ΓΔ: 1236.37 1.27% Τζίρος: 61.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:26:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Στα 15 δισ. ευρώ θα ανέρχονται τα κεφάλαια του ΤΕΚΑ μέχρι το 2040

Η γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παυλίνα Καρασιώτου σημείωσε πως το ΤΕΚΑ έχει ήδη 165.000 ασφαλισμένους, κάτι παραπάνω από 70.000 εργοδότες και περίπου 30 εκατ. σωρευμένα κεφάλαια.

Τον ρόλο του ασφαλιστικού συστήματος και, ειδικότερα, του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) ως μοχλού ανάπτυξης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς ανέδειξε η γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παυλίνα Καρασιώτου, μιλώντας στη χθεσινή εκδήλωση παρουσίασης της στρατηγικής για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς στην Ελλάδα.

«Σήμερα, έναν χρόνο μετά την ίδρυσή του, το ΤΕΚΑ έχει ήδη 165.000 ασφαλισμένους, κάτι παραπάνω από 70.000 εργοδότες και περίπου 30 εκατ. σωρευμένα κεφάλαια. Το 2040 θα έχει ενάμιση εκατομμύριο ασφαλισμένους και πάνω από 15 δισ. ευρώ σωρευμένα αποθεματικά. Μερικά χρόνια αργότερα, στη φάση της ωρίμανσής του, το ΤΕΚΑ θα διαχειρίζεται κεφάλαια που θα υπερβαίνουν το 1/3 του ΑΕΠ της χώρας και θα καλύπτει περί τα 3 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση στη χώρα, το ΤΕΚΑ, προοπτικά (και μάλιστα πολύ σύντομα), θα γίνει ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της χώρας και θα διαχειρίζεται κεφάλαια με μέγεθος πρωτόγνωρο για την κοινωνική ασφάλιση και με σημαντικό αναπτυξιακό αποτύπωμα στην εγχώρια κεφαλαιαγορά και στην εθνική οικονομία», τόνισε, μεταξύ άλλων, η κ. Καρασιώτου.

Επίσης, αναφέρθηκε στη συμβολή του ΤΕΚΑ στην ανάπτυξη του «financial literacy», δηλαδή στην καταπολέμηση του «χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού»: «Στο ΤΕΚΑ, ήδη οι νέοι ασφαλισμένοι βλέπουν τις ατομικές εισφορές τους να σωρεύονται. Πολύ σύντομα, θα βλέπουν την πορεία των επενδύσεών τους και, ξαφνικά, η κοινωνική ασφάλιση, από εκεί που στο μυαλό των μεγαλύτερων είναι μία αόριστη έννοια συνδεδεμένη με μία μελλοντική "σύνταξη", στο μυαλό και τη συνείδηση των νεότερων θα είναι ένας ατομικός λογαριασμός, ένα επενδυτικό προϊόν που πρέπει να επιλέξουν, οι αποδόσεις που θα τις παρακολουθούν, μία επιλογή ρίσκου που πρέπει να κάνουν. Άρα, πολύ σύντομα και με αυτόματο τρόπο, οι νέοι μας θα αρχίσουν να έχουν ενδιαφέρον για τις επενδύσεις και τα προϊόντα. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο και μία σημαντική ευκαιρία, που δεν πρέπει να αφήσουμε να φύγει από τα χέρια μας».

Όπως σημειώνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε ανακοίνωσή του, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο έργου τεχνικής βοήθειας, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνδιοργανώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η Andreea Moraru, Regional Head Greece and Cyprus, EBRD και ο Mario Nava, Director General, DG Reform.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ypourgeio-ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγώνουν» για 12 μήνες τα επιτόκια των οφειλών σε ρύθμιση προς ασφαλιστικά ταμεία

Συγκεκριμένα «παγώνουν» αναδρομικά από τις 13 Σεπτεμβρίου 2022 και για έναν χρόνο τα επιτόκια, με τα οποία επιβαρύνονται οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που υπάγονται προς ρύθμιση.
money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα ποσά ενίσχυσης για συνταξιούχους και κοινωνικά ευάλωτους πολίτες

Όπως αναφέρει το υπουργείο, ιδιαίτερα σημαντικά όμως είναι και άλλα μέτρα για τον εξορθολογισμό των ταμείων, όπως η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα. Πόσα κερδίζουν οι συνταξιούχοι μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
texnologia-efarmoges-smartphones
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έγινε το πρώτο βήμα για την μετάβαση στη ψηφιακή κάρτα εργασίας

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, για το γεγονός ότι ανέβηκε σε app η ΕΡΓΑΝΗ, πλέον κάθε εργαζόμενος μέσα από το κινητό του θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνει ο εργοδότης του για εκείνον.
Kostis Xatzidakis, Kostis Chatzidakis, Ypourgeio Ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Κρίσιμος ο ρόλος των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας στο 3ο Ετήσιο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α., ο ρόλος του θεσμού των ΤΕΑ είναι καίριος και αποτελεί πυλώνα της ασφάλισης και της εθνικής αποταμίευσης.