ΓΔ: 1402.81 -0.65% Τζίρος: 52.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:54:12 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτό: Ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης. ΑΠΕ

Ανασυστάθηκε από το υπ. Ανάπτυξης το Εθνικό Συμβούλιο Τυποποίησης

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπ. Ανάπτυξης, η χώρα θα διαμορφώνει μέσα από το ΕΣΤ την εθνική της στρατηγική για την τυποποίηση, στηρίζοντας την εγχώρια βιομηχανία και την αγορά.

Μετά από 47 χρόνια ανασυστάθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Τυποποίησης (ΕΣΤ), με πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνι Γεωργιάδη και της διευθύνουσας συμβούλου του Εθνικού Συστήματος Ποιότητας (ΕΣΥΠ-ΕΛΟΤ) Γεωργίας Ρεμπούτσικα.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η Ελλάδα, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, θα διαμορφώνει μέσα από το ΕΣΤ την εθνική της στρατηγική για την τυποποίηση, στηρίζοντας την εγχώρια βιομηχανία και την αγορά. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι με την ψήφιση της ανασύστασης του Εθνικού Συμβουλίου Τυποποίησης σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης υλοποιείται ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα του ΕΛΟΤ για την ενεργοποίηση του συλλογικού οργάνου εκπροσώπησης των ενδιαφερομένων μερών με γνωμοδοτική αρμοδιότητα επί θεμάτων σχετικών με την τυποποίηση.

Η προβλεπόμενη δεκαεξαμελής σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Τυποποίησης (ΕΣΤ) περιλαμβάνει ευρεία και ισόρροπη εκπροσώπηση της Δημόσιας Διοίκησης, φορέων της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων, επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων, φορέων προώθησης της εφαρμογής και αξιολόγησης της εφαρμογής των προτύπων καθώς και καταναλωτικών οργανώσεων.

Η ανασύσταση του ΕΣΤ εντάσσεται στις συντονισμένες ενέργειες του υπουργείου Ανάπτυξης και της διοίκησης του ΕΛΟΤ και συνδράμει ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση των ενδιαφερομένων μερών για τον ρόλο και την αξία της τυποποίησης και των προτύπων και στην καθιέρωση Εθνικής Στρατηγικής για την Τυποποίηση για ένα βιώσιμο και αποδοτικό Εθνικό σύστημα Τυποποίησης.

Το δεκαεξαμελές Εθνικό Συμβούλιο Τυποποίησης απαρτίζεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Εθνικού Συστήματος Ποιότητας (Ε.Σ.Υ.Π), ως πρόεδρο, και από έναν εκπρόσωπο:

 • του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων,
 • του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
 • του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
 • του υπουργείου Υγείας,
 • του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών,
 • του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος,
 • του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών,
 • της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας,
 • της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας,
 • της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας,
 • της ΙΝΚΑ-Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος ή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών «Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ», ο οποίος ορίζεται εκ περιτροπής σε κάθε θητεία,
 • του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης,
 • της Ελληνικής Ένωσης Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης και Πιστοποίησης ή της Ελληνικής Ένωσης Εργαστηρίων, ο οποίος ορίζεται εκ περιτροπής σε κάθε θητεία,
 • της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία,
 • του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kalathi-Noikokyrioy-Super-Market-Trofima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνεται το καλάθι του νοικοκυριού και το ανώτατο περιθώριο κέρδους

Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024 θα παραμείνουν τα μέτρα που αναμένονται να στηρίξουν το εισόδημα των πολιτών και περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που συζητιέται στη Βουλή και πρόκειται να είναι το τελευταίο που θα ψηφιστεί για φέτος.
Agores, Pliromi, Karta, Cards, Sales, Ekptoseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε διαβούλευση από υπ. Ανάπτυξης οι κανόνες για λειτουργία της αγοράς

Έως την 31η Ιανουαρίου του 2024 θα κατατεθούν σχόλια και παρατηρήσεις σχετικά με τους κανόνες διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών. Τι ορίζεται για τις επιχειρήσεις.
Skrekas-Kostas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Στο επίκεντρο ελέγχων πέντε ακόμη πολυεθνικοί όμιλοι

Ο υπουργός Ανάπτυξης έστειλε αυστηρό μήνυμα πως θα συνεχιστούν οι έλεγχοι και η επιβολή προστίμων. Υπογράμμισε ότι κάθε μέρα προστρέχουν όλες οι εταιρείες και στέλνουν τιμοκαταλόγους μειωμένους.
Kostas Skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Στα 428 τα προϊόντα στην πρωτοβουλία μείωσης τιμής

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των εταιρειών. Συμμετέχει στην πρωτοβουλία μείωσης τιμής η μια από τις δυο πολυεθνικές που τους επιβλήθηκαν πρόστιμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιβολή πλαφόν κέρδους και στα σχολικά είδη φέρνει η κυβέρνηση

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας σημείωσε πως το «καλάθι του νοικοκυριού» έφερε απτά αποτελέσματα και τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης αποτελεί η μάχη κατά της ακρίβειας και των φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμο ύψους 55.000 ευρώ στην Cepal από το υπ. Ανάπτυξης

Ο Αδ. Γεωργιάδης κάλεσε τις εισπρακτικές εταιρείες να τηρούν τη νομιμότητα και να μην ενοχλούν πέραν των ορίων του Νόμου τους δανειολήπτες. Πρόστιμα 140.000 ευρώ σε δυο εταιρείες ρουχισμού από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή.