ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
EURO, EVRO
Φωτο: Shutterstock

O απολογισμός του 2022 και οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για το νέο έτος

Εντυπωσιακό το εύρημα της έρευνας του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), που θέλει το 70% των επιχειρήσεων να τονίζει πως οι αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας και στις τιμές πρώτων υλών/προϊόντων επηρέασαν αρνητικά τις πωλήσεις τους.

Το υψηλό κόστος της ενέργειας/καυσίμων και των πρώτων υλών δηλώνουν ως τα δύο σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν το 2022 οι επιχειρήσεις- μέλη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΘ), σε ποσοστό 72% και 62% αντίστοιχα. Μάλιστα, τα δύο αυτά προβλήματα, που δεν δηλώνονταν καν ως «αγκάθια» το 2021, συγκέντρωσαν υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με όσα αναφέρονταν συνήθως ως τα παραδοσιακά προσκόμματα στην επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως η έλλειψη ρευστότητας, οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και η αδυναμία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα.

Τα παραπάνω προέκυψαν από έρευνα που διενήργησε η Palmos Analysis για λογαριασμό του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), σε δείγμα 266 επιχειρήσεων-μελών του, στο διάστημα 13-24 Ιανουαρίου. Παράλληλα, για το επόμενο τρίμηνο και σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των δανειακών τους αναγκών, πάνω από τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις (ποσοστό 45%, σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι) διαβλέπουν δυσμενέστερους όρους λόγω της αύξησης των επιτοκίων, κάτι που -σύμφωνα με τους μελετητές- σημαίνει ότι οι σχέσεις με το τραπεζικό σύστημα βαίνουν επιδεινούμενες.

Οι επιχειρήσεις εκτιμούν ακόμα, σε ποσοστό 47%, ότι αναμένουν δυσμενέστερη κατάσταση με αύξηση επισφαλειών και πτωχεύσεων. Εντυπωσιακό είναι το εύρημα της έρευνας, που θέλει το 70% των επιχειρήσεων να επισημαίνει πως οι αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας και στις τιμές πρώτων υλών/προϊόντων έχουν επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις τους.

Η έρευνα παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση του ΕΒΕΘ στο πλαίσιο του 31ου Money Show 2023. Κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Μανώλης Βλαχογιάννης, επισήμανε ότι η γεωπολιτική κρίση και αστάθεια συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία, μετά και τη μακρά περίοδο προσαρμογής της δημοσιονομικής κρίσης και των μνημονίων και το οξύτατο πρόβλημα της πανδημίας, έρχονται να δημιουργήσουν νέα προβλήματα, τα οποία απεικονίζονται στις έρευνες για τις επιχειρήσεις.

Tην ανάλυση και παρουσίαση της έρευνας πραγματοποίησε ο Πασχάλης-Αλέξανδρος Τεμεκενίδης, διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Palmos Analysis, ο οποίος έκανε λόγο για μια πολύ περιπετειώδη δεκαετία για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το 2022 οι τελευταίες δήλωσαν αύξηση τζίρου.

Ειδικότερα, στο πεδίο της αποτίμησης του 2022, οι επιχειρήσεις σε ποσοστό 42% (40% το αντίστοιχο ποσοστό του 2021) παρουσίασαν αύξηση του κύκλου εργασιών τους. Μείωση ανέφερε το 33% (29% το 2021) και διατήρηση στα ίδια επίπεδα το 25% (30% το 2021). Ενδιαφέρον έχει το εύρημα ότι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις (άνω του ενός εκατ. ευρώ κύκλου εργασιών) καταγράφουν και την σημαντικότερη ανοδική διεύρυνση του κύκλου εργασιών τους, ενώ οι μικρότερες (μέχρι 100 χιλ. ευρώ κύκλο εργασιών) το χαμηλότερο αντίστοιχο ποσοστό.

Στις θέσεις εργασίας οι επιχειρήσεις το 2022 δεν άλλαξαν ιδιαίτερα τις αναλογίες απασχόλησης, που έχουν, σε σχέση με το 2021 και κράτησαν στα ίδια επίπεδα και τις προσλήψεις, και τις αποχωρήσεις, αλλά και τη διατήρηση του προσωπικού τους.

Στις σχέσεις με το τραπεζικό σύστημα η έρευνα του ΕΒΕΘ έρχεται να αποτυπώσει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της αγοράς, καθώς το 52% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι το τελευταίο τρίμηνο δεν είναι ικανοποιημένο από τη συνεργασία του με τις τράπεζες. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις φαίνεται ότι είναι οι πιο δυσαρεστημένες από το τραπεζικό σύστημα. 

Για το 2023 οι επιχειρήσεις απαντούν σε ποσοστό 23% ότι θα είναι μία χειρότερη χρονιά ως προς αυτό (19% το αντίστοιχο ποσοστό πέρσι), ενώ για το επόμενο τρίμηνο και για την ικανοποίηση των δανειακών τους αναγκών το 45% διαβλέπει -όπως προαναφέρθηκε- δυσμενέστερους όρους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΑ: Πρόσκληση για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας

Το ΕΒΕΑ στο πλαίσιο των δράσεων που αναλαμβάνει για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο επιχειρείν απευθύνει πρόσκληση σε γυναικείες start ups να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων.
masoutis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ι. Μασούτης: Επιτακτική η ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ σημείωσε πως χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα και παρεμβάσεις καθώς μπορεί να αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός αλλά οι πιέσεις στην αγορά και την κοινωνία παραμένουν ισχυρές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η σημασία της οικονομικής αξιολόγησης μιας επιχείρησης

Σύμφωνα με την Nepa Economic Consulting κάθε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης χρειάζεται να συνδράμει στην απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησης, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα διαθεσιμότητας εμπορευμάτων και πρώτων υλών.
masoutis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ι. Μασούτης: Να μην μπει η οικονομία σε περίοδο αβεβαιότητας

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση που θα εγγυηθεί οι βασικές δεσμεύσεις της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, θα συνεχίσουν να υλοποιούνται απρόσκοπτα.