάδο του Τουρισμού.

Η δεύτερη πρωτοβουλία, όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, είναι ότι εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων ξενοδοχείων, οι οποίες θα μπορούν να ενταχθούν σε σχήμα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. Επιπλέον συμφωνήθηκε πως θα υπάρξει ειδική μέριμνα τόσο για τα μικρότερα ξενοδοχεία κάτω των 150 κλινών όσο και για αυτά που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές και αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες, αναφορικά με το ενεργειακό κόστος.

Η νέα δράση προστίθεται στην οριζόντια κρατική επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 25 λεπτά, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δαπάνες για ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, επεμβάσεις θερμομόνωσης και εγκατάστασης συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο υπουργός Τουρισμού κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τη δέσμευση της να βοηθήσει έμπρακτα τους ορεινούς προορισμούς μέσω των δράσεων αυτών που αναβαθμίζουν το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν συμβάλλοντας ταυτόχρονα στον στόχο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η ανάδειξη τους μέσα από τις καμπάνιες του ΕΟΤ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

A luxury,all-inclusive resort with a seafront location on the sandy beach of Fodele, on Crete's northern coast.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρισμός: Προς νέο υψηλό οι εισπράξεις το 2025 με ώθηση από τα all-inclusive

Ο ελληνικός τουρισμός βαδίζει για νέο ρεκόρ το 2025, με αυξημένες εισπράξεις και στροφή ξένων και Ελλήνων ταξιδιωτών στα all-inclusive πακέτα. Επιπτώσεις στην εστίαση. Τι λέει η Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου.
Αθήνα αεροφωτογραφία κτιρίων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αθήνα: Πτώση πληρότητας ξενοδοχείων τον Ιούλιο, ανησυχία για στασιμότητα

Η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών καταγράφει πτώση πληρότητας και RevPar τον Ιούλιο 2025, μιλώντας για «επικίνδυνη στασιμότητα» και ζητώντας μέτρα στήριξης και ενίσχυσης ανταγωνιστικότητας.
luxury hotel in Greece
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τουρισμός: 1,2 δισ. ευρώ νέες επενδύσεις σε μαρίνες και θέρετρα πολυτελείας

Τα έσοδα από τον τουρισμό δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα περσινά επίπεδα - ρεκόρ ωστόσο οι επενδύσεις στον κλάδο συνεχίζουν να «τρέχουν» με mega projects ύψους 1,2 δισ. ευρώ σε Αστακό, Ερμιονίδα και Εύβοια.
xenodoxeio, tourismos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξενοδοχεία: Οι πρωτιές στην ικανοποίηση των επισκεπτών και οι αδυναμίες

Ποιες εμπειρίες φιλοξενίας ξεχωρίζουν οι επισκέπτες των ελληνικών ξενοδοχείων για τη χειμερινή περίοδο και ποια η «Αχίλλειος πτέρνα» της ελληνικής φιλοξενίας, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ.
Καλαμάτα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πετυχημένο στοίχημα του συνεδριακού τουρισμού στην Καλαμάτα

Η Καλαμάτα εξελίσσεται σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό, με πολιτισμό, γαστρονομία και συνεδριακό τουρισμό. Διαθέτει 5.000 κλίνες, σύνδεση με 23 ευρωπαϊκές πόλεις και υψηλή ζήτηση όλο το χρόνο.