bd-sprite
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, κα Κριστίν Λαγκάρντ. Πηγή: ΕΚΤ

Με αργά βήματα η μείωση πληθωρισμού, επέστρεψε σε ανάπτυξη η ευρωζώνη

Τα στοιχεία που δημοσιεύονται τη Δευτέρα αναμένεται να δείξουν μικρή μείωση του πληθωρισμού στο 5,3% και θετικό ρυθμό ανάπτυξης το β' τρίμηνο. Κρίσιμος για τις αποφάσεις της ΕΚΤ ο υψηλός δομικός πληθωρισμός.

Επίμονα υψηλός, πάνω από το 5%, εκτιμούν οι αναλυτές ότι παρέμεινε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη. Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat δημοσιεύονται τη Δευτέρα και αναμένεται να εντείνουν τον προβληματισμό στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σχετικά με το αν θα πρέπει να κάνει παύση τον Σεπτέμβριο στις αυξήσεις επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, όπως αναφέρει το Bloomberg, πιθανότατα παρέμεινε κολλημένος πάνω από το 5% αυτόν τον μήνα μετά από ένα άνισο τρίμηνο οικονομικής ανάπτυξης. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,3% ετησίως τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις μέσες προβλέψεις των οικονομολόγων. Αυτό θα σημαίνει ότι η πτώση του πληθωρισμού επιβραδύνθηκε σημαντικά σε σχέση με τον Ιούνιο, όταν είχε υποχωρήσει στο 5,5% από 6,1% τον Μάιο.

Ο πυρήνας του πληθωρισμού, για τον οποίο δεν υπολογίζονται οι τιμές ενέργειας και τροφίμων, εκτιμάται ότι ήταν υψηλότερος από τον γενικό δείκτη τιμών, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2021, φθάνοντας το 5,4%.

Τα στοιχεία αυτά θα δημοσιευθούν τη Δευτέρα μαζί με τα στοιχεία για το ΑΕΠ, που πιθανότατα θα δείξουν ότι η ευρωζώνη επέστρεψε στην ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η απρόσμενα ισχυρή οικονομική δραστηριότητα στη Γαλλία αντιστάθμισε τη στασιμότητα στη Γερμανία.

Οι εκθέσεις για τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ θα βοηθήσουν να καλυφθούν τα κενά πληροφόρησης που αντιμετώπισαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, όταν αύξησαν τα επιτόκια, αλλά απέφυγαν να σηματοδοτήσουν τις προθέσεις τους για την επόμενη συνεδρίασή τους, τον Σεπτέμβριο.

Ακόμα κι αν γενική τάση είναι να υποχωρούν οι πληθωριστικές πιέσεις, τα στοιχεία της Δευτέρας είναι απίθανο να δώσουν στους αξιωματούχους επαρκή διαβεβαίωση ότι η αύξηση των επιτοκίων έχει επιτύχει τον στόχο να τεθούν υπό έλεγχο οι τιμές καταναλωτή. Η ισχύς του λεγόμενου πυρήνα του πληθωρισμού, ειδικότερα, θα αποτελέσει ένα σημείο όπου θα εστιάσει η ΕΚΤ, για να κρίνει εάν ο πληθωρισμός βρίσκεται ή όχι σε καλό δρόμο για να υποχωρήσει στον στόχο του 2%.

«Οι εσωτερικές πιέσεις στις τιμές, μεταξύ άλλων από την αύξηση των μισθών και τα ακόμη ισχυρά περιθώρια κέρδους, γίνονται όλο και πιο σημαντικός παράγοντας», δήλωσε την Πέμπτη η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. «Ενώ ορισμένα μέτρα κινούνται χαμηλότερα, ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει υψηλός συνολικά».

Η Λαγκάρντ τόνισε την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών της ευρωζώνης, η οποία μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο της αύξησης των τιμών. Αυτό σημαίνει ότι οι αριθμοί του ΑΕΠ για τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο θα λάβουν επίσης τη δέουσα προσοχή από την κεντρική τράπεζα.

Η μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων είναι για αύξηση 0,2% μετά από ένα τρίμηνο στασιμότητας. Αυτό θα αντανακλούσε μια απροσδόκητη άνοδο 0,5% στη Γαλλία, που αντισταθμίζεται από την αδυναμία της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της περιοχής, να επανέλθει στην ανάπτυξη μετά από την ύφεση του χειμώνα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανθεκτικές οι ευρωπαϊκές οικονομίες αλλά ανησυχία για τον πληθωρισμό

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, οι οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα απέναντι στις προκλήσεις. Στο επίκεντρο παραμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ING: Έρχεται ύφεση στην Ευρώπη το 2023, θα δείξει ανθεκτικότητα η Ελλάδα

Αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε Γερμανία και Γαλλία το 2023 προβλέπει ο ολλανδικός χρηματοπιστωτικός όμιλος. Από 4,5% η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα υποχωρήσει στο 0,7%, χωρίς η οικονομία να μπει σε ύφεση. Το 2024 θα πέσει ο πληθωρισμός.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα ΕΚΤ: Διπλασιάζει τον πληθωρισμό ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ανεβάζουν από το 3% στο 6% την πρόβλεψή τους για τον πληθωρισμό οι οικονομολόγοι του τραπεζικού τομέα που συμβουλεύεται η ΕΚΤ. «Κόβουν» κατά 1,3% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2024 στην ευρωζώνη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανέκαμψε η οικονομία και κάλυψε ήδη το 82% των απωλειών της πανδημίας

Τρία διαδοχικά τρίμηνα ανόδου του ΑΕΠ επέτρεψαν να καλυφθούν σε μεγάλο μεγάλο βαθμό οι απώλειες από τη «βουτιά» του δεύτερου τριμήνου 2020. Χαμηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης ο πληθωρισμός για 48 μήνες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο» από Δημοσιονομικό Συμβούλιο στους στόχους του Μεσοπρόθεσμου

Θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2024 θα ξεπεράσει σημαντικά τον μέσο όρο της ΕΕ ενώ ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,6% τη φετινή χρονιά και θα αποκλιμακωθεί στο 2% το 2025.