ΓΔ: 1027.47 0.71% Τζίρος: 106.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
startup-technology
Φώτο: Shutterstock

Περισσότερα επιχειρηματικά κεφάλαια προσελκύουν οι ελληνικές startup

Η SeedBlink, η ευρωπαϊκή πλατφόρμα συμμετοχικών επενδύσεων σε startups τεχνολογίας, ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα υποστηρίζοντας πως το οικοσύστημα των tech startups της ελληνικής αγοράς έχει ωριμάσει σημαντικά.

Αν και το 2022 θεωρήθηκε διεθνώς μία δύσκολη χρονιά, η Ελλάδα κατάφερε να επανέλθει δυναμικά, επιτυγχάνοντας ρεκόρ σε όγκο χρηματοδότησης. Τους πρώτους 10 μήνες του έτους, οι συνολικές επενδύσεις ξεπέρασαν τη συνολική χρηματοδότηση του 2021. Ο πιο σημαντικός γύρος ανήκει στη FlexCar, η οποία άντλησε 210 εκατ. ευρώ το Μάιο του 2022 και ακολουθούν οι Spotawheel με 100 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του ίδιου έτους και η Viva Wallet με 66,2  εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2021.

Παρά το γεγονός ότι τα γραφεία της εταιρείας στην Ελλάδα λειτουργούν μόλις από τον Ιούνιο του 2022, έχουν ήδη κινητοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας κεφάλαια συνολικού ύψους 16,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 1,1 εκατ. ευρώ έχουν επενδυθεί σε ελληνικές εταιρείες. Το μέσο εισιτήριο επένδυσης στη χώρα μας αγγίζει τα 5.400 ευρώ

«Το κλίμα στην ελληνική αγορά τα τελευταία τρία χρόνια φαίνεται να αλλάζει, τόσο από την πλευρά των επενδυτών, όσο και από την πλευρά των startups. Οι εξελίξεις που συντελούνται είναι όμοιες με όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τρανή απόδειξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων είναι η ανάδυση των πρώτων ελληνικών unicorn. Επιπλέον, οι επενδυτές στην πατρίδα μας έχουν αποκτήσει επίγνωση της ανάγκης για διαφοροποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων και παρά το όποιο ρίσκο, τολμούν να επενδύσουν σε startups και scaleups, μέσω κεφαλαίων, προσφοράς ευκαιριών ανάπτυξης, νέων θέσεων εργασίας κ.α.», τόνισε ο Γιώργος Πλατάνας, Country Director της SeedBlink,  σε εκδήλωση που διοργάνωσε η εταιρεία παρουσιάζοντας διεξοδικά τον τρόπο λειτουργίας της.

Εντυπωσιακοί ρυθμοί ανάπτυξης της SeedΒlink

Η πλατφόρμα SeedBlink, μετά από την ολοκλήρωση της πρώτης της συγχώνευσης και εξαγοράς που έγινε το 2022, έχει επιτύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα την τελευταία τριετία. Στο διάστημα αυτό, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερους από 68.800 επενδυτές από 78 χώρες, οι οποίοι έχουν επενδύσει συνολικά σε 258 startups με συνολικό όγκο χρηματοδότησης που μέχρι σήμερα αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Πλατάνα, Country Director της SeedBlink, δεν είναι καθόλου τυχαίο και οφείλεται στα πλεονεκτήματα που προσφέρει στους υποψήφιους επενδυτές. Σε αυτά περιλαμβάνονται το χαμηλό κόστος βασικού εισιτηρίου (2.500 €), η έγκαιρη πρόσβαση στους γύρους χρηματοδότησης, η παροχή υποστήριξης από ειδικούς, τα ειδικά εργαλεία διαχείρισης χαρτοφυλακίου, τα private deal rooms και η δυνατότητα άμεσης επένδυσης μέσω της SeedBlink SPV.

«Η SeedBlink αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινότητα επενδυτών σε startups τεχνολογίας στην Ευρώπη, προσφέροντας μία υποδομή για ίσες ευκαιρίες στη δημιουργία πλούτου. Αυτό το επιτυγχάνει καταρρίπτοντας τα εμπόδια που ανακύπτουν από το πλαφόν του ελάχιστου ποσού επένδυσης (lower minimums), επιτρέποντας τη δημιουργία ενός καλύτερα κατανεμημένου χαρτοφυλακίου, μέσω μίας ψηφιακής διαδικασίας. Παράλληλα, προσφέρει τη δυνατότητα συνεπενδύσεων σε εταιρείες κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών, family offices και business angels», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Laurentiu Ghenciu, Chief Business Officer της SeedBlink.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδυτικό πρόγραμμα με ελληνική συμμετοχή χρηματοδοτεί deep tech startups

Ένα από τα πρώτα προγράμματα πανευρωπαϊκής εμβέλειας στον χώρο του deep tech θα ανοίξει τον πρώτο κύκλο χρηματοδοτήσεων που στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτομίας με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
startup_funding
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο ρεκόρ άντλησης κεφαλαίων για τις ελληνικές startup το 2022

Σύμφωνα με την επενδυτική πλατφόρμα Seedblink οι συνολικές επενδύσεις στο ελληνικό οικοσύστημα τους πρώτους 10 μήνες του 2022, ξεπέρασαν τη συνολική χρηματοδότηση του 2021, με τον γύρο της Flexcar να αντλεί 210 εκατ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακίρης: Πρόγραμμα 100 εκατ. για επενδύσεις σε τεχνολογικές startups

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων προανήγγειλε την προκήρυξη προγράμματος μέσα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων για επενδύσεις σε νεοφυείς τεχνολογικές επιχειρήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Τσακίρης: Στήριξη των ελληνικών startups με το ποσό των 200 εκατ. ευρώ

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, τα κεφάλαια θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ το συνολικό ποσό που θα είναι διαθέσιμο από το κράτος στους διαχειριστές επιχειρηματικών κεφαλαίων είναι 1,26 δισ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται 100 εκατ. για επενδύσεις σε startup από την Αναπτυξιακή Τράπεζα

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζας στην κατεύθυνση ενίσχυσης του ελληνικού οικοσυστήματος των startups υλοποιεί ένα νέο στοχευμένο επενδυτικό εργαλείο σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.