ΓΔ: 1236.2 1.25% Τζίρος: 94.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τουρισμός: «Άνοιξε» με προσδοκίες η Κρήτη, οι εκτιμήσεις για τη νέα σεζόν

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η άνοδος της τουριστικής αγοράς της Ελλάδας παραμένει εύθραυστη, στηριζόμενη σε μεγάλο βαθμό σε 4-5 χώρες της Ευρώπης, οι οποίες θα υποστούν σημαντική οικονομική επιβράδυνση φέτος.

Σε κλίμα αισιοδοξίας ξεκίνησε η τουριστική σεζόν στην Κρήτη την περασμένη εβδομάδα, ενώ στην Ευρώπη ειδικοί του κλάδου κάνουν λόγο για πληγές της πανδημίας που ακόμα επιβαρύνουν τον τουρισμό και δεν προβλέπεται να κλείσουν μέχρι το 2026.

Παρόλο που άνοιξαν τα σύνορα της Κίνας τον Ιανουάριο, εκτιμάται ότι οι επισκέπτες από την ασιατική χώρα θέλουν ακόμα τρία χρόνια ώστε να κάνουν ταξίδια στην Ευρώπη πάλι κανονικά, ενώ η αγορά των ΗΠΑ ακόμα ανακάμπτει, τη στιγμή που τα επαγγελματικά ταξίδια παγκοσμίως παραμένουν ακόμα σε χαμηλά επίπεδα. 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η άνοδος της τουριστικής αγοράς της Ελλάδας παραμένει εύθραυστη, στηριζόμενη σε μεγάλο βαθμό σε 4-5 χώρες της Ευρώπης οι οποίες θα υποστούν σημαντική οικονομική επιβράδυνση φέτος.

Στην έκθεση τουρισμού ITB στο Βερολίνο που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες, αξιωματούχοι επισήμαναν ότι για να γίνει διατηρήσιμη η ανάκαμψη του κλάδου πρέπει να επανέλθουν στην κανονικότητα οι πτήσεις μεγάλης απόστασης κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμα.

Σύμφωνα με στοιχεία από την European Travel Commission (ETC), οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ αποτελούν κύρια πηγή εσόδων για τον τουρισμό της Ευρώπης, και το 2023 οι αφίξεις των Αμερικανών τουριστών θα ανακτήσουν το 80% των προ-πανδημικών επιπέδων, με την πλήρη ανάκαμψη των αφίξεων να πραγματοποιείται του χρόνου.

Στην Ελλάδα, παρουσιάζεται μια καλύτερη εικόνα αλλά παρόμοιες είναι οι τάσεις. Σύμφωνα με στοιχεία από έκθεση της Alpha Bank, οι αφίξεις από τις ΗΠΑ το 2022 ήταν μειωμένες (σε σύγκριση με το 2019) κατά 8%. Οι τουρίστες μεγάλων αποστάσεων έχουν μεγάλη σημασία για τον τουρισμό. Όχι μόνο ταξιδεύουν σε περισσότερους προορισμούς στην Ευρώπη για μεγαλύτερη διάρκεια, αλλά ξοδεύουν και περισσότερα χρήματα.

«Λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική αστάθεια στην Ευρώπη, είναι ζωτικής σημασίας να τονωθεί η ζήτηση για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων προκειμένου να υποστηριχθεί και να διατηρηθεί η τουριστική ανάκαμψη στους ευρωπαϊκούς προορισμούς», δήλωσε ο πρόεδρος της ETC, Luis Araujo.

Με την σειρά του, ο David Goodger, Director στο Tourism Economics υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία των ταξιδιωτών από χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, καθώς ο τουρισμός εντός Ευρώπης από Ευρωπαίους πολίτες αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης της περιοχής.

Από το 2026 επιστρέφουν οι Κινέζοι

Τα στοιχεία από την Κίνα δείχνουν ότι οι ταξιδιώτες της χώρας ακόμα προτιμούν να ταξιδέψουν εντός συνόρων και λιγότερο στο εξωτερικό. Το 2023, οι επισκέπτες από την Κίνα στην Ευρώπη ίσως φτάσουν το 60%-70% των επιπέδων του 2019, με μια πλήρη ανάκαμψη να προβλέπεται για το 2026.

Σε έκθεση της η ING τονίζει ότι αρχικά οι Κινέζοι επισκέπτονται κοντινούς προορισμούς, όπως το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο, την Ταϊλάνδη και τη Σιγκαπούρη. Επίσης, τονίζει η ING, υπάρχει έλλειψη χωρητικότητας για διεθνείς πτήσεις, ένας παράγοντας που αυξάνει τις τιμές των εισιτηρίων, ενώ οι Κινέζοι ταξιδιώτες αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις στην απόκτηση διαβατηρίων και βίζας.

