ΓΔ: 1455.48 0.03% Τζίρος: 100.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Λουκέτα και πρόστιμα σε 43 καταστήματα για φοροδιαφυγή σε νησιά

Πρόκειται για δράση, η οποία πραγματοποιήθηκε συντονισμένα τις τελευταίες δύο εβδομάδες και αξιοποιεί τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από τα εργαλεία, που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ.

Δεκάδες καταστήματα έκλεισαν για δύο ημέρες και καλούνται να πληρώσουν σημαντικά πρόστιμα, μετά από τις εφόδους των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο της επιχείρησης, POS στο Αιγαίο. Πρόκειται για δράση, η οποία πραγματοποιήθηκε συντονισμένα τις τελευταίες δύο εβδομάδες και αξιοποιεί τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από τα εργαλεία, που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ, και τα οποία οδηγούν σε στοχευμένους επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις εστίασης, σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας.

Πώς λειτουργούν οι διασταυρώσεις

Οι ελεγκτές χρησιμοποιούν τα στοιχεία των διασταυρώσεων από τις πλατφόρμες e-send και my data, συνδυαστικά με τα στοιχεία συναλλαγών από τα POS. Μέσω αυτής της διαδικασίας, εντόπισαν επιχειρήσεις με παραβάσεις μη έκδοσης και μη διαβίβασης φορολογικών στοιχείων, που οδήγησαν σε 48ωρα λουκέτα, σε υψηλά πρόστιμα και σε περαιτέρω ενδελεχή φορολογικό έλεγχο. Πρόκειται για 43 επιχειρήσεις, με 36.736 παραβάσεις, που απέκρυψαν τζίρο 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Αναλυτικότερα, εντοπίστηκαν:

  • Στην Πάρο, 8 επιχειρήσεις εστίασης, με 1.184 παραβάσεις, συνολικής αξίας 340.000 ευρώ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ψαροταβέρνας, η οποία, το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, δεν διαβίβασε στην ΑΑΔΕ 181 αποδείξεις, συνολικής αξίας 101.000 ευρώ.
  • Στην Ρόδο, 9 επιχειρήσεις εστίασης, με 18.951 παραβάσεις, συνολικής αξίας 236.000 ευρώ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εστιατορίου, που μέσα σε 45 ημέρες, δεν διαβίβασε στην ΑΑΔΕ 6.529 αποδείξεις, συνολικής αξίας 80.000 ευρώ.
  • Στην Σαντορίνη, 8 επιχειρήσεις εστίασης, με 7.574 παραβάσεις, συνολικής αξίας 260.000 ευρώ.Ξεχωρίζει η περίπτωση εστιατορίου-καφέ, που μέσα σε τρεις μήνες, δεν διαβίβασε στην ΑΑΔΕ 6.092 αποδείξεις, συνολικής αξίας 225.000 ευρώ.
  • Στην Μύκονο, 5 επιχειρήσεις, με 254 παραβάσεις, συνολικής αξίας 230.000 ευρώ. Μεταξύ άλλων, καφέ-μπαρ, μέσα σε ένα μήνα, δεν εξέδωσε αποδείξεις, συνολικής αξίας 105.055,13 ευρώ.
  • Στην Ίο, 8 επιχειρήσεις εστίασης, με 7.574 παραβάσεις, συνολικής αξίας 292.000 ευρώ. Ξεχωρίζει επιχείρηση, η οποία, από τις αρχές της χρονιάς έως και το δεκαπενταύγουστο, δεν διαβίβασε στην ΑΑΔΕ 6.092 αποδείξεις, συνολικής αξίας 225.000 ευρώ.
  • Στην 'Ανδρο, 5 επιχειρήσεις εστίασης, με 1.199 παραβάσεις, συνολικής αξίας 145.000 ευρώ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επιχείρησης, η οποία, από τις 19 Ιουλίου έως τις 10 Αυγούστου, δεν διαβίβασε στην ΑΑΔΕ 19 αποδείξεις, συνολικής αξίας 18.000 ευρώ, και δεν εξέδωσε 198 αποδείξεις, συνολικής αξίας 14.000 ευρώ.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μύκονος: Καλλιτέχνης και συνεταίροι του στα «δίχτυα» της ΑΑΔΕ για φοροδιαφυγή

Είναι μέτοχοι σε εταιρεία, η οποία νοικιάζει βίλες και ένα ακίνητο σε πολύ γνωστό club του νησιού. Και οι τρείς καλούνται τώρα να πληρώσουν συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι υποθέσεις που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα από την ΑΑΔΕ

Ψηλά στην ατζέντα των φοροελεγκτών βρίσκονται και 885 μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής οι οποίες σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασία κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κ.α.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Διευρύνεται η ελεγκτική αρμοδιότητα των Ελεγκτικών Κέντρων

Με απόφαση του Διοικητή της Αρχής, η γενική ελεγκτική αρμοδιότητα των ΕΛΚΕ Αττικής και Θεσσαλονίκης επεκτείνεται και σε φορολογουμένους που υπάγονται σε ΔΟΥ αρμοδιότητας άλλου ΕΛΚΕ, του ίδιου νομού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Μαζικοί έλεγχοι σε αίθουσες εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα

Στόχος της επιχείρησης ήταν αίθουσες, όπου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με πολλούς συμμετέχοντες (βαπτίσεις, γάμοι, πίτες συλλόγων, κλπ). Eντοπίστηκαν φορολογικές παραβάσεις σε 22 επιχειρήσεις.
Pitsilis, AADE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα νέα ψηφιακά όπλα της ΑΑΔΕ στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής

Η στρατηγική κατεύθυνση είναι η διευκόλυνση της συνέπειας και η παρεμπόδιση της αποφυγής υποχρεώσεων. Όπως είπε ο Γ. Πιτσιλής: «Θέλουμε να κάνουμε εύκολο το να είσαι συνεπής και δύσκολο να το αποφύγεις».