ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
biomixania-reuma
Φώτο: Shutterstock

Υποχώρησε κατά 1,9% η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα τον Ιούλιο

Παρά την αύξηση που σημειώθηκε από τον Ιούνιο κατά 2,2% η βιομηχανική παραγωγή υποχωρεί σε ετήσια βάση εξαιτίας της υποχώρησε κατά 11,4% της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Μείωση 1,9% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2022, έναντι αύξησης 6,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021.

Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ η μείωση αυτή προήλθε από την υποχώρηση κατά 11,4% του δείκτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και από την αύξηση κατά 0,8% του δείκτη μεταποίησης όπου εκεί συνέβαλαν οι μεταβολές των δεικτών των κλάδων: παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, κατασκευής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών, παραγωγής προϊόντων καπνού, άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων, βιομηχανίας τροφίμων.

Επίσης αυξήθηκε κατά 2,4% ο δείκτης παροχής νερού και 8,5% ο δείκτης ορυχείων λατομείων, με την άνοδο αυτό να οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών στους κλάδους εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη - άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου - υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, λοιπών ορυχείων και λατομείων.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Ιουλίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου - Ιουλίου 2022, παρουσίασε αύξηση 0,6%. Η άνοδος αυτή προήλθε από την αύξηση κατά 6,7% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων και 4% του Δείκτη Μεταποίησης, αλλά και από τη μείωση 1,1% του Δείκτη Παροχής Νερού και 12,4% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Ιουλίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2023, παρουσίασε αύξηση 2,2%. Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση αυτή προήλθε από την ενίσχυση κατά 6,9% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος, την άνοδο 5,8% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων και 3,2% του Δείκτη Παροχής Νερού καθώς και κατά 0,3% του Δείκτη Μεταποίησης.

Ο δείκτης του κλάδου παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, ενώ ο δείκτης του κλάδου μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση, κατά τον Ιούλιο 2023 σε σχέση με τον Ιούνιο 2023.

Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Ιουλίου 2023 με τους αντίστοιχους δείκτες του Ιουλίου 2022, η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στον κλάδο εκτυπώσεων και αναπαραγωγής προεγγεγραμμένων μέσων, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

viomixania
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 10,2% της βιομηχανικής παραγωγής στο δεκάμηνο του 2023

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο παραγωγής προϊόντων καπνού, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στους κλάδους εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη.
Xalivas, Halivas, Viomixania, Steel
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση 13,5% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Οκτώβριο

Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Οκτώβριο 2023, σε σύγκριση με τον δείκτη του Σεπτεμβρίου 2023, παρουσίασε μείωση 2,3% έναντι αύξησης 8,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2022.