ΓΔ: 1052.43 0.71% Τζίρος: 64.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Plithorismos, Inflation, Times, Prices
Φωτο: Shutterstock

Βουτιά του πληθωρισμού στο 7,2%, αλλά τα τρόφιμα «τρέχουν» με 15,5%

Η σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών του ρεύματος έφερε τη συγκράτηση του τιμάριθμου, αλλά διατηρήθηκαν οι διψήφιες αυξήσεις σχεδόν στο σύνολο των βασικών ειδών διατροφής.

Νέα σημαντική υποχώρηση σημείωσε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο, καθώς το κόστος της ενέργειας να έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά και αυτό του ρεύματος υποχώρησε κατά 8,8%. Ωστόσο, οι τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών και κυρίως τροφίμων εξακολουθούν να αυξάνονται με πολύ ταχείς ρυθμούς.

Βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε τον Δεκέμβριο στο 7,2% από 8,5% που ήταν τον Νοέμβριο.  Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2022 παρουσίασε μείωση 0,5%, έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Για έναν ακόμη μήνα η μεγαλύτερη αύξηση τιμών σημειώθηκε στο φυσικό αέριο και έφθασε στο 50%, ενώ ακολούθησε το κόστος των μεταφορών με αύξηση που ξεπέρασε το 30% λόγω των ακριβών καυσίμων κίνησης.

«Φωτιά» παρέμειναν οι τιμές για βασικά είδη διατροφής, με τις τιμές για ψωμί και δημητριακά να αυξάνονται 18,1%, για το κρέας κατά 17,8%, για τα γαλακτοκομικά και τα αυγά κατά 25,6%, για τα έλαια κατά 21,7%, ενώ διψήφιες ήταν οι αυξήσεις για λαχανικά, καφέ, μεταλλικό νερό, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. 

Η αποκλιμάκωση των τιμών για το ηλεκτρικό ρεύμα θα πρέπει να αποδοθεί τόσο στην υποχώρηση των ενεργειακών τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στη διατήρηση των μέτρων στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης. 

 

Πιο αναλυτικά: 

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 7,2% τον μήνα Δεκέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2021, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

 • 15,5% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρησοκολάτες - γλυκά - παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ - κακάο - τσάι, μεταλλικό νερό - αναψυκτικά - χυμούς φρούτων.
 • 2,5% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
 • 5,4% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
 • 2,5% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες κοινοχρήστων, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό.
 • 11,3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά - επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
 • 2,8% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικέςοδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
 • 9% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.
 • 3,2% στην ομάδα Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής - άνθη - κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε οπτικοακουστικό εξοπλισμό - υπολογιστές - επισκευές.
 • 2,2% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 • 7,6% στην ομάδα Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια - ζαχαροπλαστεία - καφενεία - κυλικεία, ξενοδοχεία - μοτέλ - πανδοχεία.
 • 5,2% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας. 

Από τη μείωση του δείκτη κατά:

 • 2,1% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες

Τι δείχνουν τα μηνιαία στοιχεία 

Η μείωση του Γενικού ΔΤΚ κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2022, προήλθε  κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

 • 0,9% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
 • 1,4% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό.
 • 4,6% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.
 • 0,4% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα ξενοδοχεία - μοτέλ - πανδοχεία. 

Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

 • 0,4% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, μοσχάρι, χοιρινό, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, λαχανικά κατεψυγμένα ή διατηρημένα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη  μείωση κυρίως των τιμών σε: νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά.
 • 4,8% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
 • 0,4% στην ομάδα Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις οικιακές συσκευές και επισκευές. 

 Σημειώνεται ότι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, τον οποίο παρακολουθεί η Eurostat διαμορφώθηκε στο 7,6% για τον Δεκέμβριο και παρουσίασε μείωση 07% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

adonis-georgiadis-άδωνις-γεωργιάδης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Γεωργιάδης: Ενδιαφέρον κι άλλων κλάδων για το καλάθι του νοικοκυριού

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η κάθε αλυσίδα θα επιλέγει τι θα έχει μέσα το καλάθι και τι πολιτική θα ακολουθήσει, διαβεβαιώνοντας πως θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός μεταξύ των σούπερ μάρκετ.
inflation-πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξέφυγε στο 11,3% ο πληθωρισμός με ανατιμήσεις σε πλήθος βασικών αγαθών

Στα ύψη οι τιμές της ενέργειας, ενώ η... πυρκαγιά επεκτείνεται στα είδη διατροφής με αυξήσεις που ξεπέρασαν και το 23% τον Μάιο σε βασικά αγαθά και τον δείκτη τροφίμων να «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό αύξησης άνω του 12%.
Trofima, Times, Food, Prices, Super Market
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στροφή σε φθηνές και ανθυγιεινές τροφές φέρνει η νέα κρίση

Σε νέες αγοραστικές συνήθειες οδηγεί ο πληθωρισμός τους καταναλωτές καθώς το συρρικνωμένο εισόδημα περιορίζει τις δαπάνες για την διατροφή με αποτέλεσμα να επιλέγουν λιγότερα, φθηνότερα και χαμηλότερης διατροφικής ποιότητας προϊόντα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη δημιουργία πρότυπων λαϊκών αγορών

Φοιτητές και καθηγητές του Βιομηχανικού Σχεδίου του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής επισκέφθηκαν λαϊκές αγορές με σκοπό να προχωρήσουν σε μια αρχική μελέτη αναφορικά με τη δημιουργία των νέων πρότυπων πάγκων για τις λαϊκές αγορές.