ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ομιλία

Οριζόντια αντιμετώπιση στη φορολογία δεν σημαίνει και δίκαιη μεταχείριση

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σχολίασε τις τελευταίες δηλώσεις πολιτικών στελεχών για το θέμα της φορολόγησης των επιχειρήσεων.

«Είναι αναγκαίο για την ποιότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης και τελικά της ίδιας της Δημοκρατίας, κάθε άποψη που εκφράζεται να αιτιολογείται κιόλας με όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία, έτσι ώστε να γνωρίζει ο κάθε πολίτης το ακριβές σχέδιο όσων διεκδικούν την ψήφο του. Γιατί αν δεν είναι όλα ξεκάθαρα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος σχηματισμού λάθος εντυπώσεων ή ακόμα και παρερμηνείας των όσων ακούγονται στη δημόσια σφαίρα». Αυτό σημείωσε σε σημερινές δηλώσεις του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Πιο αναλυτικά ο κ. Χατζηθεοδοσίου δήλωσε:

«Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει ένας έντονος πολιτικός διάλογος μετά από δηλώσεις εκπροσώπων κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού σχετικά το μείζον θέμα της φορολόγησης επιχειρήσεων.

Οφείλω να επισημάνω ότι είναι αναγκαίο για την ποιότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης και τελικά της ίδιας της Δημοκρατίας, κάθε άποψη που εκφράζεται να αιτιολογείται κιόλας με όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία, έτσι ώστε να γνωρίζει ο κάθε πολίτης το ακριβές σχέδιο όσων διεκδικούν την ψήφο του. Γιατί αν δεν είναι όλα ξεκάθαρα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος σχηματισμού λάθος εντυπώσεων ή ακόμα και παρερμηνείας των όσων ακούγονται στη δημόσια σφαίρα.

Στην ουσία του θέματος τώρα, δηλαδή στην επιβολή φόρων, γνωρίζουμε καλά ότι σε καθεστώς ελεύθερης οικονομίας τα φορολογικά έσοδα για ένα κράτος είναι από τα κρισιμότερα μεγέθη για την άσκηση πολιτικής. Το ζητούμενο όμως είναι να υπάρχει ισονομία και δικαιοσύνη στην εφαρμογή της όποιας φορολογικής πολιτικής. Και σίγουρα δεν θεωρώ δίκαια την επιβολή του ίδιου ποσοστού φόρου στα μερίσματα των επιχειρήσεων. Είτε είναι 5%, είτε 15%. Γιατί μπορεί να υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στα μερίσματα μεταξύ επιχειρήσεων. Άρα ίσως να χρειαστεί μία εκτενής συζήτηση για κάποιες διαφοροποιήσεις με στόχο να μην υπάρχει διεύρυνση ανισοτήτων, όπως έχουμε δει σε διάφορες περιπτώσεις.

Γιατί αν θέλουμε την οριζόντια αντιμετώπιση σε όλα, τότε πρέπει να δούμε από την αρχή τη διάθεση των κοινοτικών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, από τα οποία ένας πολύ μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων παραμένει ουσιαστικά αποκλεισμένος, λόγω των προϋποθέσεων που υπάρχουν. Αυτό συμβαίνει και στο θέμα του τραπεζικού δανεισμού. Η ψαλίδα μεταξύ «μεγάλων» και «μικρών» έχει ανοίξει κατά πολύ, εξέλιξη από την οποία ευνοούνται μόνον οι «μεγάλοι».

Επειδή λοιπόν τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι πολλά και σύνθετα, εκτιμώ ότι μετά από 13 χρόνια συνεχόμενων κρίσεων θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς να εκπονήσουν ένα αναπτυξιακό πλάνο μακρόχρονης προοπτικής που να συνδυαστεί με τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Μόνο έτσι υπάρχει η ελπίδα να γίνουν βιώσιμες επιχειρήσεις που σήμερα κινδυνεύουν να κλείσουν, να εφαρμοστεί επιτέλους ένα σταθερό φορολογικό σύστημα ώστε να προσελκύσουμε ως χώρα νέες επενδύσεις αλλά και για να στηριχθεί η απασχόληση, κάτι που έχει απόλυτη ανάγκη η κοινωνία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηθεοδοσίου: Στήριξη στη βιομηχανία και στις ενεργοβόρες ΜμΕ απαραίτητη

Ο Γ. Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του ΕΕΑ, ζητά στήριξη για ενεργοβόρες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας ότι και αυτές επιβαρύνονται από το υψηλό ενεργειακό κόστος, όπως η βιομηχανία που λαμβάνει ήδη ενίσχυση.
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηθεοδοσίου: Τα μέτρα βοηθούν, αλλά δεν φτάνουν για την ενεργειακή κρίση

Ο Γ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε την ανάγκη άμεσων κυβερνητικών παρεμβάσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης, σημειώνοντας θετικά μέτρα όπως οι 120 δόσεις για οφειλές, αλλά ζήτησε διαγραφή προσαυξήσεων και πιο τολμηρές λύσεις για ουσιαστική στήριξη.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Πολιτική αλλαγή, η ελπίδα για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Ο Αλ. Τσίπρας, στη συνεδρίαση του ΕΕΑ, παρουσίασε την πρόταση της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι μόνο η πολιτική αλλαγή θα στηρίξει έμπρακτα τον κλάδο, με νέο μοντέλο και 5 βασικές θέσεις.
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηθεοδοσίου: Έξι πιέσεις στις ΜμΕ – Οι θέσεις του ΕΕΑ για τις εκλογές

Ο Γ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε την ανάγκη για σαφείς λύσεις στα θέματα μικρομεσαίων και ελεύθερων επαγγελματιών, ζητώντας θέσεις για ακρίβεια, ενέργεια και φορολογία, στη συνεδρίαση του ΕΕΑ με παρόντα τον Αλ. Τσίπρα.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας παρών στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΕΑ

Στη συνεδρίαση του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα, θα τεθούν ζητήματα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και θα παρουσιαστούν προτάσεις της ΕΛΑΣ για την ενίσχυσή της.
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηθεοδοσίου: Ίση μεταχείριση των επιχειρήσεων στο τέλος επιτηδεύματος

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τονίζει την ανάγκη επανεξέτασης της σταδιακής κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις της Αττικής, ζητώντας ίση μεταχείριση με τις υπόλοιπες περιοχές.