ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xristos Staikouras, Yp. Oikonomikon, Vouli
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Τι απάντησε ο Χρ. Σταϊκούρας για ιδιωτικό χρέος, τραπεζικά δάνεια και funds

O υπουργός Οικονομικών απάντησε σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή της τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έφης Αχτσιόγλου και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βασίλη Κόκκαλη, για το ιδιωτικό χρέος.

«Το Υπουργείο Οικονομικών με αίσθημα ευθύνης, ορθολογισμού και συνέπειας, διαμορφώνει τις κατάλληλες οικονομικές συνθήκες ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, με στοχευμένες πρωτοβουλίες και δράσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας και τους περιορισμούς των οδηγιών και κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κοινοτικού δικαίου», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις της τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έφης Αχτσιόγλου και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βασίλη Κόκκαλη, για το ιδιωτικό χρέος.

«Μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες», για το ιδιωτικό χρέος, είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που επισήμανε ότι το ιδιωτικό χρέος παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και συνολικά της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα σε περιόδους κρίσεων, όπως είναι οι διαδοχικές, πρωτόγνωρες εξωγενείς κρίσεις την τελευταία τριετία, ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος δημιουργίας νέου, πρόσθετου ιδιωτικού χρέους.

«Το πρόβλημα δεν γεννήθηκε σήμερα», είπε, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών και επισήμανε ότι:

  • Το ύψος του ιδιωτικού χρέους που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση το 2019, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπερέβαινε τα 238 δισ. ευρώ.

«Άρα, το πρόβλημα δημιουργήθηκε, σωρεύθηκε και διογκώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, και εξακολουθεί να είναι, και σήμερα, υπαρκτό και οξύ», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

  • Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευθεί ότι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων. Ο κ. Τσίπρας, στις 5 Οκτωβρίου 2015, στις προγραμματικές δηλώσεις της τότε Κυβέρνησής του, είχε τονίσει ότι με τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις δεν αντιμετωπίσθηκε το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων. Υποστήριζε ότι, με την 3η αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό θα επιτυγχάνονταν. Λίγες ημέρες αργότερα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος, στις 31 Οκτωβρίου 2015, είχε αναφέρει στην Ολομέλεια: «…μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση των 'κόκκινων' δανείων". Διαψεύστηκαν παταγωδώς», είπε ο υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε ότι είναι ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος που τον Ιανουάριο του 2019, παραδέχτηκε ότι το "μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας είναι τα 'κόκκινα' δάνεια…." και πως «ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τα "κόκκινα" δάνεια στο επίπεδο του Δεκεμβρίου του 2014, δηλαδή περίπου στο 43,5% του συνόλου των δανείων».
  • Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάιο του 2017, νομοθέτησε την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, υπενθύμισε υπουργός Οικονομικών και σχολίασε: «Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος, στις 30 Ιουλίου 2017, δήλωνε: "Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους". Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μάρδας, στις 3 Δεκεμβρίου 2017, υποστήριζε χαρακτηριστικά: "Κακώς τα στελέχη της ΝΔ νομοθετούσαν την προστασία της 1ης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς (….). Αν η ΝΔ είχε ξεκινήσει τους πλειστηριασμούς, τώρα τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο ομαλά"».
  • Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Δεκέμβριο του 2017, έφερε τροπολογία για αυτεπάγγελτη δίωξη και αυτόφωρη διαδικασία για όσους εμποδίζουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
  • Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Νόμο 4354/2015, προέβλεψε ρητώς ότι οι αδειοδοτούμενες εταιρίες διαχείρισης δανείων νομιμοποιούνται να ασκήσουν κάθε ένδικο βοήθημα και δικαστική ενέργεια για την είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων.

«Επομένως, νόμος του ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλιζε τη δυνατότητα πλήρους διαχείρισης από τις εταιρείες διαχείρισης, δηλαδή διενέργειας δικαστικών και εξώδικων ενεργειών επί των απαιτήσεων που τους μεταβιβάστηκαν, συμπεριλαμβανομένης και της διενέργειας πλειστηριασμού», τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

  • Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θεσμοθέτησε την υποχρεωτικότητα από την πλευρά των πιστωτών στην αποδοχή των ρυθμίσεων που προτείνονταν. Μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών του Νόμου 4469/2017, προβλεπόταν η παροχή πρότασης αναδιάρθρωσης, εφόσον συναινέσει η πλειοψηφία των πιστωτών, καθώς η θέσπιση οποιασδήποτε υποχρεωτικότητας έρχεται σε αντίθεση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και το κοινοτικό δίκαιο.
  • Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν νομοθέτησε το δικαίωμα των δανειοληπτών να εξαγοράζουν τα δάνειό τους κατά τη μεταβίβαση των απαιτήσεων σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, με τον Νόμο 4354/2015. «Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος, στις 27 Σεπτεμβρίου 2017 υποστήριζε χαρακτηριστικά: "Η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει από τους πιστωτές μας να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να εξαγοράζουν τα δάνειά τους στην τιμή που θέλουν να τα εξαγοράσουν τα funds. Δεν θα το θέσω (στους δανειστές μας), γιατί δεν είναι λογικό"».
  • Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε -οριζόντια- την προστασία της 1ης κατοικίας, τον Φεβρουάριο του 2019.

Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τα μέτρα που υλοποίησε η παρούσα κυβέρνηση:

  1. Ευρύ πλέγμα μέτρων, συνολικού ύψους άνω των 55 δισ. ευρώ, προκειμένου να στηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και η ρευστότητα των επιχειρήσεων, αποτρέποντας -στο μέτρο του εφικτού- τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους, επιστρεπτέα προκαταβολή, τα προγράμματα "Γέφυρα Ι" και "Γέφυρα ΙΙ", τα προγράμματα εγγυοδοσίας, οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, τα μέτρα επιδότησης του ενεργειακού κόστους, οι στοχευμένες ενισχύσεις ευάλωτων νοικοκυριών, η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κ.ά.». Επίσης κατατέθηκε Σχέδιο Νόμου για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας, που αυξάνει σε 24 τις μηνιαίες δόσεις των υπό ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών.
  2. Θέσπιση και αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων για την ορθή παρακολούθηση και διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, όπως είναι η ίδρυση του Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων και η ίδρυση του Παρατηρητηρίου Πιστοληπτικής Επέκτασης.
  3. Ενίσχυση τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων προκειμένου αυτές να ρυθμίζουν διμερώς μη-εξυπηρετούμενα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων. «Έχουν ρυθμιστεί επιτυχώς 746.000 μη-εξυπηρετούμενα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, ύψους 43 δισ. ευρώ, από τον Ιούλιο 2019 μέχρι και σήμερα. Δόθηκε η δυνατότητα αναστολής πληρωμής δόσεων σε 408.632 δάνεια, ύψους 29 δισ. ευρώ, από τα μέσα Μαρτίου 2020», ενημέρωσε την εθνική Αντιπροσωπεία, ο υπουργός Οικονομικών.
  4. Υλοποίηση του προγράμματος «Ηρακλής», το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στη σημαντική μείωση των "κόκκινων" δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. «Σήμερα, ο όγκος αυτός έχει μειωθεί από το 44% του συνόλου των δανείων στα μέσα του 2019, σε λιγότερο από 10% σήμερα. Συνεπώς, ο "Ηρακλής", εκ του αποτελέσματος, πέτυχε. Και αυτό αναγνωρίζεται σήμερα, παγκοσμίως», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.
  5. Υλοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, με βάση τον Νόμο 4738/2020.

Μέχρι στιγμής, είπε ο υπουργός Οικονομικών, έχουν υλοποιηθεί 2.072 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 373 εκατ. ευρώ. Μόνο τον τελευταίο μήνα, πραγματοποιήθηκαν 500 περίπου νέες ρυθμίσεις οφειλών και «έπεται ακόμη πιο δυναμική αύξηση αυτών», ώστε να επιτευχθεί ο στόχος τής ρύθμισης οφειλών ύψους 1 δισ. ευρώ εντός των επόμενων μηνών.

«Αυτές οι επιδόσεις, αν και δεν είναι ακόμη οι επιθυμητές από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, είναι καλύτερες από τα σχήματα που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα 12 έτη. Ενδεικτικά, στον προηγούμενο εξωδικαστικό μηχανισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μόλις 2.200 ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Αναφορικά με την έλλειψη νομιμοποίησης των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων να προχωρήσουν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως ακούσατε πρόσφατα κατά τη Συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, της 20ής Οκτωβρίου, υπάρχουν 12 αποφάσεις, μία εκ των οποίων είναι αντίθετη από τις υπόλοιπες έντεκα», σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε πως για το ζήτημα αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών τοποθετήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής.

