ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
digital transformation-texnologia
Φώτο: Shutterstock

ΚΕΕΕ: Ολοκληρώθηκε το επιδοτούμενο πρόγραμμα για τις ψηφιακές δεξιότητες

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, διαβλέποντας το έλλειμα ψηφιακών δεξιοτήτων που υπάρχει στην ελληνική αγορά, υλοποίησε ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα αναβάθμισης σχετικών δεξιοτήτων για όλους τους εργαζόμενους. 

H πανδημία κατέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο το πως οι ψηφιακές τεχνολογίες, αλλάζουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς την οικονομία και την κοινωνία, μεταμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ζουν, εργάζονται, επιχειρούν αλλά και επικοινωνούν. Η ψηφιακή επανάσταση, προσφέρει ευκαιρίες που ήταν άγνωστες ακόμα και στο κοντινό παρελθόν. Τα αποτελέσματα της, ενσωματώνονται με αυξανόμενους ρυθμούς σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και είναι βέβαιο ότι, στα επόμενα χρόνια, θα αποτελεί έναν από τους καθοριστικούς συντελεστές για την ανάπτυξη, για νέες θέσεις εργασίας αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. 

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, διαβλέποντας το έλλειμα ψηφιακών δεξιοτήτων - ειδικότερα στις παραγωγικές ηλικίες - που υπάρχει στην ελληνική αγορά, υλοποίησε ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα αναβάθμισης σχετικών δεξιοτήτων για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. 

Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας αυτής ήταν η ενίσχυση των επαγγελματικών προσόντων των ωφελούμενων μέσω συμβουλευτικής, κατάρτισης και πιστοποίησης σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας στις ακόλουθες ειδικότητες: 

 1.    Βασικές Δεξιότητες χρήσης ΤΠΕ
 2.    Ειδικός σχεδιασμού ιστοσελίδων και εφαρμογών Κινητών Συσκευών
 3.    Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού
 4.    Προγραμματιστής Βάσεων Δεδομένων
 5.    Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Δικτύων
 6.    Τεχνικός Ασφάλειας Συστημάτων Πληροφορικής,
 7.    Ειδικός στη χρήση τεχνικών και εργαλείων social media marketing
 8.    Ειδικός Συστημάτων Ηλεκτρονικού Εμπορίου(E-COMMERCE)

Τα εν λόγω εκπαιδευτικά αντικείμενα επελέγησαν καθώς εναρμονίζονται με τον προσανατολισμό ενίσχυσης και ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων και συνάδουν με τη γενικότερη ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό. Είναι εντυπωσιακό πως οι αιτήσεις που έγιναν για συμμετοχή ήταν 23.274, ενώ το έργο στο σύνολό του αφορούσε σε παροχή υπηρεσιών για 15.000 ωφελούμενους γεγονός που στοιχειοθετεί τόσο το ενδιαφέρον για το Έργο όσο και την υψηλή ζήτηση για ανάλογες δράσεις. 

 

Για την υλοποίηση του Έργου, σχεδιάστηκε ένα σωστά δομημένο σύνολο μέσων και διαδικασιών οι οποίες επιτρέπουν στον εκπαιδευόμενο να διαμορφώνει μόνος του, σε ένα βαθμό, τον χρόνο και τον ρυθμό με τον οποίο θα μαθαίνει.

Είναι το πρώτο μεγάλο έργο κατάρτισης, που υλοποιήθηκε, εξ ολοκλήρου,  με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων,  όπως η χρήση πλατφόρμας για τη διενέργεια των συνεδριών της συμβουλευτικής, μέσω της οποίας οι ωφελούμενοι υποστηρίχτηκαν αναφορικά με τη βελτίωση των όρων απασχόλησης και την εναρμόνισή τους με τις σύγχρονες ανάγκες της ψηφιακής αλλά και διαρκώς μεταβαλλόμενης αγοράς εργασίας.

Τα οφέλη που αποκόμισαν οι  συμμετέχοντες στο πρόγραμμα αφορούν κυρίως:

 •     στην απόκτηση  ψηφιακών γνώσεων
 •     στην ενίσχυση της δυνατότητας απασχόλησής τους, 
 •     στην προοπτική βελτίωσης των όρων απασχόλησής τους και στην επαγγελματική τους κινητικότητα
 •     στην εξασφάλιση των προσφορότερων εργασιακών όρων 
 •     στην προσαρμογή τους στις αλλαγές του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
 •     στην πρόσβασή τους στις νέες ευκαιρίες που προσφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας.

Όσον αφορά στα ποσοτικά στοιχεία του έργου, πραγματοποιήθηκαν 75.498 συνεδρίες με τη συνδρομή 466 συμβούλων. Συνολικά συμμετείχαν 15.551 άτομα (6.617 άνδρες και 8.934 γυναίκες) από τους οποίους ολοκλήρωσαν την ενέργεια της κατάρτισης 14.707 δηλαδή το 96% του συνόλου. Εξίσου ενδεικτικά της αναγκαιότητας τέτοιων προγραμμάτων επιμόρφωσης είναι και τα στοιχεία για την ηλικιακή κατανομή των συμμετεχόντων με το μεγαλύτερο μέρος να ανήκει στην ομάδα 31-40 (6.408) και με αρκετά υψηλή συμμετοχή στις ομάδες 21-30 (4.781) και 41-50 (3.308).

Το Έργο αποτελεί μία εξαιρετική βάση για αυτά τα επόμενα τόσο σε επίπεδο περιεχομένου όσο και στο ποιοτικό επίπεδο υλοποίησής του για το οποίο έλαβε υψηλή αξιολόγηση από τος συμμετέχοντες. 

Είναι λοιπόν σαφές από όλα τα παραπάνω, ότι υπάρχει αυξημένη ανάγκη υλοποίησης περισσότερων αντίστοιχων Έργων που καθώς η αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης ψηφιακών δεξιοτήτων, με την παράλληλη ανάπτυξη όλων των κλάδων της οικονομίας, είναι σίγουρο πως θα συμβάλλει θετικά στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην αγορά εργασίας και στη ανακοπή της ανοδικής πορείας της ανεργίας όσο και των φαινομένων brain drain και brain waste.

Η δράση υλοποιείται από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014 - 2020».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

masoutis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μασούτης: Σταθερότητα για τις επιχειρήσεις, το ζητούμενο των εκλογών

Μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος ζήτησε να μην μπει η χώρα και η οικονομία σε μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας.
masoutis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ι. Μασούτης: Θετική η αύξηση του κατώτατου μισθού για όλη την κοινωνία

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΕ, η αύξηση βρίσκει σύμφωνους τους επιχειρηματίες στο σύνολό τους, καθώς ως μέτρο καταφέρνει να ισορροπήσει τη διαφορά η οποία προκύπτει από της αύξηση του πληθωρισμού και το ρυθμό ανάπτυξης.
masoutis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ι. Μασούτης: Αναγκαία η στήριξη των μικρομεσαίων με μέτρα και παρεμβάσεις

Να εξακολουθήσει η επιδότηση για τη μείωση του ενεργειακού πληθωρισμού και την ψηφιακή μετάβαση ζητάει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, που θέλει επίσης να συνεχιστεί η προσπάθεια για χαμηλότερη φορολογία.
laptop
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δωρεάν 270.000 Ψηφιακά Πιστοποιητικά/Υπογραφές σε κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις - μέλη των επιμελητηρίων της χώρας, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τα φυσικά πρόσωπα που επιθυμούν να λάβουν ψηφιακή υπογραφή, τα οποία πρέπει να είναι νόμιμοι εκπρόσωποι της κεφαλαιουχικής επιχείρησης.