ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ανθεκτικές οι ευρωπαϊκές οικονομίες αλλά ανησυχία για τον πληθωρισμό

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, οι οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα απέναντι στις προκλήσεις. Στο επίκεντρο παραμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Το γεγονός πως οι οικονομίες στην ευρωζώνη έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα απέναντι σε πολυάριθμους οικονομικούς κλυδωνισμούς και συνεχίζουν να αναπτύσσονται, αν και με μειωμένη δυναμική, τονίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση, παρουσία της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και του προέδρου του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου. Υπογραμμίζουν ότι ο πληθωρισμός παραμένει βασικό μέλημα και είναι σημαντικό να συνεχιστεί η διαδικασία αποπληθωρισμού, ενώ παράλληλα δεσμεύονται να αυξήσουν την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών.

«Οι κανόνες για τον συντονισμό των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών είναι ουσιαστικοί για τον αποτελεσματικό συντονισμό των πολιτικών στην Οικονομική και Νομισματική μας Ένωση και για τη στήριξη της ανθεκτικότητας και της σταθερότητας της οικονομίας της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ συνολικά», αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων.

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι ο τραπεζικός τομέας της ΕΕ είναι «ανθεκτικός, με ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας» κι ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, σύμφωνα με τη δήλωση του Eurogroup της 16ης Ιουνίου 2022.

Τέλος, οι ηγέτες της ΕΕ τονίζουν ότι θα εξετάζουν τακτικά την πρόοδο των εργασιών για το ψηφιακό ευρώ, σημειώνοντας: «Λαμβάνουμε υπόψη τη δέσμη μέτρων για το ενιαίο νόμισμα που παρουσίασε η Επιτροπή και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της 18ης Οκτωβρίου 2023 να προχωρήσει στην επόμενη φάση των διερευνητικών εργασιών της για το ψηφιακό ευρώ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διολίσθηση της ευρωζώνης σε ύφεση το δ' τρίμηνο αναμένουν οι αναλυτές

Συρρίκνωση στο 0,1% για την ανάπτυξη της ευρωζώνης αναμένουν αναλυτές σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, με «βαρίδι» τη γερμανική οικονομία, που εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί 0,2% στο δ' τρίμηνο.
Plithorismos, Inflation, Plythorismos, Times, Trofima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τροχιά υποχώρησης στο 2% το 2025 έχει μπει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Μικρές οι πιθανότητες για στασιμοπληθωρισμό, εκτιμά η Alpha Bank. Σε τροχιά αποκλιμάκωσης οι ρυθμοί αύξησης τιμών στις υπηρεσίες και στα τρόφιμα. Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες αυξήσεις το πρώτο τρίμηνο 2024.
Oikonomia, Economy, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο» από Δημοσιονομικό Συμβούλιο στους στόχους του Μεσοπρόθεσμου

Θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2024 θα ξεπεράσει σημαντικά τον μέσο όρο της ΕΕ ενώ ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,6% τη φετινή χρονιά και θα αποκλιμακωθεί στο 2% το 2025.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη 2% φέτος και 1,9% το 2025 «βλέπει» για την Ελλάδα το ΔΝΤ

Η διεθνής οικονομία έδειξε αξιοσημείωτη αντοχή έναντι των πολλαπλών κινδύνων που αντιμετώπισε το 2023, τονίζει το Ταμείο και ανεβάζει κατά 0,3% την πρόβλεψή του για την αύξηση παγκόσμιου ΑΕΠ φέτος και το 2025.