ΓΔ: 1471.53 -0.65% Τζίρος: 30.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:52:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Skrekas
Πηγή: Υπουργείο Περιβάλλοντος

Την εξαίρεση του περλίτη από τις βιομηχανικές εκπομπές πέτυχε η Ελλάδα

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν ελληνικού αιτήματος εξαιρέθηκε ο περλίτης από το πεδίο εφαρμογής της ευρωπαϊκής Οδηγίας λόγω του περιορισμένου περιβαλλοντικού αντικτύπου του.

Η Ελλάδα πέτυχε την εξαίρεση του περλίτη από το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας Βιομηχανικών εκπομπών. Αυτό έγινε γνωστό με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, καθώς ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης, εκπροσώπησε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, βασικό θέμα του Συμβουλίου αποτέλεσε η αναθεώρηση της Οδηγίας Βιομηχανικών εκπομπών καθώς και η ανταλλαγή απόψεων επί 3 νέων νομοθετικών προτάσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας, δηλαδή τη θέσπιση ενωσιακού πλαισίου πιστοποίησης για τις απορροφήσεις άνθρακα, τον κανονισμό για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας και την τροποποίηση της οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, αναφορικά με την πρόταση για της βιομηχανικές εκπομπές, ο γενικός γραμματέας τόνισε τη σημασία της πρότασης για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μηδενικής ρύπανσης. Συμφώνησε με τη συμπερίληψη της εντατικής κτηνοτροφίας συμπεριλαμβανομένων και των βοοειδών στο πεδίο εφαρμογής για την περαιτέρω μείωση εκπομπών μεθανίου.

Κατόπιν ελληνικού αιτήματος εξαιρέθηκε ο περλίτης από το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας λόγω του περιορισμένου περιβαλλοντικού αντικτύπου του και αναφέρθηκε στη σημασία της απρόσκοπτης διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας υπενθυμίζοντας φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα αποανθρακοποίησης της χώρας για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητες.

Επιπλέον, ο κ. Βαρελίδης, καλωσόρισε τη νέα πρόταση για τη θέσπιση ενωσιακού πλαισίου πιστοποίησης για τις απορροφήσεις άνθρακα, η οποία συνάδει και με αντίστοιχη πρόβλεψη του Εθνικού Κλιματικού Νόμου.

Τέλος, ο ο γενικός γραμματέας καλωσόρισε την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων συμπεριλαμβανομένης της αυστηροποίησης των ποιοτικών απαιτήσεων και των νέων παραμέτρων καθώς και της ενθάρρυνσης της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα οποία θα παρέχουν τα απαραίτητα εχέγγυα για την προστασία της υγείας των πολιτών παράλληλα με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των υδάτινων πόρων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σδούκου: Στηρίζουμε την ενεργειακή μετάβαση με έργα αποθήκευσης ενέργειας

Η υφυπουργός αναφέρθηκε και στο νέο πρότζεκτ που «τρέχει» η Ελλάδα και αφορά τον νέο κάθετο διάδρομο μεταφοράς αερίου που θα ξεκινά από τα νότια Βαλκάνια και θα φθάνει έως και την Ουκρανία.
Ηλεκτρικό ρεύμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι τις 26 Ιουνίου η υποβολή των αιτήσεων για το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ»

Οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές, που είναι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, μπορούν να ενημερωθούν εκτενέστερα από την ιστοσελίδα του παρόχου τους για τα χαρακτηριστικά του τιμολογίου προμήθειας «ΓΑΙΑ».
businessdaily-Fotovoltaika-Intrakat
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη ζήτηση για τα προγράμματα φωτοβολταϊκών του υπ. Περιβάλλοντος

Οι ωφελούμενοι στο πρόγραμμα έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν αίτημα στον ΔΕΔΔΗΕ, εντός 60 ημερών, για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης (εφόσον υφίσταται) ή για σύναψη Σύμβαση Σύνδεσης.
anakainisi-erga-exoikonomo-autonomo-ergasies-mixanikos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές στο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης των επιχειρήσεων

Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα ύψους 176,75 εκατ. ευρώ θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι εξαντλήσεως του ποσού. Ποια απαίτηση καταργείται και για ποια επενδυτικά σχέδια θα υπάρξουν αυστηρές προθεσμίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σδούκου: Η Κρήτη κόμβος και πόλος διεθνούς ενεργειακού ενδιαφέροντος

Όπως τόνισε η υφυπουργός, η ενέργεια είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων «η Κρήτη διαδραματίζει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο», αναφερόμενη και στο έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής.