ΓΔ: 1420.4 1.99% Τζίρος: 92.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Barclays: Πολύ πιθανή αλλά όχι βέβαιη η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Oι οίκοι αξιολόγησης συχνά προτιμούν να διατηρούν μια στάση αναμονής για έναν χρόνο ή περισσότερο αφού ορίσουν ένα θετικό outlook και προτού κινηθούν προς μια αναβάθμιση.

Πιθανή καθυστέρηση σε χρονικό επίπεδο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία «βλέπει» η Barclays, σπεύδοντας όμως να προσθέσει ότι τα θεμελιώδη της Ελλάδας παραμένουν ισχυρά. 

Ο βρετανικός όμιλος τονίζει ότι μετά την αναβάθμιση από τη Scope το ενδιαφέρον έχει στραφεί στους «μεγάλους» και αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ οίκους αξιολόγησης DBRS, Standard & Poor’s, Moody’s και Fitch. 

Η DBRS θα αξιολογήσει την Ελλάδα στις 8 Σεπτεμβρίου (BB (high) - σταθερό outlook), με τη Moody's να ακολουθεί στις 15 Σεπτεμβρίου («Ba3» - θετικό outlook), τη Standard & Poor's στις 20 Οκτωβρίου («BB+» - θετικό outlook) και τη Fitch την 1η Δεκεμβρίου («BB+» - σταθερό outlook).

Το μεγάλο στοίχημα είναι για τους Standard & Poor’s και Fitch που αξιολογούν την Ελλάδα μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, ενώ η αξιολόγηση της Moody’s βρίσκεται τρεις βαθμίδες χαμηλότερα. 

Η Barclays σημειώνει ότι οι αναβαθμίσεις δεν είναι απόλυτα δεδομένες, ,καθώς οι θετικές προοπτικές που δίνει η Standard & Poor's θα ισχύουν τον Οκτώβριο, μόλις έξι μήνες μετά τη σχετική αναβάθμιση των προοπτικών από σταθερές σε θετικές που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο - και οι οίκοι αξιολόγησης συχνά προτιμούν να διατηρούν μια στάση αναμονής για έναν χρόνο ή περισσότερο αφού ορίσουν ένα θετικό outlook και προτού κινηθούν προς μια αναβάθμιση, ενώ οι προοπτικές που δίνει η Fitch είναι σταθερές.

Τονίζει πάντως ότι η ενίσχυση των θεμελιωδών μεγεθών της εγχώριας οικονομίας και το φιλικό προς την αγορά εκλογικό αποτέλεσμα βάζουν επί τάπητος στο τραπέζι την πιθανότητα αναβαθμίσεων στις προσεχείς αξιολογήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδιάρθρωση του ΔΣ του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας

Η επιλογή των προσώπων για την κάλυψη των θέσεων του νέου ΔΣ πληροί συγκεκριμένα κριτήρια που ακολουθούν τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, την εμπειρία σε θέσεις ευθύνης, την ελεγκτική, αλλά και την ποσόστωση των φύλων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τρεις ταχύτητες κινούνται τα ενοίκια των γραφείων και το 2024

Σύμφωνα με έρευνα της Geoaxis η πορεία των μισθωμάτων παλαιών γραφείων το πρώτο τρίμηνο του 2024 καταγράφεται αυξητική σε σχέση με την περασμένη χρονιά, ωστόσο τα πράσινα γραφεία είναι περιζήτητα.