ΓΔ: 2061.69 0.26% Τζίρος: 203.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σιδηροδρομικές γραμμές ανατολή
Φωτογραφία Shutterstock

Στα σκαριά το σιδηροδρομικό έργο ηλεκτροκίνησης Παλαιοφάρσαλος - Καλαμπάκα

Οι υπογραφές της σύμβασης μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ και της αναδόχου εταιρείας, ΑΒΑΞ, θα πέσουν τις 24 Νοεμβρίου. Το έργο θα φτάσει τα 52 εκατ. ευρώ με στόχο η γραμμή να τεθεί σε λειτουργία το 2026.

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το σιδηροδρομικό έργο ηλεκτροκίνησης της γραμμής Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα και η κατασκευή νέας παρακαμπτηρίου γραμμής στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Σοφάδων μήκους 650μ. Πρόκειται για έργο μεγάλης σημασίας για την περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας, το οποίο θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του σιδηροδρομικού άξονα της χώρας. Οι υπογραφές της σύμβασης μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ και της αναδόχου εταιρείας, ΑΒΑΞ, θα πέσουν τις 24 Νοεμβρίου. Η δημοπράτηση του έργου είχε πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου και στις 5 του ίδιου μήνα έγινε η αποσφράγιση των προσφορών.

Η τεχνική εταιρεία αναλαμβάνει το έργο με ποσοστό έκπτωσης 11,2%. Για την ΑΒΑΞ είναι ακόμα ένα σιδηροδρομικό έργο μετά από το έργο σηματοδότησης στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Ειδομένη που έχει ξεκινήσει σε συνεργασία με την ALSTOM από τις αρχές Μαρτίου. Η ΑΒΑΞ συμμετέχει και στα έξι μεγάλα σιδηροδρομικά έργα με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου που έχει δημοπρατήσει η ΕΡΓΟΣΕ. Η διάρκεια του έργου είναι 36 μήνες, οπότε αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις και μετά τις απαραίτητες δοκιμές του συστήματος, η ηλεκτροκινούμενη -πλέον- γραμμή Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα θα λειτουργήσει στις αρχές του 2026. Το κόστος του έργου είναι 52.201.427,17Euro (χωρίς Φ.Π.Α). Η χρηματοδότηση του έργου ξεκινά καλυπτόμενη από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και αναμένεται να συνεχίσει με το ΕΣΠΑ 2021-2027 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταφορές».

Το αντικείμενο του έργου

  • Στην κατασκευή ηλεκτρονικού συστήματος σηματοδότησης με τηλεδιοίκηση από το κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας Λάρισας για την σηματοτεχνική εξασφάλιση της γραμμής καθώς και στην εγκατάσταση συστήματος αυτόματης προστασίας συρμών ETCS γραμμής επιπέδου1 (level 1). της γραμμής Σ.Σ. Παλαιοφαρσάλου έως Σ.Σ. Καλαμπάκας.
  • Στην υλοποίηση συστήματος ηλεκτροκίνησης (εναέρια γραμμή επαφής 25 kV/50Hz, ενός Υποσταθμού Ισχύος Έλξης 2X15 MVA), και τηλεδιοίκησης (SCADA), της γραμμής Σ.Σ. Παλαιοφαρσάλου έως Σ.Σ. Καλαμπάκας και την προσαρμογή του νέου συστήματος ηλεκτροκίνησης με τις υφιστάμενες όμορες εγκαταστάσεις.
  • Στην κατασκευή των απαραίτητων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων.
  • Στην συμπλήρωση της περίφραξης της σιδηροδρομικής γραμμής.
  • Στην προσθήκη συστήματος κύλισης βελόνης (κυλισιοτριβείς - ράουλα) στις αλλαγές τροχιάς που θα ενταχθούν στο σύστημα σηματοδότησης.
  • Στην κατασκευή υποδομής και επιδομής σιδηροδρομικής γραμμής με την συμβατική μέθοδο της σκυρογραμμής (σιδηροτροχιές επί σκύρων) στην περιοχή των Σοφάδων, όπου θα κατασκευαστεί γραμμή υπέρβασης (παρακαμπτήριος) μήκους 650μ (ΧΘ 14+250 - ΧΘ 14+900 περίπου).
  • Στην κατασκευή αποβάθρας στην περιοχή των Σοφάδων για την εξυπηρέτηση του κοινού, αντίστοιχων διαστάσεων με την υφιστάμενη και στην εγκατάσταση σε αυτήν φωτισμού και δυο ανελκυστήρων στην υφιστάμενη πεζογέφυρα.
  • Στις εργασίες ανακαίνισης ή και επισκευής μικρής κλίμακας σε χώρους των υφισταμένων κτηρίων των Σ.Σ. Σοφάδων, Καρδίτσας, Τρικάλων και Καλαμπάκας, όπου θα στεγασθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός σηματοδότησης και ηλεκτροκίνησης. Οι προβλεπόμενες εργασίες αφορούν κυρίως σε εσωτερικές διαμορφώσεις και διαρυθμίσεις, συντηρήσεις και αποκαταστάσεις καλύψεων, τελειωμάτων και μονώσεων, αντικαταστάσεις κουφωμάτων και Η/Μ εγκαταστάσεων.
  • Στην εγκατάσταση ηλεκτρικής θέρμανσης αλλαγών τροχιάς στις αλλαγές του Σ.Σ. Παλαιοφαρσάλου με τροφοδότησης τους από την Εναέρια Γραμμή Επαφής.
  • Στην αντικατάσταση 38 υφιστάμενων ΑΣΙΔ και την προσθήκη ενός επιπλέον ΑΣΙΔ στην χ.θ. 61+250.
  • Στην επαλήθευση CE των υποσυστημάτων «ενέργεια» και «έλεγχος-χειρισμός και σηματοδότηση» της γραμμής Σ.Σ. Παλαιοφαρσάλου έως Σ.Σ. Καλαμπάκας
  • Στην επαλήθευση CE του υποσυστήματος «υποδομή» για την γραμμή υπέρβασης (παρακαμπτήριος) μήκους 650μ και την αποβάθρα στον Σ.Σ. Σοφάδων.
  • Στην υποβολή τεχνικών φακέλων που θα συνοδεύουν τις ως άνω επαληθεύσεις, βάσει των οποίων η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) θα χορηγήσει την έγκριση θέσης σε λειτουργία των σχετικών υποσυστημάτων.

Ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να παράσχει οποιαδήποτε διευκρίνιση ή συμπληρωματική πληροφορία του ζητηθεί ή και να συμπληρώσει τους υποβληθέντες φακέλους, αν απαιτηθεί από τη ΡΑΣ, χωρίς πρόσθετο κόστος. Η αρχή του Έργου τοποθετείται στο σταθμό Παλαιοφάρσαλος (Χ.Θ. 303+100 μέτρηση Π-Π ή Χ.Θ. 0+000, μέτρηση Π-Κ) και το τέλος στο σταθμό Καλαμπάκα (Χ.Θ. 80+441, μέτρηση Π-Κ στο πέρας του Σ.Σ. Καλαμπάκας.). Το συνολικό μήκος του άξονα της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφάρσαλος - Καλαμπάκα είναι 80,4 χιλιόμετρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φορτηγό σε αυτοκινητόδρομο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέος σταθμός εξυπηρέτησης βαρέων οχημάτων της Ολυμπίας Οδού στον ΣΕΑ Ακράτας

Η Ολυμπία Οδός εγκαινίασε νέο σταθμό εξυπηρέτησης βαρέων οχημάτων στον ΣΕΑ Ακράτας, με 45 θέσεις στάθμευσης, 24ωρη επιτήρηση και πλήρεις παροχές, ενισχύοντας την ασφάλεια και τις μεταφορές στη χώρα.
Σύγχρονα αυτοκίνητα σειράς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναβάθμιση οδού Θεσσαλονίκης - Μουδανιών με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ

Η αναβάθμιση της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης–Μουδανιών (Κ12-Θέρμη) θα διεκδικηθεί για ένταξη στο ΕΣΠΑ, αφού απεντάχθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε εκκρεμότητα απαλλοτρίωση εκτάσεων με αναμονή συναίνεσης από ΑΠΘ.
Χρήστος Δήμας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: 3 εκατ. ευρώ για έργα αναβάθμισης στο νέο αεροδρόμιο της Πάρου

Ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Δήμας υπέγραψε πρόσκληση χρηματοδότησης 3 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση του νέου αεροδρομίου Πάρου, ενώ απαιτούνται επιπλέον 45 εκατ. ευρώ στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2026-2030.
Χρήστος Δήμας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: Πρόσκληση 3 εκατ. για αναβάθμιση των υποδομών του αεροδρομίου Πάρου

Ο Χρίστος Δήμας υπέγραψε πρόσκληση χρηματοδότησης 3 εκατ. ευρώ για το αεροδρόμιο Πάρου, μπαίνοντας στη διαδικασία ένταξης του έργου, ενώ απαιτούνται επιπλέον 45 εκατ. ευρώ για την πλήρη ολοκλήρωση.
Εθνική οδός ηλιοβασίλεμα
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον αυτοκινητόδρομο Ε65 από την Κεντρική Οδό

Μακροχρόνιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν στον Ε65 λόγω ασφαλτικών εργασιών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή εξέλιξη των εργασιών στον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας.