ΓΔ: 2615.07 0.25% Τζίρος: 239.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Investments
Shutterstock

Επενδύσεις ύψους 44 δισ. ευρώ μέσω του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα

Με την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και την προώθηση των ΑΠΕ θα δημιουργηθούν 60.000 θέσεις εργασίας. Οι παρεμβάσεις ενεργειακής απόδοσης θα φθάσουν τα 3,5 δισ., με τα νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» και σχέδιο για την ηλεκτροκίνηση.

«Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) θα ενεργοποιήσει 44 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων την επόμενη δεκαετία». Αυτό έκανε γνωστό η γγ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, σε ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, στο επίκεντρο της εθνικής προσπάθειας, μεταξύ άλλων, τίθενται η απολιγνιτοποίηση της χώρας, τα νέα έργα ΑΠΕ, οι νέες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, η ανάπτυξη δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ενεργειακή αποδοτικότητα και η ηλεκτροκίνηση.

Η κ. Σδούκου μίλησε για «εθνική μετάβαση σε μία νέα εποχή με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με ορθολογική χρήση των ορυκτών πηγών της χώρας σε συνδυασμό με τη δημιουργία μίας ανταγωνιστικής οικονομίας», στο πλαίσιο του Green Deal της ΕΕ, θερμός υποστηρικτής του οποίου είναι η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ίδια, με βάση το ΕΣΕΚ, μέχρι το 2030 προβλέπεται μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε ποσοστό πάνω από 50%, μέσω της απολιγνιτοποίησης, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2028, και «με σβήσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2023», με αύξηση της καθαρής ενέργειας από ΑΠΕ στο 35% μέχρι το 2030, και με δυναμική έμφαση σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης, με προώθηση της ηλεκτροκίνησης, τη βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων, την κυκλική οικονομία.

Μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και της προώθησης των ΑΠΕ θα δημιουργηθούν περί τις 60.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ οι παρεμβάσεις ενεργειακής απόδοσης θα φθάσουν στα 3,5 δισ., καθώς προωθούνται νέα προγράμματα «Εξοικονομώ», αλλά και σχέδιο για την ηλεκτροκίνηση.

Ταυτόχρονα, προωθούνται, μεταξύ άλλων, οι ηλεκτρικές νησιωτικές διασυνδέσεις, αλλά και τα έργα ανάπτυξης και ψηφιοποίησης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ.

Όσον αφορά την απολιγνιτοποίηση, η κ. Σδούκου τόνισε την ανάγκη «να διατηρήσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη», και πρόσθεσε ότι «ήδη εκπονείται master plan για περισσότερους από 7.000 εργαζόμενους, με στόχο να αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι που προσεγγίζουν τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ».

Επίσης, έκανε γνωστό ότι το ΥΠΕΝ σχεδιάζει νομοθετικές τροποποιήσεις σε σχέση με το χωροταξικό των ΑΠΕ, οι οποίες και θα κατατεθούν στη Βουλή το προσεχές διάστημα.

Τέλος, όσον αφορά τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών, η γγ αναφέρθηκε στον σχεδιασμό για την παροχή οικονομικών, φορολογικών κινήτρων και κινήτρων χρήσης. Μέχρι το 2025 ο σχεδιασμός προβλέπει οι πωλήσεις να φθάσουν τις 24.036, με την προοπτική να φθάσουν μέχρι το 2030 στα 82.422 οχήματα, με μετατροπή του 1/3 του στόλου των οχημάτων της χώρας σε ηλεκτρικά.

«Έχουμε μία ξεκάθαρη ατζέντα να βαδίσουμε σε δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», δήλωσε η κ. Σδούκου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Drone έπεσε κοντά σε αγωγό αερίου, Σόφια κατά Κιέβου

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος συνετρίβη σε χωράφι στη Βουλγαρία, κοντά στα σύνορα με Ρουμανία. Η Βουλγαρία κάλεσε την Ουκρανία για εξηγήσεις, καθώς τα συντρίμμια ανήκουν σε drone που χρησιμοποιεί ο ουκρανικός στρατός.
Ιρακινή πετρελαϊκή αντλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ και Ιράν σε διαπραγματεύσεις για εξαγωγή ιρακινού πετρελαίου

Το Ιράκ συζητά με το Ιράν έναν διακανονισμό για τις εξαγωγές πετρελαίου, χωρίς το σχέδιο να έχει τεθεί ακόμη σε εφαρμογή, σύμφωνα με τον Ιρακινό Υπουργό Πετρελαίου. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για διαδρομή ή ποσότητες.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Το άνοιγμα των Στενών Ορμούζ δεν συνδέεται με συνομιλίες με Ομάν

Οι Φρουροί της Επανάστασης τόνισαν πως το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ δεν εξαρτάται από διαπραγματεύσεις με το Ομάν, αλλά από την αποδοχή των ιρανικών όρων από τις ΗΠΑ, διαψεύδοντας σχετικές φήμες προόδου.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κοντά σε συμφωνία για τα Στενά του Ορμούζ, λέει αξιωματούχος

Πρόοδος καταγράφεται στις συνομιλίες Ομάν και Ιράν για τα Στενά του Ορμούζ, με αμερικανό αξιωματούχο να αναμένει σύντομα συμφωνία και άρση του αποκλεισμού των ιρανικών λιμένων μετά την ομαλοποίηση της ναυσιπλοΐας.
Κτίριο Κογκρέσου ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ενέκρινε η Γερουσία των ΗΠΑ

Η Γερουσία των ΗΠΑ υπερψήφισε με 86-11 νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εστιάζοντας στους υδρογονάνθρακες. Η έγκριση από τη Βουλή θα αναβληθεί ως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Το μέτρο στοχεύει να αποδυναμώσει οικονομικά τη ρωσική πολεμική μηχανή.