ΓΔ: 1449.21 -0.40% Τζίρος: 36.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:02:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
Πηγή: ΕΚΤ

Η εκτίναξη 25% για το πετρέλαιο φέρνει νέο «πονοκέφαλο» για την ΕΚΤ

Όπως εκτιμά η ING, το νέο ράλι του «μαύρου χρυσού» θα φέρει την τιμή του ακόμη και πάνω από το 100 δολ. το βαρέλι και θα ασκήσει πίεση στην κεντρική τράπεζα για ακόμη πιο αυστηρή νομισματική πολιτική.

Η αύξηση των τιμών πετρελαίου είναι ικανή να οδηγήσει σε αναγκαστικές αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, όπως εκτιμά σε ανάλυσή της η ING, ενώ οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία ώστε να μπορέσουν να ισορροπήσουν τρία ζητούμενα: σταθεροποίηση των οικονομιών, πάταξη του πληθωρισμού αλλά και τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία από την αύξηση του κόστους δανεισμού. 

Όσον αφορά το μέλλον, η πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα κάνει τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα, καθώς από τη μία πλευρά θα επιδεινώσει την οικονομική επιβράδυνση και από την άλλη θα ωθήσει προς τα πάνω τον πληθωρισμό. Η εξισορρόπηση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη και οι μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια δεν θα καθορίζονται μόνο από αυτές τις δύο μεταβλητές αλλά και από την αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών. Από αυτή την άποψη, οι κεντρικές τράπεζες που ανησυχούν περισσότερο για την αξιοπιστία τους και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν τελικά να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια. 

Η πορεία των τιμών

Οι τιμές του πετρελαίου είναι σήμερα αυξημένες κατά περισσότερο από 25% αυτό το τρίμηνο και έφτασαν πρόσκαιρα και το επίπεδο των 95 δολαρίων. Σύμφωνα με τον Γ. Πάτερσον, αναλυτή της ING για την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια/βαρέλι βραχυπρόθεσμα, καθώς οι περικοπές της προσφοράς από τις χώρες του ΟΠΕΚ+ υπερκαλύπτουν την ασθενέστερη ζήτηση λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Ωστόσο, δεν βλέπει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν για πολύ καιρό πάνω από τα 100 δολάρια/βαρέλι, καθώς η ασθενέστερη ζήτηση και η πολιτική πίεση για αύξηση της προσφοράς θα βοηθήσουν να επανέλθουν οι τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 90 δολάρια/βαρέλι.

Η ING τονίζει ότι ο νυν κύκλος αύξησης του πληθωρισμού δεν είναι ίδιος με αυτόν της δεκαετίας του ’70, όπου η ενεργειακή κρίση στήριξε την άνοδο των τιμών και οδήγησε σε δύο πληθωριστικά κύματα. Στην ευρωζώνη, υπήρξαν τρεις περίοδοι αιχμής του πληθωρισμού στη δεκαετία του 1970. Η πρώτη ήταν το 1974, όταν ο γενικός πληθωρισμός πλησίαζε το 14%, η δεύτερη το 1977 με τον γενικό πληθωρισμό πάνω από 10%, και στη συνέχεια και πάλι στα τέλη του 1979 και στις αρχές του 1980 με τον γενικό πληθωρισμό να επιστρέφει σε διψήφια επίπεδα.

Τότε, η αύξηση των πραγματικών μισθών παρέμεινε θετική ακόμη και κατά τη διάρκεια των αιχμών των πετρελαϊκών κρίσεων, γεγονός που επέτρεψε στον πληθωρισμό να παραμείνει πάνω από 7% για περισσότερο από μια δεκαετία (1972-84). Πράγματι, οι χώρες που παρουσίασαν υψηλότερη αύξηση των πραγματικών μισθών για την περίοδο αυτή παρουσίασαν και τον υψηλότερο πληθωρισμό κατά την περίοδο αυτή.

Η τρέχουσα έξαρση του πληθωρισμού διαφέρει στο ότι η αύξηση των πραγματικών μισθών έγινε γρήγορα αρνητική, γεγονός που επιβράδυνε δραστικά την καταναλωτική ζήτηση. Αυτό καθιστά τις πιθανότητες μιας παρατεταμένης δεύτερης αιχμής του πληθωρισμού πολύ μικρότερες. Με τον πληθωρισμό να τείνει σήμερα προς τα κάτω και την αύξηση των μισθών να σταθεροποιείται πάνω από το 4%, η αύξηση των πραγματικών μισθών θα γίνει σύντομα και πάλι θετική, αλλά δεν θα σβήσει τις απώλειες των δύο τελευταίων ετών. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κρατική στήριξη και η αύξηση της απασχόλησης έχουν περιορίσει αρκετά σημαντικά τις απώλειες του διαθέσιμου εισοδήματος.

Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό

Παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για τη δεκαετία του 1970, οι προσδοκίες για περαιτέρω αποπληθωρισμό θα επηρεαστούν από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε βραδύτερη μείωση του πληθωρισμού στο 2%.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η υψηλότερη τιμή του πετρελαίου θα οδηγήσει και πάλι σε ευρείας κλίμακας δευτερογενή αποτελέσματα, όπως είδαμε πέρυσι. Πολλοί από τους παράγοντες του δομικού πληθωρισμού είναι σε αυτό το σημείο ακόμη αποπληθωριστικοί, με τις μεταποιητικές επιχειρήσεις να εξακολουθούν να δείχνουν ότι το κόστος εισροών μειώνεται παρά τους υψηλότερους μισθούς και τις τιμές της ενέργειας. Και καθώς οι νέες παραγγελίες εξασθενούν, ο αποπληθωρισμός για τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά είναι ρεαλιστικός προς το τέλος του έτους. Για τις υπηρεσίες, η ασθενέστερη ζήτηση συμβάλλει επίσης στην επιβράδυνση του πληθωρισμού παρά το υψηλότερο μισθολογικό κόστος, σύμφωνα με τον δείκτη PMI του Σεπτεμβρίου. 

Η ΙΝG εκτιμά ότι ο δομικός πληθωρισμός θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται μέχρι το τέλος του 2023. Παρόλα αυτά, εάν η αγορά εργασίας παραμείνει τόσο σφιχτή όσο είναι τώρα και η οικονομία ανακάμψει λίγο στις αρχές του 2024, υπάρχει ο κίνδυνος το υψηλότερο κόστος των ενεργειακών εισροών να οδηγήσει τον πυρήνα του πληθωρισμού επίσης σε περαιτέρω αύξηση πάνω από το 2%. Πολλά εξαρτώνται από την ισχύ της οικονομίας τους επόμενους μήνες, προσθέτοντας αβεβαιότητα για την ΕΚΤ.

Πίεση στην ΕΚΤ να συνεχίσει τις αυξήσεις

Πριν από την πανδημία, οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες πιθανότατα θα είχαν προσπεράσει την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου. Ορισμένες μάλιστα θεωρούσαν ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα ήταν τελικά αποπληθωριστική, υπονομεύοντας την αγοραστική δύναμη και τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα. Ωστόσο, δεν βρισκόμαστε πλέον στην εποχή πριν από την πανδημία, αλλά στην εποχή του πληθωρισμού που επέστρεψε. Η ΕΚΤ έχει τονίσει τους τελευταίους μήνες ότι το να κάνεις πολύ λίγα είναι πιο δαπανηρό από το να κάνεις πάρα πολλά όσον αφορά τα επιτόκια.

Για την ΕΚΤ, οι πρόσφατες προβολές των εμπειρογνωμόνων της βασίστηκαν στην τεχνική υπόθεση μιας μέσης τιμής του πετρελαίου στα 82 δολάρια/βαρέλι το 2024. Εάν οι τιμές του πετρελαίου διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 95 δολάρια/βαρέλι το επόμενο έτος, αυτό πιθανώς θα ανέβαζε τις προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό στο 3,3% για το 2024 (από 3,2%) και, το σημαντικότερο, στο 2,4% το 2025 (από 2,1%). Ως αποτέλεσμα, η επιστροφή στο 2% θα καθυστερούσε για το 2026.

Η καθυστερημένη επιστροφή στο 2% δεν θα ήταν ο μόνος λόγος για την ΕΚΤ να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων. Παρόλο που η ΕΚΤ θα εξακολουθούσε να αναγνωρίζει τον αποπληθωριστικό χαρακτήρα ενός νέου σοκ στις τιμές του πετρελαίου, ο κίνδυνος ότι αυτό το νέο σοκ θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποδυνάμωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό θα αυξήσει σίγουρα τις ανησυχίες της ΕΚΤ, καθιστώντας όχι μόνο πιο πιθανή μια πρόσθετη αύξηση των επιτοκίων, αλλά και τη διατήρησή τους σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Christine Lagarde, ECB, EKT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Είμαστε ανεξάρτητοι από τη Fed, ορισμένοι ήθελαν μείωση σήμερα

Η πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι λαμβάνονται αποφάσεις μόνο με βάση την εξέλιξη του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί και αποκάλυψε ότι ορισμένα μέλη του συμβουλίου πρότειναν μείωση επιτοκίων σήμερα.
Inflation, Times, Plithorismos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» του πληθωρισμού στην ευρωζώνη και την Ελλάδα τον Αύγουστο

Σχεδόν κατά μία μονάδα υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, κατά 1,1% στην Ελλάδα. Τα στοιχεία αφήνουν περιθώριο στην ΕΚΤ να σταματήσει την αύξηση επιτοκίων. Βελτιωμένο κλίμα στα χρηματιστήρια.
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείνει ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων: Τι δηλώνει η Κρ. Λαγκάρντ

Μετά τη 10η διαδοχική αύξηση η ΕΚΤ εμφανίζεται έτοιμη να σταματήσει. Προϋπόθεση ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί και τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα - ρεκόρ για μεγάλο χρονικό διάστημα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο βλέπουν αναλυτές

Διχάζονται οι ειδικοί των τραπεζικών οίκων, μετά τις χθεσινές δυσοίωνες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον δομικό πληθωρισμό και τα αυστηρά μηνύματα της Λαγκάρντ. Αρκετοί βλέπουν δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων.
Evropaiki Kentriki Trapeza, Kristin Lagarde, EKT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Δεν έχουν τελειώσει ακόμη οι αυξήσεις των επιτοκίων

Το βασικό μήνυμα από την πρόεδρο της ΕΚΤ ήταν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν υποχωρήσει, αλλά ο δομικός πληθωρισμός να αποτελεί αγκάθι. «Είμαστε σε ένα ταξίδι που δεν έχει τελειώσει ακόμη», υπογράμμισε.