ΓΔ: 1015.48 1.14% Τζίρος: 74.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ilektrokinisi
Φώτο: Shutterstock

Στις 19.000 οι αιτήσεις για επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού όχήματος

«Ανεβάζει ταχύτητα» το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το 69% των αιτήσεων να αφορά ηλεκτρικά ποδήλατα και το 22% δίκυκλα και τρίκυκλα.

Όλο και περισσότεροι οδηγοί αξιοποιούν το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού οχήματος, όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Όπως γίνεται γνωστό, με σχετικό έγγραφο, το σύνολο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, έως τέλος Νοεμβρίου του 2022, ανέρχεται σε 17.801.

Με τον πρώτο κύκλο της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά», της οποίας η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ήταν η 31η/12/2021, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν περίπου 19.000 (9% αφορούν αυτοκίνητα, 22% δίκυκλα-τρίκυκλα, 69% ποδήλατα), από τις οποίες έως τέλος Νοεμβρίου είχαν εγκριθεί περίπου 15.000 και πληρωθεί 8.000. Ο συνολικός προϋπολογισμός ο οποίος έχει δεσμευτεί για τις εγκεκριμένες αιτήσεις έως σήμερα είναι 18,5 εκατ. ευρώ.

Ο β' κύκλος της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά» άρχισε στις 28/7/2022 και έχει αναδρομική ισχύ για δαπάνες, οι οποίες εκτελέστηκαν από 1/12/2021. Με στόχο να αυξηθεί η διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων ο β' κύκλος της δράσης δίνει υψηλότερα ποσοστά και ποσά επιδότησης για τα ηλεκτρικά οχήματα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία θα αγοράσουν ή θα νοικιάσουν ηλεκτρικά οχήματα, συγκριτικά με τον α' κύκλο, και επιπλέον bonus για νέους ηλικίας 18-29 ετών. Παράλληλα, παραμένουν οι επιδοτήσεις για έξυπνους οικιακούς φορτιστές, για ΑΜΕΑ και πολύτεκνους.

Τα στατιστικά του β' κύκλου στο τέλος Νοεμβρίου 2022 έχουν ως εξής:

  • Υποβληθείσες αιτήσεις: 10.500 περίπου, εκ των οποίων 28% αφορούν αυτοκίνητα, 37% ποδήλατα και 35% δίκλυκλα-τρίκυκλα.
  • Αιτήσεις που έχουν ενταχθεί σε αποφάσεις υπαγωγής: 1.700 περίπου.
  • Αιτήσεις που έχουν πληρωθεί: 300 περίπου.

Ο β' κύκλος της δράσης δεν περιλαμβάνει τα ταξί, για τα οποία είναι στη τελική φάση προετοιμασίας η δράση «Πράσινα Ταξί», η οποία χρηματοδοτείται με πόρους 40 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Η δράση προσβλέπει στην αντικατάσταση περίπου 2.000 παλαιών και ρυπογόνων ταξί τεχνολογίας EURO 5 ή παλαιότερα με νέα, αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα με υποχρεωτική απόσυρση και καταστροφή του παλαιού οχήματος.

Αναφορικά με τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σύμφωνα με τα στατιστικά Νοεμβρίου 2022 του Συνδέσμου Εμπόρων Αντιπροσώπων Αυτοκίνητων, το 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2022 ταξινομήθηκαν 7.498 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ποσοστό 7,6% επί του συνόλου των ταξινομήσεων.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, σε απάντηση ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων που είχαν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές είχαν ζητήσει από το υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή, για την απορρόφηση του «Κινούμαι Ηλεκτρικά».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

electric cars-ilektrika-autokinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατά 30% αυξάνεται η επιδότηση για τον β' κύκλο του «Κινούμαι Ηλεκτρικά»

Το μέγιστο ποστό επιδότησης για αγορά αυτοκινήτου από φυσικά πρόσωπα αυξάνεται στα 8.000 ευρώ από 6.000 ευρώ που ήταν πριν, ενώ για δίκυκλα ή τρίκυκλά στα 3.000 ευρώ. Τον Απρίλιο ξεκινά ο β' κύκλος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Με αμείωτο ενδιαφέρον η ηλεκτροκίνηση- Απορρόφηση 2,3 εκατ. ευρώ σε 3,5 ημέρες

Το ηλεκτρικό ποδήλατο αποτελεί την προτιμητέα επιλογή, ακολουθούν τα δίκυκλα και τρίκυκλα σκούτερ. Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα επιδοτούμενα οχήματα και δη στα φυσικά πρόσωπα που καταγράφουν διπλάσιο νούμερο από εκείνο των εταιριών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση 22.500 ευρώ για «πράσινα» ταξί

Η δράση του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας ύψους 40 εκατ. ευρώ στοχεύει να αντικαταστήσει περίπου 2.000 παλιά και ρυπογόνα ταξί με αμιγώς ηλεκτρικά στο πλαίσιο της προώθησης της ηλεκτροκίνησης.
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μεγαλύτερη ανάπτυξη σταθμών ανεφοδιασμού εναλλακτικών καυσίμων όπως υδρογόνου για τα οχήματα ζητούν οι ευρωβουλευτές με στόχο να επιτευχθεί η φιλοδοξία της ΕΕ να καταστεί κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2030.
Volvo, Electric Cars, Ilektrika aytokinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ουραγός στα σημεία φόρτισης ηλεκτρονικών αυτοκινήτων η Ελλάδα

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης διαθέτοντας ένα σημείο φόρτισης ηλεκτρικού αυτοκινήτου ανά 250 χιλιόμετρα, ξεπερνώντας μόνο τη Λιθουανία.