ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
Πηγή: ΕΚΤ

ΕΚΤ: Συρρίκνωση της οικονομίας 2% το 2023 αναμένουν οι καταναλωτές

Αποκλιμακώθηκαν και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, με τους Ευρωπαίους να αναμένουν να διαμορφωθεί στο 5% για το επόμενο 12μηνο. Δεν θα υποχωρήσει στο 2% πριν από το 2025 έχει προειδοποιήσει η ΕΚΤ.

Οι προσδοκίες των καταναλωτών της ευρωζώνης για τον πληθωρισμό μειώθηκαν τον Νοέμβριο, μετά από αρκετούς μήνες όπου ανέμεναν σημαντική αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή,  καθώς η εκτίναξη των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας καθιστούσε την καθημερινή ζωή πιο ακριβή, όπως έδειξε έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο πληθωρισμός έφτασε σε διψήφιο αριθμό στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά τώρα φαίνεται να έχει κορυφωθεί και η προσοχή της ΕΚΤ μετατοπίζεται σιγά σιγά από το να σταματήσει την άνοδό του στο πόσο γρήγορα μπορεί να τον επαναφέρει στο στόχο του 2%.

Ο μέσος όρος των προσδοκιών για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκε στο 5% τον Νοέμβριο από 5,4% έναν μήνα νωρίτερα, ενώ οι προσδοκίες για την αύξηση των τιμών τρία χρόνια πριν μειώθηκαν στο 2,9% από 3%, ανακοίνωσε η ΕΚΤ με βάση έρευνα που διεξήχθη σε περίπου 14.000 ενήλικες σε έξι από τις μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης. Υποδηλώνοντας μεγάλη διασπορά στις απαντήσεις, ο μέσος όρος των προσδοκιών για το επόμενο έτος διαμορφώθηκε στο 7,3%, ωστόσο, πολύ πάνω από τη διάμεση τιμή.

Οι προβλέψεις της ΕΚΤ βλέπουν την αύξηση των τιμών να υποχωρεί στο 3,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2023, αλλά η αποκλιμάκωση θα επιβραδυνθεί στη συνέχεια  και η τράπεζα δεν βλέπει να επιτυγχάνει τον στόχο του 2% πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Οι βελτιωμένες προσδοκίες για τον πληθωρισμό ήρθαν καθώς οι καταναλωτές ήταν επίσης πιο αισιόδοξοι για την οικονομία της ευρωζώνης. Βλέπουν τώρα ότι θα συρρικνωθεί κατά 2% τους επόμενους 12 μήνες μετά από συρρίκνωση 2,6% που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο, σύμφωνα με μια μέση εκτίμηση. Η διάμεση εκτίμηση παρέμεινε εν τω μεταξύ αμετάβλητη στο -0,1%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECB, European Central Bank, EKT, De Guindos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντε Γκίντος: Η ευρωζώνη θα κατορθώσει να μην διολισθήσει σε ύφεση

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ παραδέχθηκε ότι ο δομικός πληθωρισμός παραμένει, επίμονα, σε αρκετά υψηλά επίπεδα, ενώ σημείωσε ότι η τράπεζα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποιεί τις αγορές η Σνάμπελ της ΕΚΤ: Μην υποτιμάτε τον πληθωρισμό

Μήνυμα στις αγορές να μην είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες για τα επιτόκια έστειλε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, εκτιμώντας ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει «σφιχτή» για μεγάλο διάστημα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ μέχρι το καλοκαίρι ζητά ο Όλι Ρεν

Ο μετριοπαθής διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας σημείωσε πως η ΕΚΤ πρέπει να ελέγξει τις πληθωριστικές πιέσεις. Υπέρ της αύξησης των επιτοκίων το καλοκαίρι και η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.