ΓΔ: 892.39 -2.24% Τζίρος: 12.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:10:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το σχέδιο Μητσοτάκη για μείωση πλεονασμάτων

Τι σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να πείσει τους δανειστές σε μείωση του δημοσιονομικού στόχου στο 2%, από το 2021.

Αποφασισμένος να πείσει τους δανειστές να συμφωνήσουν σε μείωση του δημοσιονομικού στόχου στο 2%, από το 2021, παρουσιάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιθυμεί να κρατήσει μία πιο μετριοπαθή στάση σε σχέση με το παρελθόν και δεν παρουσιάζεται πρόθυμος να πιέσει για άμεση αλλαγή της συμφωνίας που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο μέχρι το 2022.  Αντιθέτως, στόχος του είναι να καθησυχάσει τους συνομιλητές του στέλνοντας μήνυμα ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποσχέσεις της τόσο για το 2019, όσο και για το 2020.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά έχει ήδη καταστρώσει τη στρατηγική της προκειμένου να επιτευχθεί  μία νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών από το 2021. Ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να ζητήσει από τους διεθνείς πιστωτές να υπολογίσουν τα κέρδη της ΕΚΤ και άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών από τη κατοχή ελληνικών ομολόγων (ANFA, SMPs) στον υπολογισμό της επίτευξης των στόχων, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε.

Αν το αίτημα αυτό γίνει αποδεκτό, αναμένεται να ανοίξει δημοσιονομικός χώρος ύψους 0,6%, εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει μία πολύ καλή βάση για ικανοποίηση των ελληνικών προσδοκιών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του θεωρούν πως, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί να «τρέξει» η χώρα μας, οι δανειστές θα πειστούν να χαλαρώσουν λίγο τη πίεση προς την Ελλάδα, όπως παραδέχθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέττας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.  

Μια τέτοια εξέλιξη, όπως γίνεται αντιληπτό, θα επέτρεπε  στη κυβέρνηση να προχωρήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις και αύξηση των δαπανών του κράτους. Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτες αντιδράσεις αναμένεται να φανούν κατά την επίσκεψη εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, στο τέλος του μήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αξιολογήσουν την επίτευξη των στόχων που έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα.  

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mitsotakis_press_conference
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις από τις διεθνείς αυξήσεις στο φυσικό αέριο

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «χρησιμοποιώντας δημόσιο χρήμα και σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ, θα απορροφήσουμε αυτήν την αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μην πληγεί το διαθέσιμο εισόδημα του νοικοκυριού».
Kyriakos Mitsotakis, Prothipourgos, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μητσοτάκης: Οι δεσμεύσεις για την προστασία των ελληνικών θαλασσών

«Προστατεύοντας την βιοποικιλότητα των θαλασσών μας κάνουμε τη μετάβαση προς μια "Γαλάζια Οικονομία", αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα μιας νέας ισορροπίας μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και αειφορίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.