ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Έπεσε ο πληθωρισμός στην Ευρώπη, ελπίδες για χαλάρωση από την ΕΚΤ

Υποχώρηση του πληθωρισμού στο 10% από 10,9% τον Οκτώβριο προβλέπει η Eurostat, με μείωση από 9,5% σε 9% στην Ελλάδα. Παρέμεινε αμετάβλητος στο 5% πάντως ο δομικός πληθωρισμός.

Σε τροχιά σημαντικής αποκλιμάκωσης εκτιμάται ότι κινήθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, με την Eurostat να τοποθετεί τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο 10% από 10,9% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, ενώ για την Ελλάδα εκτιμάται ότι έχει υποχωρήσει στο 9% από 9,5% που ήταν τον Οκτώβριο. 

Η εκτίμηση αυτή από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία δίνει επιχειρήματα σε όσους τάσσονται υπέρ της εφαρμογής πιο ήπιας νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι στην επικείμενη συνεδρίασης της 15ης Δεκεμβρίου είναι πλέον πιθανότερο να προχωρήσει σε αύξηση 0,50% και όχι 0,75% όπως έχει πράξει στις προηγούμενες συνεδριάσεις. 

Την ίδια ώρα, πάντως, ο δομικός πληθωρισμός διατηρήθηκε αμετάβλητος στο 5%, ενισχύοντας την επιχειρηματολογία των «γερακιών» της ΕΚΤ ότι έχει μεγάλη σημασία να υπάρξει αποκλιμάκωσή του, πριν υπάρξει αντίστοιχη χαλάρωση των αυξήσεων στα επιτόκια. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει κορυφωθεί και στο εξής θα ακολουθεί έστω και σταδιακή πορεία αποκλιμάκωσης, εξαιτίας τόσο της υποχώρησης που καταγράφεται στις τιμές του φυσικού αερίου όσο και της πρόβλεψης ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα διολισθήσει σε ήπια ύφεση το 2023. 

Από την πλευρά τους τα μέλη της διοίκησης της ΕΚΤ συνεχίζουν να τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι βασικός τους στόχος είναι να υπάρξει υποχώρηση του πληθωρισμού κοντά στο επίπεδο του 2% και ως εκ τούτου όσο διατηρείται σε υψηλά ποσοστά, το μοναδικό εργαλείο που υπάρχει για την αποκλιμάκωσή του είναι οι αυξήσεις επιτοκίων. 

Όπως τόνισε, σε πρόσφατη κατάθεσή της στην Οικονομική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η τράπεζα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων, καθώς σημείωσε ότι «θα αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια στα επίπεδα που απαιτούνται για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%. Σε αυτό το περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας και με σύνθετους κλυδωνισμούς που πλήττουν την οικονομία, οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από τα δεδομένα και να ακολουθούν μια προσέγγιση ανά συνεδρίαση. Το πόσο περισσότερο πρέπει να προχωρήσουμε και πόσο γρήγορα πρέπει να φτάσουμε εκεί, θα βασίζεται στις επικαιροποιημένες προβλέψεις μας, στην επιμονή των σοκ, στην αντίδραση των μισθών και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και στην εκτίμησή μας για τη μετάδοση της πολιτικής μας». 

Η Εurostat τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι, εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια αναμένεται να έχει το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό το Νοέμβριο (34,9%, έναντι 41,5% τον Οκτώβριο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό (13,6%, έναντι 13,1% τον Οκτώβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,1%, σταθερό σε σχέση με τον Οκτώβριο) και τις υπηρεσίες (4,2%), σε σύγκριση με 4,3% τον Οκτώβριο).

Οι εκτιμήσεις της Eurostat για την πορεία του ΕνΔΤΚ στην ευρωζώνη

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