Φωτο: Shutterstock

Άνοιξαν οι στρόφιγγες δανείων, ποιες επιχειρήσεις τα παίρνουν

Με ρυθμό 2,5% αυξάνονται τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, ενώ συνεχίζεται η συρρίκνωση πιστώσεων στα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες. Logistics και ενέργεια/ύδρευση οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη αύξηση δανείων.

Ύστερα από χρόνια... λειψυδρίας στις χορηγήσεις νέων δανείων, οι τράπεζες αρχίζουν να ανοίγουν τις στρόφιγγες του δανεισμού και σχεδόν τα μισά νέα δάνεια κατευθύνονται στις επιχειρήσεις. Η πιστωτική επέκταση εξακολουθεί να κινείται με οριακά αρνητικό ρυθμό, όμως προς τον επιχειρηματικό τομέα ο ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων ήδη έχει φθάσει το 2,5%.

Όπως σημειώνει η Alpha Bank στο οικονομικό της δελτίο, το υπόλοιπο των χορηγήσεων προς τον ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκε στα €155,5 δισ., τον Νοέμβριο, παρουσιάζοντας αρνητικό ετήσιο ρυθμό μεταβολής (-0,3%). Από το σύνολο των πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα, το 48% αφορά επιχειρηματικά δάνεια, το 34% στεγαστικά δάνεια, το 11% καταναλωτικά και λοιπά δάνεια και το 7% δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις.

Το υπόλοιπο των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στα €74,6 δισ. (+2,5%, σε ετήσια βάση), εκ των οποίων τα €68,1 δισ. αποτελούν πιστώσεις προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (+2,5%, σε ετήσια βάση) και τα €6,6 δισ. πιστώσεις προς ασφαλιστικές επιχειρήσεις και λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (+2,8%, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2018).

Ως προς την ανάλυση ανά κλάδο δραστηριότητας, αύξηση σημειώθηκε στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στους κλάδους του Τουρισμού, της Ναυτιλίας, της Ενέργειας-Ύδρευσης, της Βιομηχανίας, των Αποθηκεύσεων και Μεταφορών πλην Ναυτιλίας, της Γεωργίας και της Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας. Αντίθετα, μείωση, σε ετήσια βάση, καταγράφηκε στις χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις στους κλάδους των Κατασκευών και του Εμπορίου.

Όπως φαίνεται στο γράφημα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις χορηγήσεων καταγράφονται στον κλάδο των logistics (50%) και σε ενέργεια - ύδρευση (13,7%).

Πώς κατανέμονται τα νέα δάνεια

daneia_alpha

Αναφορικά με τα δάνεια προς τα νοικοκυριά, το υπόλοιπό τους διαμορφώθηκε στα €70,2 δισ., σημειώνοντας ετήσια μείωση κατά 2,9%. Όσον αφορά τις επιμέρους κατηγορίες, τα στεγαστικά δάνεια, τα οποία αποτελούν το 75% του συνόλου των δανείων προς τα νοικοκυριά, μειώθηκαν κατά 3,3%, ετησίως, ενώ τα καταναλωτικά δάνεια υποχώρησαν κατά 1,6%. Τέλος, οι πιστώσεις προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τις ατομικές επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 2,2%, τον Νοέμβριο, σε ετήσια βάση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bank_building
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραμένει η απόσταση τραπεζών - κυβέρνησης για τον νέο πτωχευτικό

Επιφυλάξεις από τις τράπεζες για τις ρυθμίσεις για τα φυσικά πρόσωπα, ενώ αναμένεται και η «ετυμηγορία» της ΕΚΤ. Προβληματισμός για τη δήλωση του πρωθυπουργού περί γενικού «παγώματος» πλειστηριασμών α' κατοικίας ως το τέλος του έτους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έκρηξη» νέων δανείων προς επιχειρήσεις, ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ οι εκταμιεύσεις στο α' εξάμηνο

Μεγάλη αύξηση των χορηγήσεων δανείων προς επιχειρήσεις. Καθοριστική η συμβολή των προγραμμάτων στήριξης ρευστότητας της πολιτείας. Σε αρνητικό έδαφος παραμένει η πιστωτική επέκταση προς τα νοικοκυριά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο θεσμικό πλαίσιο για το «βουνό» των 230 δισ. ευρώ ιδιωτικού χρέους

Η μερίδα του λέοντος των οφειλών είναι προς την εφορία οι οποίες ανέρχονται σε 106 δισ. ευρώ και ακολουθούν οι οφειλές προς τράπεζες, ύψους περίπου 90 δισ. ευρώ, και 35 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με αυστηρά προληπτικά μέτρα η επιστροφή των εργαζομένων από τις θερινές διακοπές

Εφταήμερη τηλεργασία και υποχρεωτικά τεστ περιλαμβάνουν τα μέτρα για τους εργαζομένους τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων που επιστρέφουν στην εργασία τους. Ποιες συναλλαγές δεν διενεργούνται στα τραπεζικά καταστήματα.