ΓΔ: 1357.3 -2.40% Τζίρος: 150.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
PMI, IHS MARKIT
Φωτο; Shutterstock

Σε ανοδική τροχιά για έκτο μήνα παρέμεινε η ελληνική μεταποίηση τον Ιούλιο

Στις 53,5 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης ΡΜΙ, με άνοδο της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης, λόγω της αύξησης της ζήτησης από την πλευρά των πελατών του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Σε ανοδική τροχιά κινήθηκε η ελληνική μεταποίηση τον Ιούλιο, με τον δείκτη ΡΜΙ που καταρτίζει η S&P Global Market Intelligence να διαμορφώνεται στις 53,5 μονάδες από 51,8 των προηγούμενο μήνα, συμπληρώνοντας τον έκτο διαδοχικό μήνα ενίσχυσης. 

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας, η Σιάν Τζόουνς, οικονομολόγος στην S&P Global Market Intelligence, σημείωσε ότι «οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν περαιτέρω ανάπτυξη σε όλο το εύρος του τομέα, καθώς η αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών ενισχύθηκε. Η ζήτηση από την πλευρά των πελατών του εσωτερικού και του εξωτερικού στήριξε την ταχύτερη αύξηση των νέων πωλήσεων που έχει καταγραφεί από το ξεκίνημα του 2022, καθώς οι εταιρείες αύξησαν τα επίπεδα απασχόλησης και την αγορά εισροών, λόγω των αναμενόμενων πρόσθετων αυξήσεων των παραγγελιών και της νέας αύξησης του όγκου αδιεκπεραίωτων εργασιών. Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα συρρικνώθηκαν με ασθενέστερους ρυθμούς.

Το κόστος εισροών παρέμεινε σε πτωτική πορεία, καθώς οι λειτουργικές δαπάνες υποχώρησαν με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Μάιο του 2020. Παρά τη σταθερή υποχώρηση της επιβάρυνσης κόστους, οι εταιρείες είδαν τις τιμές πώλησης να παραμένουν, σε γενικές γραμμές, αμετάβλητες για δεύτερο συνεχή μήνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει δύσκολος μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι εταιρείες ήταν και πάλι λιγότερο αισιόδοξες ως προς τις προοπτικές τον Ιούλιο, καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων, τον πληθωρισμό και τη διατήρηση των έντονων συνθηκών ζήτησης. Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις μας, αναμένεται αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0.4% το 2023

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση οι εταιρείες του ελληνικού μεταποιητικού τομέα κατέγραψαν περαιτέρω βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών στο ξεκίνημα του τρίτου τριμήνου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI® από την S&P Global.

Η ανάπτυξη προήλθε από την εντονότερη άνοδο της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης, λόγω της αύξησης της ζήτησης από την πλευρά των πελατών του εσωτερικού και του εξωτερικού. Ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος νέων παραγγελιών οδήγησε σε νέα συσσώρευση αδιεκπεραίωτων εργασιών.

Η αυξημένη αγοραστική δραστηριότητα επιβράδυνε τη συρρίκνωση των αποθεμάτων προμηθειών και έτοιμων προϊόντων, αλλά, σύμφωνα με αναφορές, οι ελλείψεις από την πλευρά των προμηθευτών οδήγησαν σε
επιμήκυνση των χρόνων παράδοσης.

Παρ’ όλα αυτά, οι γενικά εξασθενημένες συνθήκες παγκόσμιας ζήτησης ώθησαν τους προμηθευτές να προσφέρουν εκπτώσεις. Το κόστος εισροών μειώθηκε με ταχύτερο ρυθμό, παρότι οι τιμές πώλησης παρέμειναν και πάλι, σε γενικές γραμμές, αμετάβλητες.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI®) έκλεισε στις 53,5 μονάδες τον Ιούλιο, τιμή υψηλότερη από τις 51,8 μονάδες του Ιουνίου, υποδεικνύοντας σταθερή βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα. Η ανάπτυξη ήταν η έκτη σε ισάριθμους μήνες και η εντονότερη από τον Μάιο του 2022.

Ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών επιταχύνθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα τον Ιούλιο στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2022. Η αύξηση συνδέθηκε συχνά από τα μέλη του πάνελ με την ισχυρότερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών και την απόκτηση νέων πελατών.

Κατ’ αντιστοιχία με την τάση που επικρατεί ως προς τις συνολικές νέες πωλήσεις, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό στο ξεκίνημα του τρίτου τριμήνου. Παρότι μόνο μέτριος, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ο εντονότερος που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2022.

