ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
masoutis
Φώτο: Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννης Μασούτης

Ι. Μασούτης: Να διασφαλιστεί η θετική δυναμική που έχτισε η οικονομία

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμηλητηρίων μεταξύ άλλων σημείωσε ότι, παρά τις πιέσεις, τόσο η οικονομία όσο και οι επιχειρήσεις, παρουσιάζουν μέχρι τώρα αξιοσημείωτες αντοχές.

Στην ανθεκτικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, παρά τη δύσκολη παγκόσμια οικονομική συγκυρία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γιάννης Μασούτης, στην εκδήλωση την οποία συνδιοργάνωσε  η γραμματεία παραγωγικών τομέων και ο τομέας ψηφιακής διακυβέρνησης της ΝΔ, με τη συμμετοχή της ειδικής γραμματείας μακροπρόθεσμου σχεδιασμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης και του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Στην εκδήλωση με θέμα τις πολιτικές και τις πρακτικές οι οποίες θα συνδέσουν καινοτομία, τεχνολογία και κοινωνία για μία σύγχρονη Ελλάδα, ο κ. Μασούτης, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι, παρά τις πιέσεις, τόσο η οικονομία όσο και οι επιχειρήσεις, παρουσιάζουν μέχρι τώρα αξιοσημείωτες αντοχές.

Ο πρόεδρος υπενθύμισε ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων διευρύνθηκε, με τις νέες εγγραφές στο ΓΕΜΗ να σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση, που έχει καταγραφεί στα 10 χρόνια λειτουργίας του ενώ η ανεργία έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010.

Στις επιδόσεις αυτές, συνέχισε ο ίδιος, συνέβαλαν μία σειρά μόνιμων παρεμβάσεων της Πολιτείας, οι οποίες μετρίασαν και τις επιπτώσεις των εξωγενών κρίσεων.

«Οι προκλήσεις, βεβαίως, παραμένουν για τις ελληνικές επιχειρήσεις» τόνισε ο πρόεδρος και πρόσθεσε: «ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί η θετική δυναμική που έχτισε η ελληνική οικονομία το προηγούμενο διάστημα… Πέρα, από την αντιμετώπιση της τρέχουσας αρνητικής συγκυρίας, χρειάζεται να θέσουμε τις βάσεις για ταχύτερη και πιο ανθεκτική ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια.

Κι αυτή η προσπάθεια απαιτεί κατ' αρχάς στοχευμένη και αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων - ώστε να μη λειτουργήσουν μόνο ως πηγή ρευστότητας. Επιπλέον, να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με πόρους και εργαλεία που θα τους επιτρέψουν όχι μόνο να επιβιώσουν οριακά, αλλά να κάνουν ένα άλμα μπροστά».

Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο πρόεδρος εκτιμά ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να επωφεληθούν, μέσα από κατάλληλη προσαρμογή των κριτηρίων και των διαδικασιών ένταξης, την απομάκρυνση γραφειοκρατικών εμποδίων και τη λειτουργία κατάλληλων μηχανισμών ενημέρωσης και υποστήριξης.

Εξίσου απαραίτητο θεωρεί να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την ασφαλή, επαρκή και οικονομικά βιώσιμη ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

«Η επιμελητηριακή κοινότητα έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτό το πλαίσιο και αναμένουμε τη θετική ανταπόκριση από την πλευρά της Πολιτείας» υπογράμμισε ο κ. Μασούτης.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Βεβαίως, εξακολουθούμε να επισημαίνουμε την ανάγκη για ένα σταθερό, αξιόπιστο οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν νέα σχέδια και επενδύσεις. Η διατήρηση υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής, η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, είναι βασικές προϋποθέσεις για να διασφαλίσουμε αυτό το στόχο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

masoutis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μασούτης: Σταθερότητα για τις επιχειρήσεις, το ζητούμενο των εκλογών

Μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος ζήτησε να μην μπει η χώρα και η οικονομία σε μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας.
masoutis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ι. Μασούτης: Θετική η αύξηση του κατώτατου μισθού για όλη την κοινωνία

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΕ, η αύξηση βρίσκει σύμφωνους τους επιχειρηματίες στο σύνολό τους, καθώς ως μέτρο καταφέρνει να ισορροπήσει τη διαφορά η οποία προκύπτει από της αύξηση του πληθωρισμού και το ρυθμό ανάπτυξης.
masoutis sinelefsi epimelitirion lesbos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ι. Μασούτης: Υπάρχει κυβερνητική δέσμευση ότι οι επιχειρήσεις θα στηριχθούν

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης Κ.Ε.Ε.Ε. υπογράμμισε ότι υπάρχουν αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2023, παρά τον πληθωρισμό.
masoutis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ι. Μασούτης: Αντίβαρο στην κρίση, Ταμείο Ανάκαμψης και νέο ΕΣΠΑ

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΕ αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση ύψους 3,5 δισ. που έλαβε η χώρα τον Απρίλιο και δήλωσε ότι πρόκειται να ξεκινήσουν νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, με πρώτο την «Ανταγωνιστικότητα».
masoutis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΕΕΕ: Ανάγκη για άμεση μείωση των προμηθειών από τις τράπεζες

Η Ένωση ζητά άμεση μείωση του κόστους των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών των επιχειρήσεων, για τις οποίες οι τράπεζες χρεώνουν υπέρμετρα για υπηρεσίες που θα μπορούσαν να παρέχονται άνευ αντιτίμου.