ΓΔ: 1422.89 2.11% Τζίρος: 78.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:15:33 DATA
Oikonomia, Economy, Ellada, Euro, Evro
Φωτο: Shutterstock

Ανέκαμψε η οικονομία και κάλυψε ήδη το 82% των απωλειών της πανδημίας

Τρία διαδοχικά τρίμηνα ανόδου του ΑΕΠ επέτρεψαν να καλυφθούν σε μεγάλο μεγάλο βαθμό οι απώλειες από τη «βουτιά» του δεύτερου τριμήνου 2020. Χαμηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης ο πληθωρισμός για 48 μήνες.

Ανακτά με ταχείς ρυθμούς η ελληνική οικονομία το χαμένο έδαφος από τη μεγάλη «βουτιά» του ΑΕΠ που προκάλεσε η πανδημία το δεύτερο τρίμηνο του 2020, ενώ ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παρέμεινε για 48ο μήνα χαμηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, επιτρέποντας στην οικονομία να κερδίσει πόντους ανταγωνιστικότητας.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Eurobank, σχολιάζοντας τα καλύτερα από το αναμενόμενο στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου 2021, ύστερα από τρία διαδοχικά τρίμηνα αύξησης του ΑΕΠ, η οικονομία έχει ανακτήσει το 82,3% των απωλειών του πρώτου τριμήνου 2020. Παράλληλα, σχετικά με τον πληθωρισμό, η Eurobank σημειώνει ότι παρέμεινε τον Μάιο αρνητικός (-1,2% σε 12μηνη βάση) και συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια όπου ο ελληνικός πληθωρισμός είναι χαμηλότερος από αυτόν της ευρωζώνης.

Ειδικότερα, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους εθνικούς λογαριασμούς του 1ου τριμήνου 2021 έδειξαν ότι το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα (εποχικά διορθωμένα στοιχεία) αναπτύχθηκε με ρυθμό της τάξης του 4,4% (2,5% σε τρέχουσες τιμές) σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2020 και συρρικνώθηκε με ρυθμό της τάξης του -2,3% (-4,9% σε τρέχουσες τιμές) σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο 2020.  

Στην ΕΕ-27 (Ευρωζώνη), η τριμηνιαία μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο 2021 ήταν -0,1% (-0,3%) και η ετήσια -1,2% (-1,3%). Όπως παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, το 1ο τρίμηνο 2021 ήταν το 3ο στη σειρά με θετικό τριμηνιαίο ρυθμό μεγέθυνσης για την ελληνική οικονομία. Σωρευτικά έχει ανακτηθεί ένα μεγάλο ποσοστό (82,3%) των απωλειών – σε όρους πραγματικού ΑΕΠ – του 2ου τρίμηνου 2020.

 

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το παρατεταμένο 2ο lockdown και την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων τον Φεβρουάριο 2021, η τριμηνιαία μακροοικονομική επίδοση της Ελλάδας την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021 –η 4η υψηλότερη ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ-27– ήταν καλύτερη του αναμενομένου. Αυτό το αποτέλεσμα, παράλληλα με την αναθεώρηση επί τα βελτίω των ρυθμών μεγέθυνσης του 2ου, του 3ου και του 4ου τριμήνου 2020 (σωρευτική μεταβολή -6,4% από -8,3% βάσει των στοιχείων του Μαρτίου 2021), οδήγησαν σε σχετικά ήπια ετήσια ύφεση το 1ο τρίμηνο 2021.

Υπό το πρίσμα της προσέγγισης της δαπάνης, η ενίσχυση του πραγματικού ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο 2021 κατά 4,4% QoQ προήλθε από τις συνιστώσες των αποθεμάτων (σε όρους μεταβολής), των επενδύσεων παγίων (3,0% QoQ), των εξαγωγών (μέσω της συνιστώσας των υπηρεσιών, 6,0% QoQ) και της δημόσιας κατανάλωσης (0,8% QoQ).

Αρνητική συνεισφορά είχαν η ιδιωτική κατανάλωση (-1,2% QoQ) και οι εισαγωγές (μέσω της συνιστώσας των υπηρεσιών, 16,3% QoQ). Σε όρους ετήσιας μεταβολής, η μείωση του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά -2,3% το 1ο τρίμηνο 2021 (-2,7% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2019) αντανακλά τις απώλειες της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών υπηρεσιών (βλέπε Πίνακα 1). Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ, τα προαναφερθέντα στοιχεία αναμένεται να αναθεωρηθούν όταν ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία του 2ου τριμήνου 2021.