«Δεν έχω να προσθέσω κάτι για τη θέση της Κυβέρνησης. Άλλωστε, έχει ήδη εκδοθεί η Απόφαση 1873/2022 του Αρείου Πάγου, που παραπέμπει το ζήτημα στην Πλήρη Ολομέλεια του Δικαστηρίου, καθότι, όπως αναφέρει στο σκεπτικό της, δημιουργείται ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος και είναι αναγκαίο για την ενότητα της νομολογίας, με δεδομένη την ανακύψασα στη νομολογία διάσταση ως προς το θέμα της νομιμοποίησης των εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων για την άσκηση διαδικαστικών πράξεων υπό το καθεστώς των Νόμων 3156/2003 και 4354/2015», είπε ο κ.Σταϊκούρας.

Αναφορικά με το ζήτημα πιθανής εγγραφής εγγυήσεων του «Ηρακλή» στο δημόσιο χρέος, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι δεν έχει ο υπουργός Οικονομικών τη δυνατότητα να παρεμβαίνει σε αποφάσεις Ανεξάρτητων Ευρωπαϊκών Οργάνων.

«Όμως, ως κυβέρνηση, μαζί με τους θεσμούς και τους εταίρους, έχουμε προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για να υποστηρίξουμε τις θέσεις μας» επισήμανε και προσέθεσε:

«Άλλωστε, η δομή και τα χαρακτηριστικά του "Ηρακλή" έχουν την έγκριση όλων των θεσμών, δηλαδή της ΕΕ, της ΕΚΤ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του ΔΝΤ, και φυσικά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ας περιμένουμε, συνεπώς, τις ανακοινώσεις. Θα συνιστούσα σε ορισμένους να μην προτρέχουν!».

«Σήμερα, η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται αντίθετη στον "Ηρακλή"», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι το 2019, ο κ. Τσακαλώτος αντιδρούσε έντονα στη γνωστοποίηση της είδησης ότι οι θεσμοί ενέκριναν το συγκεκριμένο σχέδιο, όπως αυτό σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, «λέγοντας ότι η πατρότητα του σχεδίου "Ηρακλής" για τα κόκκινα δάνεια ανήκει στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία το είχε διαβουλευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθιστώντας το ώριμο για έγκριση».

«Με βάση αυτή τη δήλωση, κακώς κάνετε την ερώτηση σε εμένα. Έπρεπε να την κάνετε στην τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στην οποία και συμμετείχατε», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Evrozoni, Eurozone, Eurogroup, Meeting, Synodos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκρίθηκε από το Eurogroup η νέα δόση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους

Για ιστορική απόφαση κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Επιβραβεύεται η εντατική και συστηματική δουλειά κοινωνίας και πολιτείας, μέσα από την ενεργοποίηση της τελευταίας δόσης των συμπεφωνημένων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους», τόνισε.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκρίθηκε η εκταμίευση των 767 εκατ., θετική αξιολόγηση από Eurogroup

Ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι το Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόθεση της χώρας μας να προχωρήσει σε πρόωρες αποπληρωμές του υπολοίπου των δανείων προς το ΔΝΤ, καθώς και ενός σημαντικού ποσού από τα διμερή δάνεια προς τις χώρες της Ευρωζώνης.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Αισιoδοξία για την οικονομία, θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης

«Είμαστε η τέταρτη χώρα σε διεθνές επίπεδο και τρίτη πανευρωπαϊκά, για το πακέτο στήριξης που δώσαμε για την αντιμετώπιση της πανδημίας», δήλωσε ο υπ. Οικονομικών, απαντώντας στον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Μ. Κατρίνη.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Λήγει 31 Μαρτίου η προθεσμία για την προσωποποιημένη πλατφόρμα

H Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση, προς τους διαχειριστές πιστώσεων υπενθυμίζει, την υποχρέωσή τους να θέσουν σε λειτουργία ειδική ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης των δανειοληπτών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμετάβλητη η βαθμολογία από τη Moody's, τι προβλέπει για την οικονομία

Στο Ba1 με σταθερή προοπτική η βαθμολογία από τον αμερικανικό οίκο. Προβλέπει ανάπτυξη 2,4% φέτος και 2,3% το 2025 με πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ. Τι χρειάζεται για να προχωρήσει σε αναβάθμιση.