ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στη φυλακή όσοι «πειράζουν» ηλεκτρονικά συστήματα σε πρατήρια καυσίμων

Ποινές κάθειρξης προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για όσους παραβιάζουν τα συστήματα εισροών - εκροών, καθώς το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Λουκέτα για τρεις μήνες σε βενζινάδικα.

Αυστηρότερες κυρώσεις για το λαθρεμπόριο και τη νοθεία στα υγρά καύσιμα, με λουκέτα έως 90 μέρες στα βενζινάδικα, χρηματικά πρόστιμα που φθάνουν τα 500.000 ευρώ, καθώς και ποινές κάθειρξης σε όσους κάνουν... κόλπα με τα ηλεκτρονικά συστήματα στα πρατήρια προβλέπει  το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται στη Βουλή.

Με τις νέες διατάξεις κάθε τελωνειακή υπηρεσία και οποιαδήποτε άλλη ελεγκτική ή διωκτική αρχή πέραν των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ μπορεί να επιβάλλει λουκέτο από 10 έως 90 μέρες σε επιχειρήσεις εμπορίας και διακίνησης που εντοπίζονται με νοθευμένα καύσιμα και, εφόσον στοιχειοθετείται λαθρεμπορία, τα λουκέτα επιβάλλονται ανεξάρτητα από λοιπές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Δεδομένου ότι διαπιστώνονται εκτεταμένα φαινόμενα παραβίασης των ηλεκτρονικών συστημάτων στα βενζινάδικα, για να διευκολύνεται το λαθρεμπόριο, με την τροπολογία του ΥΠΟΙΚ προβλέπονται ποινές κάθειρξης (φυλάκιση για περισσότερα από πέντε χρόνια) σε όποιον επεμβαίνει χωρίς εξουσιοδότηση, τροποποιεί ή αλλοιώνει με οποιονδήποτε τρόπο και μορφή μέρη ή παραγόμενα στοιχεία του συστήματος, τα οποία φυλάσσονται στον χώρο της εγκατάστασης ή αποστέλλονται στην κεντρική βάση δεδομένων της Α.Α.Δ.Ε και παραδίδει, προμηθεύει, εφοδιάζει, πωλεί, αποθηκεύει ή διακινεί ενεργειακά προϊόντα μέσω δεξαμενών, αγωγών, αντλιών ή μετρητών που δεν συνδέονται με το εγκατεστημένο σύστημα παρακολούθησης και ηλεκτρονικής αποστολής δεδομένων εισροών-εκροών.

Ειδικότερα το ποινολόγιο ανάλογα με το είδος της παράβασης διαμορφώνεται ως εξής:

Όταν προκύπτει ότι ο ελεγχόμενος κάτοχος της άδειας κατέχει, διακινεί και εμπορεύεται νοθευμένα καύσιμα, σφραγίζεται η εγκατάσταση, όπου διαπιστώνεται η παράβαση, για χρονικό διάστημα από 10 έως 90 ημέρες, ανάλογα με τη σοβαρότητά της. Η σφράγιση πραγματοποιείται, είτε από την τελωνειακή υπηρεσία που έχει διενεργήσει τον έλεγχο, είτε από την τελωνειακή υπηρεσία στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται η έδρα της ελεγχόμενης εγκατάστασης, σε περίπτωση που ο έλεγχος έχει διενεργηθεί από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ελεγκτική ή διωκτική αρχή. Αν στοιχειοθετείται λαθρεμπορία, τα παραπάνω μέτρα επιβάλλονται ανεξάρτητα από τις λοιπές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Για κάθε παράβαση στα ολοκληρωμένα συστήματα παρακολούθησης και ηλεκτρονικής αποστολής δεδομένων εισροών-εκροών των φορολογικών αποθηκών και των αποθηκών τελωνειακής αποταμίευσης ενεργειακών προϊόντων επιβάλλεται στους κατά περίπτωση, υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο από 1.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ και επιβάλλεται, κατά περίπτωση, ανάκληση της άδειας της φορολογικής αποθήκης ή της αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης. Το ποσό του προστίμου προσδιορίζεται λαμβάνοντας υπόψη το είδος και τη βαρύτητα της παράβασης, καθώς και την υποτροπή.  

Ειδικότερα:

1. Σε περίπτωση μη εγκατάστασης ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης και ηλεκτρονικής αποστολής δεδομένων εισροών-εκροών, επιβάλλεται στον φορέα της άδειας λειτουργίας της εγκατάστασης της φορολογικής αποθήκης ή στον διαχειριστή της αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης πρόστιμο από 50.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ και ανακαλείται η άδεια λειτουργίας της φορολογικής αποθήκης ή της αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης.

2. Σε περίπτωση μη πλήρωσης των όρων, προϋποθέσεων και προδιαγραφών της εγκατάστασης και λειτουργίας των συστημάτων παρακολούθησης και ηλεκτρονικής αποστολής δεδομένων εισροών εκροών, επιβάλλεται στον φορέα της άδειας λειτουργίας της εγκατάστασης της φορολογικής αποθήκης ή στον διαχειριστή της αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης ή/και στον εγκαταστάτη του συστήματος παρακολούθησης εισροών εκροών πρόστιμο από 1.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ και ανακαλείται, κατά περίπτωση, η άδεια λειτουργίας της φορολογικής αποθήκης ή της αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης.

3. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο διπλασιάζεται. Ως υποτροπή ορίζεται η εντός 3 ετών από την έκδοση απόφασης επιβολής προστίμου εκ νέου τέλεση της ίδιας παράβασης.

Κατά της απόφασης επιβολής των προστίμων ο έχων έννομο συμφέρον μπορεί να ασκήσει προσφυγή ενώπιον του αρμοδίου διοικητικού δικαστηρίου. Με την άσκηση της προσφυγής αναστέλλεται η καταβολή του 50% του προστίμου, υπό την προϋπόθεση ότι έχει καταβληθεί ή έχει ενταχθεί σε ρύθμιση το υπόλοιπο 50%.

Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών επιβάλλεται σε όποιον προμηθεύει ή εγκαθιστά μετρητικά συστήματα και τον συνοδευτικό εξοπλισμό τους, τα οποία προορίζονται για εφαρμογές του συστήματος παρακολούθησης και ηλεκτρονικής αποστολής δεδομένων εισροών-εκροών και συνοδεύονται από πλαστά ή παραποιημένα πιστοποιητικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εφορία μπαίνει... στα κινητά μας: Τι προσφέρει η νέα εφαρμογή

Πλήρη εικόνα των φορολογικών υποχρεώσεων, προειδοποιήσεις για έγκαιρη πληρωμή και δυνατότητα εξόφλησης μέσω κάρτας από το κινητό θα δίνει η νέα εφαρμογή για smartphones που έχει δημιουργήσει η ΑΑΔΕ.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αναιμικό» το ενδιαφέρον για ένταξη στις ρυθμίσεις χρεών στην εφορία

Οι δυνητικά δικαιούχοι ξεπερνούν τους 200.000, αλλά ως τώρα έχουν υποβάλει αιτήσεις μόνο 13.777. Στο τέλος Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία. Ποιοι είναι οι όροι που δυσκολεύουν τους οφειλέτες.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι μισοί δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος, ένας στους έξι παίρνει επιστροφή

Επιταχύνεται η υποβολή των δηλώσεων και εκκρεμούν ακόμη 5 εκατομμύρια επί συνόλου 6,5 εκατ. Πολύ γρήγορη η καταβολή των επιστροφών, που φτάνουν κατά μέσο όρο τα 354 ευρώ. Πιθανή η παράταση ως τα τέλη Ιουλίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελεγκτές της εφορίας με τάμπλετ αρχίζουν εφόδους σε τουριστικά θέρετρα

Από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αρχίζουν οι θερινοί έλεγχοι σε τουριστικές περιοχές. Οι ελεγκτές θα είναι εφοδιασμένοι με τάμπλετ και με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή «ΕΛΕΓΧΟΣLive».
logistes, forologia, epixeiriseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτόματη επανεκτύπωση 20 βεβαιώσεων από το Μητρώο της εφορίας

Απλουστεύεται με κωδικό γρήγορης απόκρισης η επανεκτύπωση 20 βεβαιώσεων, για τις οποίες το 2021 ο μέσος χρόνος αναμονής είχε φτάσει τις 36 ημέρες. Ποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η ΑΑΔΕ για αυτοματοποίηση συναλλαγών.