 

Η πορεία του πληθωρισμού

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΚΤ), μειώθηκε κατά 1,2% σε ετήσια βάση τον Μάιο 2021 (-0,3% σε σχέση με τον Απρίλιο 2021), ενώ ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή με Σταθερούς Φόρους (ΕνΔΚΤ-ΣΦ), παρουσίασε μείωση κατά 0,4% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2020 (-0,3% σε σχέση με τον Απρίλιο 2021). Οι αποπληθωριστικές πιέσεις ήταν εντονότερες στις εξής ομάδες αγαθών και υπηρεσιών: ένδυση και υπόδηση (-5,2%), ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια (-4,6%), επικοινωνίες (-1,5%), άλλα αγαθά και υπηρεσίες (-1,5%), διαρκή αγαθά- είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες (-1,4%) και υγεία (-1,3%). 

Το διαφορικό πληθωρισμού Ελλάδας και Ευρωζώνης, δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού των δύο οικονομιών, παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος για 48ο συνεχή μήνα τον Μάιο του 2021. Το εν λόγω αποτέλεσμα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας σε όρους τιμών.

Τέλος, επισημαίνεται ότι ο ΕνΔΚΤ μειώθηκε κατά 1,7% το πρώτο 5μηνο του 2021, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις τη Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα (European Economic Forecast, Spring 2021), για το 2021 προβλέπεται μικρή μείωση του ΕνΔΚΤ κατά -0,2% σε ετήσια βάση (εξαιτίας των αποπληθωριστικών πιέσεων από την ομάδα των υπηρεσιών και της ασθενούς ζήτησης για βιομηχανικά αγαθά), ενώ για το 2022 προβλέπεται ήπια αύξηση του επιπέδου τιμών κατά 0,6%, παράλληλα με την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Για την Ευρωζώνη οι προβλέψεις για τον ΕνΔΚΤ είναι στο +1,7% και +1,3% για το 2021 και 2022, αντίστοιχα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπέρασε η οικονομία το σοκ από τις μεγάλες πλημμύρες στη Θεσσαλία

Επανήλθε στα «προ Daniel» επίπεδα το β' τρίμηνο του έτους ο δείκτης οικονομικού κλίματος, όπως σημειώνει η Eurobank. Θετικές ενδείξεις για τον ρυθμό ανάπτυξης του β' τριμήνου 2024, σημείο προβληματισμού οι εξαγωγές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετική πορεία αλλά και σημαντικές προκλήσεις για την οικονομία

Σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank, τα πολεμικά μέτωπα σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, πιθανή έξαρση του πληθωρισμού αλλά και καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Σχεδίου Ελλάδα 2.0, αποτελούν τις βασικές προκλήσεις.
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με αργά βήματα η μείωση πληθωρισμού, επέστρεψε σε ανάπτυξη η ευρωζώνη

Τα στοιχεία που δημοσιεύονται τη Δευτέρα αναμένεται να δείξουν μικρή μείωση του πληθωρισμού στο 5,3% και θετικό ρυθμό ανάπτυξης το β' τρίμηνο. Κρίσιμος για τις αποφάσεις της ΕΚΤ ο υψηλός δομικός πληθωρισμός.
Supermarket
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λυγίζει τους καταναλωτές ο πληθωρισμός και «φρενάρει» την οικονομία

Μεγάλη πτώση σημειώνει ο πληθωρισμός, όμως έχει ήδη πλήξει την πραγματική οικονομία. Οι καταναλωτές υποχρεώνονται να μειώνουν τις αγορές τους και υποχωρεί ο όγκος του λιανικού εμπορίου, όπως τονίζει η Eurobank.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τροχιά πτώσης ο πληθωρισμός αλλά «φρενάρει» και η οικονομική ανάπτυξη

Τα συμπεράσματα της Eurobank από τις τελευταίες δημοσιεύσεις οικονομικών δεικτών. Η πτώση τιμών ενέργειας ρίχνει τον πληθωρισμό, ενώ η οικονομική δραστηριότητα υποχωρεί, όπως φαίνεται από τους δείκτες οικονομικής συγκυρίας και κλίματος.