Ως εκ τούτου, οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν ισχυρότερη άνοδο της παραγωγής. Ο ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε από τον Ιούνιο και ήταν από τους ταχύτερους που έχουν καταγραφεί σε διάστημα ενάμιση ετών. Η αύξηση της παραγωγής αποδόθηκε στην εντονότερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Τα στοιχεία του Ιουλίου υπέδειξαν νέα αύξηση των αδιεκπεραίωτων εργασιών στις εγκαταστάσεις των Ελλήνων κατασκευαστών, τερματίζοντας με αυτόν τον τρόπο μια περίοδο 14 μηνών συνεχούς μείωσης. Η αύξηση των εργασιών σε εκκρεμότητα πραγματοποιήθηκε παρά το γεγονός ότι οι παραγωγοί αγαθών αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων τους με έντονο ρυθμό. Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2022.

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες του ελληνικού μεταποιητικού τομέα κατέγραψαν τρίτη διαδοχική μηνιαία μείωση του κόστους εισροών. Ο ρυθμός μείωσης ήταν ο δεύτερος δριμύτερος από τον Μάιο του 2020 και συνδέθηκε συχνά με τις μειωμένες τιμές των πρώτων υλών και τις εκπτώσεις των προμηθευτών, λόγω της ασθενούς παγκόσμιας ζήτησης για εισροές.

Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές πώλησης παρέμειναν, σε γενικές γραμμές, αμετάβλητες τον Ιούλιο, μετά τη σχεδόν σταθεροποίηση των χρεώσεων εκροών κατά τη διάρκεια του Ιουνίου. Στις περιπτώσεις που καταγράφηκε μείωση, οι εταιρείες ανέφεραν ότι οφειλόταν στη μετακύλιση του χαμηλότερου κόστους εισροών στους πελάτες.

Οι μεγαλύτερες εισροές νέων παραγγελιών οδήγησαν τους Έλληνες κατασκευαστές να καταγράψουν νέα αύξηση των αγορών εισροών. Η άνοδος ήταν ισχυρή και η δριμύτερη από τον Φεβρουάριο του 2022, ασκώντας πίεση στους προμηθευτές, καθώς η απόδοση τους επιδεινώθηκε σε μεγαλύτερο βαθμό. Σύμφωνα με αναφορές, οι προσπάθειες για την εξυπηρέτηση των αναμενόμενων νέων παραγγελιών οδήγησε σε ηπιότερη συρρίκνωση των αποθεμάτων τόσο των αγορών όσο και των ετοίμων προϊόντων.

Τέλος, οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν λιγότερο αισιόδοξες προσδοκίες σχετικά με την παραγωγή κατά το επόμενο έτος τον Ιούλιο.

Παρότι οι εταιρείες παρέμειναν αισιόδοξες λόγω των ελπίδων για περαιτέρω αύξηση της ζήτησης από την πλευρά των πελατών, το επίπεδο του θετικού κλίματος υποχώρησε στο κατώτερο που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο. Οι ανησυχίες σχετικά με τις δυσμενείς συνθήκες ζήτησης στις βασικές αγορές εξαγωγών, τον πληθωρισμό και τις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων μείωσαν την αισιοδοξία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Skrekas-Kostas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Η βιοτεχνία και μεταποίηση καταγράφουν ισχυρές επιδόσεις

Ο υπουργός σημείωσε πως στα νέα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου θα συμπεριληφθούν νέα αντικειμενικά κριτήρια μοριοδότησης, τα οποία θα αφορούν τη συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα/πανεπιστήμια.
Viomihania, Viomixania, Metapoiisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurobank: Παραμένει ήπιο το αποτύπωμα της μεταποίησης στην οικονομία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί το 2022 η μεταποίηση συνεισέφερε το 10,4% ου συνόλου της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας σε τρέχουσες τιμές και το 7,9% του συνόλου της απασχόλησης.
Viomihania, Viomixania, Metapoiisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρή άνοδο κατέγραψε ο μεταποιητικός τομέας στην Ελλάδα τον Ιανουάριο

Την ανάπτυξη που ήταν υψηλότερη από τον Απρίλιο του 2022 υποστήριξε η ταχύτερη αύξηση των νέων πωλήσεων από την πλευρά των Ελλήνων παραγωγών αγαθών. Αυξήθηκαν και οι νέες παραγγελίες εξαγωγών για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.