ΓΔ: 1236.2 1.25% Τζίρος: 94.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ESTIASI, KAFETERIA, CAFE
Φωτο: Menelaos Michalatos / SOOC

Γιατί καθυστερεί η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στην εστίαση

Όπως ανέφερε η ΓΓ Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Άννα Στρατινάκη, οι κλάδοι της εστίασης, του τουρισμού και του λιανεμπορίου θέλουν μια ιδιαίτερη προσοχή για την τήρηση των εργασιακών κανόνων.

Στη μετεξέλιξη του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, με σοβαρή μείωση της γραφειοκρατίας και αλλαγές που όμως δεν θα θίγουν τον πυρήνα των βασικών εργασιακών κανόνων, αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Άννα Στρατινάκη, σε διαδικτυακή της παρέμβαση στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συλλόγων Εστίασης.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι είναι δύσκολη η εφαρμογή του συστήματος από τους ανθρώπους της εστίασης, με δεδομένο ότι ο κλάδος χαρακτηρίζεται από μια δυναμική μεταβλητότητα. «Το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ δεν αφορά σε μια στατική διαδικασία, αλλά μετεξελίσσεται», σημείωσε η κ. Στρατινάκη, επισημαίνοντας πως οι κλάδοι της εστίασης, του τουρισμού και του λιανεμπορίου «θέλουν μια ιδιαίτερη προσοχή από πλευράς επιχειρήσεων και εργαζομένων για την τήρηση των εργασιακών κανόνων, ώστε να μην θίγεται άμεσα το περιβάλλον του υγιούς ανταγωνισμού, όταν μιλάμε για δηλωμένη και αδήλωτη εργασία».

Όπως εξήγησε η κ. Στρατινάκη, η κάρτα εργασίας που θα εφαρμοστεί και στον κλάδο της εστίασης, ύστερα από μια σοβαρή και εκτεταμένη διαβούλευση με τους ανθρώπους της, «θα πηγαίνει πακέτο με μια σοβαρή απλοποίηση διαδικασιών μέσα στο αναβαθμισμένο πλέον ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, στο οποίο θα ενσωματωθεί και θα λειτουργεί και το λεγόμενο ψηφιακό ωράριο».

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, «η κάρτα εργασίας, θα μπει σε εστίαση, τουρισμό και λιανεμπόριο, με πολύ σοβαρά και προσεκτικά βήματα και με παράλληλες δομικές και διαρθρωτικές αλλαγές, όπου αυτές απαιτούνται, ώστε να δημιουργήσουν την επόμενη ημέρα καλύτερη στόχευση για όλους τους εμπλεκομένους με τους προαναφερόμενους τομείς».

Σε ερώτηση για το εάν η χρήση του εργοσήμου θα μπορούσε να «λύσει τα χέρια» των ανθρώπων της εστίασης, κατά περίπτωση, η κ. Στρατινάκη εξέφρασε την αντίθεσή της σε μια τέτοια προοπτική, λέγοντας χαρακτηριστικά: «το εργόσημο δεν είναι η λύση για υγιή ανταγωνισμό, την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και τις βιώσιμες θέσεις εργασίας, αλλά αφορά σε μια λειτουργία της απασχόλησης που μπορεί να ταιριάξει σε άλλους κλάδους. Η εφαρμογή του θα δώσει "μπουστάρισμα" στην αδήλωτη εργασία και υποδηλωμένη και δεν το θέλουμε αυτό». Πρόσθεσε δε, ότι «το εργόσημο μιλά για τυχαία εργασία, εργασία περιστασιακή και περιπτωσιακή» και στο πλαίσιο αυτό τόνισε η χρήση του δεν συνάδει με τις αρχές της πλήρους απασχόλησης, αορίστου ή ορισμένου χρόνου.

Διευκρίνισε δε, ότι πάνω στην αρχή υποστήριξης της πλήρους απασχόλησης αορίστου ή ορισμένου χρόνου στηρίχτηκε η πρόταση του κλάδου της εστίασης και αποτέλεσε τη βάση για τη μετατροπή της μερικής σε πλήρη απασχόληση. Στο σημείο αυτό γνωστοποίησε, ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, οι οποίοι και θα απασχολούνται με πλήρη εργασία και όχι μερική από τους εργοδότες τους.

Μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή της, η ίδια επισήμανε ότι συζητείται ήδη με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας το ζήτημα της μερικής αναπλήρωσης διαφόρων πόστων σε μια επιχείρηση, ιδίως από άτομα με βαθμό συγγένειας πρώτου βαθμού και «εξετάζουμε τρόπους ώστε και να μην υπάρχουν πρόστιμα και να δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να το αντιμετωπίζουν το θέμα σε πραγματικό χρόνο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Apasxolisi, Ergasia, Job, Employment
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραμένει σε θετική πορεία το ισοζύγιο απασχόλησης στην Ελλάδα

Συνολικά από τις αρχές του 2022 οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 2.707.204 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 2.643.224. Τον Νοέμβριο το ισοζύγιο ήταν αρνητικό κατά 83.627 θέσεις με εστίαση και καταλύματα να έχουν τις περισσότερες απολύσεις.
Ergasia, Tilergasia, Telergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνεται έως 20 Δεκεμβρίου η ψηφιακή απογραφή του χρόνου εργασίας

Η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων έχει εγγραφεί στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, καθώς έως και το βράδυ της Τρίτης 29 Νοεμβρίου είχαν γίνει εγγραφές που αντιστοιχούσαν σε 974.000 εργαζομένους, επί συνόλου 2.410.134.
Ergasia, Tilergasia, Telergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση πάνω από 147.000 των θέσεων εργασίας παρά τις απώλειες Οκτωβρίου

Τον Οκτώβριο χάθηκαν 115.856 θέσεις εργασίας, εξαιτίας της λήξης της τουριστικής περιόδου και την εποχικότητα της αγοράς εργασίας. Ξεπέρασαν τις 75.000 οι λήξεις συμβάσεων σε καταλύματα και πάνω από 40.000 ήταν στην εστίαση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει η Εργάνη για Πρώτο Ένσημο και πρόγραμμα 150.000 θέσεων εργασίας

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ένας αριθμός ωφελουμένων δεν έχει υποβάλει την απαιτούμενη ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση αποδοχής ένταξής τους, και θα πρέπει να την υποβάλουν εγκαίρως.
εστίαση-σερβιτόρος-παροχή υπηρεσιών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τί αλλάζει για τους εργαζομένους στην εστίαση μετά τη Συλλογική Σύμβαση

Για τις περισσότερες ειδικότητες όπου οι αποδοχές είναι χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό, θα προσαρμοστούν στα 713 ευρώ, με τους μισθούς και τις ρυθμίσεις να ισχύουν πλέον υποχρεωτικά για το σύνολο των επιχειρήσεων.