ΓΔ: 1209.34 1.34% Τζίρος: 72.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
pitsilis
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Η συμμαχία της ΑΑΔΕ με τις διεθνείς πλατφόρμες

Παράδειγμα καλής πρακτικής χαρακτηρίζει ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής το μνημόνιο συνεργασίας με τις διαδικτυακές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αποκαλύφθηκαν εισοδήματα άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Εισοδήματα άνω των 100 εκατ. ευρώ ήλθαν στο φως χάρη στη συνεργασία της ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεργασίας με τις πλατφόρμες, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής δήλωσε στο στο Φόρουμ των Δελφών ότι αποτελεί παράδειγμα καλής πρακτικής.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το νομικό πλαίσιο που εισήχθη λειτουργεί με επιτυχία. Η νομοθεσία και τα μνημόνια συνεργασίας που έχουμε υπογράψει με τις πλατφόρμες, μας έδωσαν τη δυνατότητα να εντοπίσουμε αυτούς που θεωρούν ότι μπορούν να παράγουν έσοδα από βραχυπρόθεσμες μισθώσεις χωρίς να τα δηλώνουν. Η συνεργασία με τις πλατφόρμες γίνεται ολοένα και πιο αποδοτική και αποτελεσματική, βοηθώντας μας να εξελίξουμε τα ψηφιακά μας εργαλεία. Συνεχίζουμε τους ελέγχους μας, προκειμένου να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον και τον υγιή ανταγωνισμό».

Αυτό δήλωσε ο κ. Πιτσιλής, ενώ σχολίασε την επίδραση των διαδικτυακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης στην ελληνική οικονομία. Εκπρόσωποι από τις Airbnb, Booking και Vrbo υπογράμμισαν τα θετικά αποτελέσματα της συνεργασίας με την Αρχή και της εφαρμογής του καινοτόμου Αριθμού Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) .

Ο κ. Πιτσιλής πρόσθεσε ότι το μνημόνιο συνεργασίας έχει συμβάλει ιδιαίτερα στον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ για το 2023 καθώς με τα στοιχεία που έδωσαν οι πλατφόρμες έγινε διασταύρωση περισσότερων από 70.000 διαχειριστών/ιδιοκτητών ακινήτων που δεν είχαν δηλώσει πραγματικά εισοδήματα και τους ζητήθηκε να συμμορφωθούν, εμφανίζοντας τελικά στην ΑΑΔΕ επιπλέον έσοδα συνολικού ύψους 103 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της Airbnb, ο Country Manager για την Ιταλία και τη ΝΑ Ευρώπη, Giacomo Trovato, μίλησε για τα πλεονεκτήματα του Μνημονίου που έχει συνάψει η ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί παράδειγμα καλής πρακτικής για όλη την Ευρώπη. Επισήμανε δε ότι με το μητρώο βραχυχρόνιας διαμονής έχει διαμορφωθεί ένα σαφές πλαίσιο όσον αφορά τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, την ενίσχυση της διαφάνειας και την υποστήριξη του υγιούς ανταγωνισμού.

«Χαίρομαι που η συνεργασία μας με τις ελληνικές Αρχές θα συνεχιστεί - και ελπίζω να επεκταθεί. Καθώς προχωράμε προς πιο σαφείς, συνεπείς και εναρμονισμένους κανόνες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης (STR) σε όλη την ΕΕ, η Ελλάδα έχει ήδη αποδείξει με επιτυχία πώς η εξορθολογισμένη κοινή χρήση δεδομένων και οι κοινές προσπάθειες με τις πλατφόρμες είναι o δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τη δουλειά με την Κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε.

Εκ μέρους της VRBO, της εταιρείας καταλυμάτων διακοπών του Expedia Group, ο Jean-Philippe Monod de Froideville, Senior VP, για τις Παγκόσμιες Κυβερνητικές και και Εταιρικές Υποθέσεις, υπογράμμισε πως το Μνημόνιο είναι μια σημαντική πρωτοβουλία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.

«Το MoU εγγυάται τη διαφάνεια στον τομέα των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων και επιτρέπει στους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές ακινήτων να δραστηριοποιούνται σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία. Επιτρέπει στους χρήστες να επωφεληθούν πλήρως από την ανάκαμψη της τουριστικής και ταξιδιωτικής βιομηχανίας, καθώς συνεργάζονται με το Ελληνικό Δημόσιο για την αποτίμηση της συμβολή των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων διακοπών στην ελληνική οικονομία».

Τέλος, ανέφερε ότι «ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στον κλάδο και τη διασφάλιση του κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις».

Εκ μέρους της Booking.com, η Inge Janssen, Διευθύντρια Δημοσίων Υποθέσεων EMEA, υπογράμμισε ότι η Booking.com είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την παραγωγική συνεργασία με την Αρχή που οδήγησε σε αυτή τη συμφωνία η οποία παρέχει διαφάνεια για όλους στο χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα. Επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ένα βήμα μπροστά από την ΕΕ με αυτή τη σαφή νομοθεσία, που βασίζεται σε ένα εθνικό μητρώο, σε συνδυασμό με σαφείς και βελτιστοποιημένες απαιτήσεις κοινής χρήσης δεδομένων, που είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι όλοι παίζουν με τους ίδιους κανόνες, διασφαλίζοντας έτσι ένα θετικό αποτέλεσμα για τους ταξιδιώτες, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τις τοπικές οικονομίες.

Σημείωσε πως η Booking.com βλέπει τα ταξίδια ως μια «δύναμη για το καλό» και πως οι διαδικτυακές ταξιδιωτικές πλατφόρμες έχουν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσουν βοηθώντας τον τουριστικό τομέα να κάνει τη διπλή μετάβαση προς ένα πιο πράσινο, πιο ψηφιακό και πιο ανθεκτικό μέλλον στη μετα- Covid εποχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

airbnb-akinita-tourismos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στο κυνήγι κρυφών εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις

Νέο μνημόνιο συνεργασίας με τις μεγάλες πλατφόρμες υπογράφει η ΑΑΔΕ για καλύτερες διασταυρώσεις στοιχείων, ενώ θα αποβάλλονται αυτόματα όσοι φοροδιαφεύγουν. Προσυμπληρωμένο το έντυπο Ε2 για εισοδήματα από ακίνητα.
airbnb-akinita-tourismos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 100 εκατ. τα κρυμμένα εισοδήματα από μισθώσεις τύπου Airbnb

Η εφορία εντόπισε περισσότερους από 73.000 ιδιοκτήτες με αδήλωτα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις το 2022 και υποχρεώθηκαν να υποβάλουν νέα δήλωση για να πληρώσουν φόρους. Ποιες είναι οι κυρώσεις που προβλέπονται.
patra_akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φουλ» οι κρατήσεις Airbnb στην Πάτρα για το τριήμερο του Καρναβαλιού

Στο 98,6% ήδη οι προ-κρατήσεις σε ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης που καταγράφονται για το τριήμερο της μεγάλης παρέλασης 24 - 27 Φεβρουαρίου στην Πάτρα. Πού διαμορφώνονται οι τιμές. Ποιες οι πιο οικονομικές επιλογές στην περιοχή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Airbnb: Θα πρέπει να παρακρατεί φόρο και να τον αποδίδει στην εφορία

Απόφαση σταθμός από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η πλατφόρμα και άλλες ιστοσελίδες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης θα πρέπει να κοινοποιεί πληροφορίες από τις συμβάσεις μισθώσεων στις φορολογικές αρχές.