ΓΔ: 783.97 0.55% Τζίρος: 50.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:16:06 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Κ. Μίχαλος: Πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία από το νέο ασφαλιστικό

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κ.Μίχαλος ανέφερε πως το νέο ασφαλιστικό θα έχει πολλαπλά ωφέλη για την οικονομία.

Την άποψη πως «Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει αρκετά θετικά βήματα» εξέφρασε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας στο ΔΣ του ΕΒΕΑ, παρουσία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση.

Όπως είπε ο κ. Μίχαλος, το επιμελητήριο έχει αναδείξει εδώ και πολλά χρόνια την ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, μίας μεταρρύθμισης που θα μπορέσει να το καταστήσει βιώσιμο, λειτουργικό, περισσότερο δίκαιο και ταυτόχρονα φιλικό προς την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Αναφερόμενος στα θετικά σημεία του νέου σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό, ο κ. Μίχαλος σημείωσε τα εξής:

- Την αλλαγή της καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με την αποσύνδεσή τους από τις αποδοχές τους και τη δημιουργία έξι κατηγοριών.

- Στο νέο νομοσχέδιο υπάρχει διάταξη με την οποία λύνει ένα σημαντικό πρόβλημα, κυρίως γραφειοκρατικό, που αφορούσε στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και την καταβολή από μέρους τους, ασφαλιστικών εισφορών.

- Αποκαθίσταται η αδικία για τους ασφαλισμένους πάνω από 30 χρόνια, με την καθιέρωση νέων ποσοστών αναπλήρωσης, που θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των συντάξεων.

- Το μηχανισμό στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, καθώς και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΦΚΑ και την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων.

«Το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση, και ως επιμελητηριακή κοινότητα θα καταθέσουμε αναλυτικά τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις μας» τόνισε.

Στη συνέχεια, ο κ. Μίχαλος επανέλαβε ορισμένες από τις βασικές θέσεις του ΕΒΕΑ, επισημαίνοντας τα εξής:

«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη σταδιακή μετάβαση σε ένα σύστημα τριών πυλώνων, που άλλωστε αποτελεί και θέση της σημερινής κυβέρνησης. Με σκοπό την εμπέδωση στο κοινωνικό σύνολο της σημασίας του τρίτου πυλώνα, έχουμε ήδη προτείνει να υπάρξει πλήρης φοροαπαλλαγή για τις ιδιωτικές ασφαλίσεις και συγκεκριμένα κίνητρα για τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε ομαδικά προγράμματα ασφάλισης για τους εργαζόμενους, τα οποία καλύπτουν υγεία και συμπληρωματική σύνταξη. Συνεχίζουμε να ζητάμε το συνολικό εξορθολογισμό και την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Παρά τις θετικές κινήσεις που έχουν γίνει, το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας παραμένει σήμερα εξαιρετικά υψηλό, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, να αποθαρρύνεται η δημιουργία μόνιμων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και να συμπιέζεται το εισόδημα των εργαζομένων. Αναμένουμε λοιπόν, ότι στο βαθμό που είναι δημοσιονομικά εφικτό, οι μειώσεις θα συνεχιστούν.

Πρόκειται για μία παρέμβαση που θα δημιουργήσει αλυσιδωτά οφέλη για την οικονομία και για την κοινωνία, ευνοώντας την άνοδο της καταγεγραμμένης απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας» υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος, εκτιμώντας ότι, σε κάθε περίπτωση, κάθε μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να καλύπτει δύο βασικά ζητούμενα: αφενός μεν να στηρίζεται σε αναλογιστικές μελέτες, ώστε να γνωρίζουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, «πού βρισκόμαστε και πού πάμε, αφετέρου δε να συνδυάζεται με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, που ευνοούν την αύξηση της απασχόλησης. Γιατί η σταθερή αύξηση της απασχόλησης, ήταν και θα εξακολουθήσει να είναι η προϋπόθεση για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα και προϋπόθεση για μία συνεκτική, ευημερούσα κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ήδη θέσει υπόψη σας μία σειρά από προτάσεις, με στόχο την επιτάχυνση του ρυθμού δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, αλλά και τη βελτίωση των δομικών και ποιοτικών στοιχείων της απασχόλησης» συμπλήρωσε ο κ. Μίχαλος, αναφέροντας επιγραμματικά:

  • Τη λειτουργία ενός αξιόπιστου, μόνιμου συστήματος διάγνωσης αναγκών εργασίας, που θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες.
  • Ένα μόνιμο σύστημα σχεδιασμού και αξιολόγησης ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, με συμμετοχή επιμελητηρίων και κοινωνικών φορέων.
  • Την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου για τη Μαθητεία και τη σύνδεση της πρακτικής άσκησης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
  • Την ολοκλήρωση της προσαρμογής της εργατικής νομοθεσίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα, με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κατόπιν συμφωνίας εργοδοτών και εργαζομένων.
  • Την απλοποίηση και την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, ώστε να μειωθεί το κόστος συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις.
  • Την αυστηροποίηση και την αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων για την αδήλωτη και την απλήρωτη εργασία και την παραβατική συμπεριφορά εργοδοτών έναντι εργαζομένων.
  • Τη δημιουργία του Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων, με σκοπό την επιβράβευση των συνεπών επιχειρηματιών.
  • Μέτρα για την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, με αποτελεσματικότερη προστασία της μητρότητας και της πατρότητας, με τη δημιουργία επαρκών δομών φιλοξενίας και φύλαξης παιδιών προσχολικής ηλικίας, κ.ά..
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mikromesaies Epixeiriseis, MmE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρουσιάζεται το Σύστημα για τη Χωρική Ανάλυση της Επιχειρηματικότητας

Το σύστημα αξιοποιεί τα στοιχεία που συλλέγει το Γενικό Εμπορικό Μητρώο και η Ελληνική Στατιστική Αρχή μέσω της ανάλυσης και αναπαράστασής τους, με σκοπό την υποστήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Αττική.
texnologia-efarmoges-smartphones
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έγινε το πρώτο βήμα για την μετάβαση στη ψηφιακή κάρτα εργασίας

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, για το γεγονός ότι ανέβηκε σε app η ΕΡΓΑΝΗ, πλέον κάθε εργαζόμενος μέσα από το κινητό του θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνει ο εργοδότης του για εκείνον.
Ιωάννης Μπρατάκος, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών - ΕΒΕΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Μπρατάκος: Σημαντική στήριξη για τις επιχειρήσεις τα νέα μέτρα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δίνουν σημαντική στήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ώστε να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας.
Ιωάννης Μπρατάκος, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών - ΕΒΕΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπρατάκος: Η αύξηση του ενεργειακού κόστους επηρεάζει όλους τους κλάδους

Για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και την εκτίναξη του κόστους ενέργειας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ τόνισε: «Η εκτίναξη του κόστους της ενέργειας επηρεάζει όλους τους κλάδους και κάθε πτυχή της επιχειρηματικής δραστηριότητας».