ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
akinita_real estate
Φώτο: Shutterstock

«Πνίγουν» τους Έλληνες τα ακριβά ενοίκια, θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη

Ποσοστό του εισοδήματος που ξεπερνά το 40% πληρώνουν για την κατοικία τους ένας στους τρεις Έλληνες, ενώ περίπου κατά το ίδιο ποσοστό (36%) μένουν πίσω στις πληρωμές των ενοικίων.

Πάνω από το 40% του εισοδήματός του πληρώνει ένας στους τρεις Έλληνες μόνο για την κατοικία του, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη παρουσιάζοντας τα υψηλότερα ποσοστά επιβάρυνσης από το κόστος στέγασης στην Ευρώπη, καθώς τα τελευταία χρόνια τα ενοίκια αυξάνονται συνεχώς με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από τα εισοδήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι κάτοικοι αστικών περιοχών στην Ελλάδα το 2021 βρέθηκαν να σηκώνουν το μεγαλύτερο «βάρος» για τη στέγασή τους συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ειδικότερα, η Ελλάδα σημείωσε τα υψηλότερα ποσοστά επιβάρυνσης από το κόστος στέγασης στις πόλεις που διαμορφώθηκαν στο 32,4%. Σημειώνεται ότι ο δείκτης υπερβολικής επιβάρυνσης που καταγράφει η Eurostat μετρά το ποσοστό των πολιτών που πληρώνουν για την κατοικία τους περισσότερο από 40% του εισοδήματός τους.

Ακολουθούν η Δανία (21,9%) και η Ολλανδία (15,3%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημείωσαν οι πόλεις στη Λιθουανία, τη Μάλτα και την Ουγγαρία (1,6%, 2,9% και 3,1%, αντίστοιχα). Συνολικά, το 2021, το 10,4% του πληθυσμού της ΕΕ στις πόλεις ζούσε σε νοικοκυριό που πλήττεται από υπερβολικό κόστος στέγασης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις αγροτικές περιοχές ήταν 6,2%.

eurostat

 

Ωστόσο, και στις αγροτικές περιοχές η Ελλάδα «χτύπησε» και πάλι θλιβερή πρωτιά καταγράφοντας και πάλι τα υψηλότερα ποσοστά (22,0 %), ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία (13,3 %) και τη Ρουμανία (10,8 %). Στις τελευταίες θέσεις της λίστας βρέθηκαν η Κύπρος (1,3%), η Ιρλανδία (1,6%) και η Ουγγαρία (2,2%).

Άλλη μία αρνητική πρωτιά έρχεται και στον δείκτη που αφορά στις καθυστερήσεις πληρωμών ενοικίων, στεγαστικών δανείων ή λογαριασμών. Το 36,4% των ελληνικών νοικοκυριών βρίσκονταν σταθερά «πίσω» στις πληρωμές τους το 2021 καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό με μεγάλη απόσταση από τον ευρωπαϊκό μέσο όσο που έφθανε στο 9,1%.

Κύριος παράγοντας που έχει ανεβάσει το κόστος της κατοικίας στην Ελλάδα είναι οι χαμηλές επενδύσεις στην οικοδομή. Η Ελλάδα κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό στις επενδύσεις σε κατοικίες ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρώπη. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινήθηκε το 2021 στο 5,6% του ΑΕΠ με την Ελλάδα να σημειώνει 1,3%.

eurostat_ependisi katoikia
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρνητικό ρεκόρ στην ιδιοκατοίκηση, ράλι στα ενοίκια κατοικιών

Στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, όσο και ήταν και το 2017 εν μέσω κρίσης, έπεσε το ποσοστό ιδιοκατοίκησης το 2021. «Χάθηκαν» πάνω από 80.000 τα ιδιόκτητα σπίτια μέσα σε δύο χρόνια. Εξαιρετικά υψηλές οι τιμές για ενοικίαση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο τουρισμός απογειώνει τη ζήτηση για καταστήματα στο ιστορικό κέντρο

Ακόμη και γειτονιές με παραδοσιακά υψηλή ζήτηση, όπως το Κολωνάκι, έχουν πλέον άδεια καταστήματα. Αυξημένη ζήτηση και ενοίκια για τα καταστήματα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, που «μαγνητίζει» τον τουρισμό.
Athina, Athens, Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το νέο τοπίο στην αγορά κατοικιών και οι δέκα «καυτές» κατηγορίες

Τι ζητούν σήμερα οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές και αγοραστές, πού εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις. Πώς διαμορφώνονται τώρα οι τιμές ενοικίασης και αγοράς κατοικιών στις περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση.
diktio_exipna ktiria
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι και πώς θα πάρουν κουπόνια για επένδυση σε «έξυπνα» κτήρια

Στο πρόγραμμα για 120.000 «έξυπνα» κτήρια μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες και πολυκατοικίες. Ποιες είναι οι κατηγορίες παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται και τι θα πληρωθεί για κάθε κατηγορία.
golden visa
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Απογειώθηκαν» οι αιτήσεις για Golden Visa: Πώς ήλθε το ρεκόρ του 2022

Σχεδόν 2.500 αιτήσεις κατατέθηκαν από επενδυτές μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2022, για να προλάβουν την αύξηση του ελάχιστου ορίου επένδυσης που προανήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ. Πρώτοι με διαφορά οι Κινέζοι.
akinita_times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απλησίαστα τα δυάρια: Ενοίκια 500 ευρώ με αύξηση 40% από το 2018

Τα υψηλά ενοίκια υποχρεώνουν το 73% των νέων στην Ελλάδα να μένουν στο πατρικό τους. Εκτιμάται ότι η αύξηση των μισθωμάτων για σπίτια έως 50 τ.μ. το 2022 ήταν της τάξεως του 10%, σημαντικά μεγαλύτερη από το 2021.