ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuttestock

Ποια ακίνητα θα φέρουν τις υψηλότερες αποδόσεις την επόμενη διετία

Ποιες κατηγορίες ακινήτων ξεχωρίζουν οι επαγγελματίες της αγοράς. Ξεχωρίζουν αποθηκευτικοί χώροι, ακίνητα που συνδέονται με τη φιλοξενία και γραφεία υψηλών προδιαγραφών.

Επαγγελματικοί αποθηκευτικοί χώροι (logistics), διαμετακόμιση, ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών και ακίνητα που συνδέονται με τον τομέα της φιλοξενίας, γραφεία υψηλών προδιαγραφών και ειδικού τύπου κατοικίες θα αποτελέσουν τους hot τομείς της αγοράς ακινήτων για την επόμενη διετία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επαγγελματιών της αγοράς.

Με βάση την Έρευνα Αγοράς Επαγγελματικών Ακινήτων που διεξάγει η Τράπεζα της Ελλάδος στο πρώτο εξάμηνο του 2023 καταγράφηκαν ιδιαίτερα θετικές προσδοκίες για επαγγελματικές αποθήκες και ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών, ενώ αντίθετα σημαντικό ποσοστό των συμμετεχόντων διατύπωσε χαμηλές προσδοκίες για την αγορά καταστημάτων, με εξαίρεση όμως τα ανοικτά εμπορικά κέντρα.

Σύμφωνα με την ΤτΕ ο τομέας με τις θετικότερες προσδοκίες για τα επόμενα δύο χρόνια, όπως εκτιμούν οι επαγγελματίες της αγοράς, είναι η διαμετακόμιση και οι επαγγελματικές αποθήκες υψηλών τεχνικών και τεχνολογικών προδιαγραφών, ειδικά σε θέσεις κοντά στον αστικό ιστό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, επαρκώς εξυπηρετούμενες από υποδομές λιμένων και οδικού ή σιδηροδρομικού δικτύου.

Υψηλές καταγράφονται οι προσδοκίες για τα ξενοδοχεία και τη φιλοξενία, όπως και για τα γραφεία υψηλών βιοκλιματικών προδιαγραφών, ενώ ειδική μνεία γίνεται για την επενδυτική κατοικία και ειδικότερες χρήσεις της, όπως η κατοικία για ηλικιωμένους με υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες.

Με βάση τα στοιχεία που συλλέγει η Τράπεζα της Ελλάδος, στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022 οι τιμές γραφείων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 2,2% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο, ενώ οι τιμές των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 2,4%.

Στην Αθήνα οι ρυθμοί αύξησης για τα γραφεία και για τα καταστήματα υψηλών προδιαγραφών ήταν υψηλότεροι και ανήλθαν σε 3,7% και 3,2% αντίστοιχα. Αυξήσεις καταγράφηκαν και στα μισθώματα γραφείων και καταστημάτων όλων των κατηγοριών, που ανήλθαν σε 1,1% και 1,8% αντίστοιχα σε επίπεδο χώρας, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.

Με βάση την Έρευνα Αγοράς Επαγγελματικών Ακινήτων του δεύτερου εξαμήνου του 2022, της ΤτΕ, οι ελάχιστες αποδόσεις των γραφείων υψηλών προδιαγραφών στα εμπορικότερα σημεία του κέντρου της πρωτεύουσας κυμάνθηκαν μεταξύ 5,6% και 6,4%, σταθερές σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.

Οι αποδόσεις καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών στις εμπορικότερες θέσεις του κέντρου της Αθήνας (οδός Ερμού), κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, εκτιμάται ότι κυμάνθηκαν μεταξύ 5,3% και 6,2%, επίσης στα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φωτο: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγχαρητήρια από Στουρνάρα σε ΤΧΣ, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank

Ο διοικητής της ΤτΕ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ηλ. Ξηρουχάκη (ΤΧΣ), Π. Μυλωνά (ΕΤΕ) και Βασ. Ψάλτη (Alpha Bank) υπογραμμίζοντας τη σημασία του placement της Εθνικής και την ολοκλήρωση της συμφωνίας Alpha - UniCredit.