«Πολλοί προτιμούν τις οικογενειακές επισκέψεις στη χώρα τους, καθώς αυτό δεν ήταν δυνατό τα τελευταία χρόνια», προσθέτει η ING, εξηγώντας ότι αρκετές χώρες της Ευρώπης εξακολουθούν να έχουν περιορισμούς για τους Κινέζους ταξιδιώτες, όπως η υποχρέωση να παρουσιάσουν ένα αρνητικό τεστ Covid κατά την άφιξή τους.

Online συσκέψεις, όχι επαγγελματικά ταξίδια

Στο μεταξύ, τα επαγγελματικά ταξίδια αποτελούν ίσως τον πιο αδύναμο κρίκο στον τουρισμό σήμερα. Καθώς φαίνεται πως ακόμα πολλοί επιχειρηματίες προτιμούν τις online συσκέψεις, τα επαγγελματικά ταξίδια δεν αναμένεται να ανακάμψουν μέχρι το 2026, το συντομότερο.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι επιχειρηματίες κατάλαβαν ότι οι εικονικές συναντήσεις προσφέρουν κάποια πλεονεκτήματα, αν και από την άλλη, δεν υπήρχε ουσιαστικά υποκατάστατο στην προσωπική συνάντηση», διατύπωσε η Suzanne Neufang, CEO της Global Business Travel Association (GBTA).

Οι Ευρωπαίοι επισκέπτονται την Ελλάδα

Με πτήση από το Μπρίστολ της Μεγάλης Βρετανίας προς το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Ν.Καζαντζάκης» την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε τυπικά η τουριστική περίοδος για την Κρήτη, νωρίτερα από άλλες χρονιές. Ο πήχης της φετινής χρονιάς έχει τοποθετηθεί πολύ ψηλά, με τη γενική γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Ολυμπία Αναστασοπούλου, να μιλά για αύξηση φέτος κατά 10% σε σχέση με το 2022.

Στην Κρήτη, η προγραμματισμένη κίνηση των αεροσκαφών δείχνει μια μαζική άφιξη επισκεπτών που αναμένεται την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου.

Οι πρώτες εταιρείες χαμηλού κόστους που θα ξεκινήσουν δρομολόγια προς το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης», θα είναι μέσα στον Μάρτιο. Αναμένονται στις 26 Μαρτίου από το Βερολίνο, το Λονδίνο και την Κοπεγχάγη, ενώ μία ημέρα μετά αναμένεται το πρώτο μαζικό κύμα αφίξεων με 11 πτήσεις από αεροδρόμια της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Ιρλανδίας, της Μεγάλης Βρετανίας, και ακολουθούν αφίξεις από αεροδρόμια της Μάλτας, της Ιταλίας και της Φινλανδίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλη Βλατάκη, η περισσότερη κίνηση θα καταγραφεί από τις 8 Απριλίου. Όπως τόνισε «στα τέλη του Απρίλη με αρχές Μαΐου θα ανοίξουν σχεδόν στο σύνολό τους τα ξενοδοχεία για να υποδεχθούν τους επισκέπτες μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουριστική ανάπτυξη στη Διώρυγα της Κορίνθου με μαρίνες και ξενοδοχείο

Το Υπερταμείο συζητά με τοπικούς παράγοντες το σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης της Διώρυγας της Κορίνθου. Η θυγατρική του, ΕΤΑΔ, βλέπει βελτιωμένες προοπτικές για «ξεχασμένα» περιουσιακά στοιχεία, όπως τα ξενοδοχεία Ξενία.
Xenodoxeia, Hotels, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορυφαίο ζήτημα οι ελλείψεις προσωπικού για τον ελληνικό τουρισμό

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, τονίζει ότι πανδημία και οικονομική κρίση την περίοδο 2013-2019 άλλαξαν τα δεδομένα στην αγορά εργασία στον κλάδο του τουρισμού.
businessdaily-CLIA_M. Deligianni_2023
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυναμική ανάκαμψη της κρουαζιέρας με πληρότητες πάνω από το 2019

Σε 33 εκατομμύρια θα ανέλθουν φέτος οι επιβάτες κρουαζιέρας, ξεπερνώντας τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί πριν την πανδημία, τονίζει στο BD η Μαρία Δεληγιάννη, διευθύντρια Αν. Μεσογείου της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεμάτα τα ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα για το τριήμερο της Αποκριάς

Η αλήθεια είναι πως μετά τις γιορτές, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας ήταν αυτό που όλοι περίμεναν για να ξαναδουλέψουν και ειδικά σε συγκεκριμένους προορισμούς, ήταν αδύνατο να βρει κανείς δωμάτιο εδώ και καιρό.